thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Düşündüren Atama..!
Tarih: 19-06-2023 06:52:31 Güncelleme: 19-06-2023 07:27:31 + -


Sayıştay’ın “kurum zarara uğratıldı” raporundan sonra görevden alınmıştı. FETÖ'nün Türkçe olimpiyatlarına onun döneminde sponsor olunmuştu. Hasan Yürükçü, 7 yıl sonra aynı kuruma yeniden Genel Müdür oldu.


Düşündüren Atama..!

Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlüklerin ardından 2016 yılında GESTAŞ Genel Müdürlüğü görevinden alınan Hasan Yürükçü, 7 yıl sonra yeniden aynı kuruma genel müdür olarak atandı. Sayıştay, 2015'e ait denetimde 27 milyon dolarlık gemi kiralamasında, yönetim kurulu kararı bulunmaksızın, yüklenici firmaya imtiyaz tanındığını ve kurumun zarara uğratıldığını tespit etmişti.

 

Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirilerek Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle 2006 yılında kurulan GESTAŞ’ta son yapılan atama dikkat çekti. Çanakkale İl Özel İdaresi şirketi olan GESTAŞ’ta Sayıştay’ın denetim raporundan sonra görevden alınan Hasan Yürükçü, 7 yıl sonra yeniden GESTAŞ’da yeniden Genel Müdür olarak görev aldı.

 

Atama Ak Partiyi ikiye böldü. Bir kesim Hasan Yürükçü'nün atanmasını olumlu karşılarken, içlerinde eski vekil Bülent Turan'ın da bulunduğu kesim hakkında birçok usulsüzlük iddiası bulunduğu için atamanın yanlış olduğu görüşünü savundu. Vali İlhami Aktaş'ın ise atamayı uzun süre beklettiği, Hasan Yürükçü'yü atamak istemediği öğrenildi.

 

4 MİLYON 777 BİN TL’LİK TEMSİL GİDERİ DİKKAT ÇEKMİŞTİ

2015'te kurumun mali hesaplarını inceleyen Sayıştay, kurumda temsil ve ağırlama harcamalarına dikkat çekmişti. Şirketin bir yılda 4 milyon 777 bin TL’lik faaliyet konusu dışında temsil ve ağırlama harcaması yaptığını belirten Sayıştay denetçileri, bunun yanında 27 personelin Vali Konağı, İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresinde görevlendirdiği tespitinde bulundu. Öte yandan Sayıştay raporuna göre bu personele hizmetli, bahçıvan, İl Genel Meclisi Başkanının şoförü ve sekreteri gibi görevler verildiği ortaya çıktı.

 

Birçok kişi ve kuruma ait aracın, hizmetlerden ücretsiz yararlandırıldığı ve kurumun 1 milyon 45 bin TL zarara uğratıldığı da tespit edildi. Raporda, “Şirketin 2015 yılı dönem net karının 4 milyon 340 bin 973 TL olduğu düşünüldüğünde toplam 6 milyon 788 bin 920 TL faaliyet konusu dışında harcamanın yapılmasının şirket mali dengesini bozduğu ve yatırım yapma imkanını kısıtlamasına neden olduğu değerlendirilmektedir” ifadesi de kullanılmıştı.

 

27 MİLYON DOLARLIK KİRALAMA İHALESİ.. GEMİLER 1,5 YIL SONRA TESLİM ALINMIŞ

Raporda ayrıca, yönetim kurulu kararları bulunmadan yapılan 27 milyon dolarlık iki adet gemi kiralama işinde kurumun zarara uğratıldığı tespitinde bulunmuştu. Yapılan işlemle ilgili şu ifadeler kullanılmıştı: “2009 yılında 10 yıl süreli 2 adet geminin kiralanması için 27 milyon 922 bin 500 dolar bedel ile sözleşme imzalamıştır. Sözleşme kapsamında birinci gemi 450 gün sonra ikinci gemi ise 540 gün sonra teslim alınmıştır. Dolayısıyla gemiler sözleşme imzalanmasından sonra yüklenici firma tarafından yaptırılmış olup şirketin yatırım amaçlı bir bütçesi olmadığı için böyle bir uygulamaya gidilmiştir. Konuya yetki açısından bakıldığında yukarıda yer alan giderlerin ödenebilmesi için ayrıca Genel Kurul ya da yönetim kurulu kararlarının da bulunması gerekmektedir. Ancak söz konusu harcamaların büyük bir kısmında yetkili şirket organlarının kararları da bulunmamaktadır.

 

“HARCAMALAR KANUNA AYKIRI” TESPİTİ

Sonuç olarak yukarıdaki hususlar birlikte değerlendirildiğinde şirket yönetiminin kamu kurumları ile mali kaynaklarını olumsuz etkileyecek bir şekilde ilişki içerisinde bulunduğu ve bu durumun 6102 sayılı kanuna aykırı olduğu yatırım yapma imkanına büyük ölçüde zarar verdiği şirketin kar hesabında azaltıcı etki yaptığı ayrıca dışarıda başkalarının kullanımında ve hizmetinde bulunan mal ve personel üzerinde şirketinin kontrolünün olmadığı ve personel mevzuatı yönünden büyük risk oluşturduğu görülmektedir.”

 

YENİDEN GENEL MÜDÜR OLARAK ATANDI

Sayıştay’ın, 2015'te bu usulsüzlükleri tespit etmesinin ardından Hasan Yürükçü, 2016'da görevinden alınmıştı. Mevcut GESTAŞ Genel Müdür Mahir Sevinç’in milletvekili genel seçimleri öncesinde AKP’den Manisa Milletvekili aday adaylığı için istifa etmesinin ardından bu koltuk boş kalmıştı. Yürükçü, Mahir Sevinç’ten boşalan genel müdürlük makamına atanırken, 7 yıl sonra GESTAŞ’a yeniden genel müdür olarak dönmüş oldu.

 

FETÖ’NÜN TÜRKÇE OLİMPİYATLARINA SPONSORLUK

Tartışma yaratan atamanın kahramanı Hasan Yürükçü'nun ilk Genel müdürlüğü sırasında Feto Terör Örgütü Mensupları tarafından düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarını Çanakkale organizasyonuna En yüksek destek sponsorluk bedelini ödemişti. Organizasyonda bizzat kendisi sahneye çıkararak Platin Sponsorluk plaketini Hasan Yürükçü almaştı.

 

SAYIŞTAY RAPORUNDA TESPİT EDİLEN USULSÜZLÜKLER

Sayıştay müfettişinin açıkça “faaliyet dışı harcamalar” ile GESTAŞ’ın yatırım yapamaz hale geldiğini söylediği raporda şirket 2015 yılında 4.340.973 LT kar ederken bu özel harcamalar için temsil gider adı altında 4.777.221 TL harcama yapılmış. Ortaya çıkan rapor GETAŞ’ın birileri tarafından çiftlik gibi kullanıldığının belgesi olmuş. GESTAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Çanakkale Valisinin onayı ile GESTAŞ’a vali konağı havuzuna ahşap döşenmesi işi için 25 bin 370 TL harcatılmış. Havuz harcaması dışında Valilik konağında kullanılmak için bir de ahşap salıncak alınmış. Çanakkale halkının beğenisine sunulmak için 100.yıl etkinlikleri kapsamına Palamut depolarında Hermann Nitsch Sergisi açılmıştı. Serginin Çanakkale’ye getirilmesi için harcanan paralar bir kenara; serginin gerçekleştiği salon bir başka derneğe tahsis edilmiş! Sergi salonunun bir başka derneğe tahsis edilmiş olmasından dolayı vatandaşlarında ilgi göstermediği sergi daha sonra iptal edilmişti. Tüm bu sergi için GESTAŞ’ın kasasından toplam 168 bin 626 TL çıkmış. GESTAŞ bünyesinde çalışmayan 27 personel için 796 bin 879 TL harcamış. Valilik, İl genel Meclisi, İl Özel İdaresi ve Ermeni Kilisesi gibi değişik alanlarda görevlendirilen bu personele şoförlük, odacılık, bahçıvanlık gibi işler yaptırılmış. Çanakkale Valisi kimi zaman özel davetlere de katılarak vatandaşlarla birlikte oluyor. Bu davetlerden bazıları da düğün törenleri. Valiler davet edildikleri düğünlerde yuva kuran çiftlere altın takıyorlar. Sayıştay düğünlerde Valilerin taktıkları bu altınlarında GESTAŞ’a fatura ettirildiğini ortaya çıkardı. GESTAŞ İskelelerinden ücretsiz geçmeyen bir tek vatandaşlar kalmış. Asker, polis, ambulans, engelli gibi geçişlerin yanında Valilik misafirleri, İl Genel Meclis üyesi, çeşitli belediyelerin personeli, …Dernegi, Kaymakamlık, seçim aracı, milletvekili aracı ücretsiz geçiş yaparken tüm bu geçişlerden GESTAŞ 1 milyon 045 bin 37 TL zarar ettirilmiş.




Bu haber 3463 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI