thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Asli Kusurlu: Kepez Belediye Şirketi Yönetimi
Tarih: 18-11-2022 07:12:09 Güncelleme: 18-11-2022 07:33:09 + -


Kepez Belediyesinde iş kazası sonucu yaşamını yitiren Ali Şahin'in ölüm olayında Belediyeye bağlı şirket yönetimi gerekli önlemleri almadığı gerekçesi ile asli kusurlu bulundu. Ali Şahin Garson olarak başladığı şirkette, fen işlerini görevlendirilmiş.


Asli Kusurlu: Kepez Belediye Şirketi Yönetimi

Çanakkale'nin Kepez Belde Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan evli ve bir çocuk babası Ali Şahin (36), 18 Ocak 2022 tarihinde belediyeye ait şantiye alanında, boş yağ varillerinin kesimini yaptığı sırada parlayarak alev alması sonucu vücudunda ağır yanıklar oluştu. Olayı görenler durumu 112 Acil Sağlık ekiplerine bildirdi.

 

BİR ÇOCUĞU VARDI.. İKİNCİ ÇOCUĞUNUN YOLUNU GÖZLÜYORDU!

Vücudu yanan Şahin'e ilk müdahale olay yerinde yapıldıktan sonra Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ali Şahin, buradaki müdahalenin ardından İstanbul’un Kartal ilçesindeki Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’ndeki Yanık Merkezi’ne sevk edildi. Şahin, İstanbul'da yapılan tüm müdahalelere rağmen 19 Ocak 2022 tarihinde yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden Ali Şahin için yarın Kepez Belediyesi önünde cenaze töreni düzenlenmiş daha sonra toprağa verilmişti. Bir çocuk sahibi olan Ali Şahin'in eşinin de olay tarihlerinde hamile olduğu basına yanmıştı.

 

BİLİRKİŞİ ATANDI İHMAL VE KUSUR ARANDI!

Yaşanan üzücü olay sonrasında devreye giren Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Ali Şahin’in ölümünde ihmal olup olmadığının araştırılması, ihmal ve kusuru bulunanların cezalandırılması istemiyle dava açtı. Ali Şahin’in ölümüyle ilgili olarak açılan davaya mahkeme heyeti bilirkişi görevlendirdi. Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı davada “Taksirile Ölüme Neden Olma” suçlamasında bulundu 4 kişi hakkında araştırmasını tamamlayan bilirkişi, incelemesini tamamlayarak Başsavcılığa sundu.

 

“BEN KORUYUCU GİYSİLERİ GİYDİM, ALİ GİYMEDİ”

Yağ varillerinin kesilmesi esnasında Ali Şahin’in yanında birlikte çalışan F.G isimli şüpheli olay günü yaşananları bilirkişiye şu şekilde anlattı; “2,5 yıldan beri Kepez Belediyesi şantiye alanında Fen İşlerine ait atölyede daimi sigortalı Fen İşleri Personeli olarak çalışmaktayım. Yaklaşık bir hafta önce Temizlik İşleri sorumlusu H.Ç bize atölyede bulunan yağ varillerinin atölye önünde kesilmesini ben ve Ali Şahin’e sözle söyledi. Bizde Ali ile birlikte 18 Ocak 2022 günü saat 15.00 sıralarında atölye önünde birlikte iken “Bize daha önce söylenen işi yapalım aradan bu işte çıksın” diye işe başladık. İşe ben tam teçhizat ve yanmaz tulum ile başladım. Ali ise normal iş kıyafetleri ile bidonların kapağını açmaya başladı. Ben elimde oksijen tüpü ile varilleri ortadan ikiye ayırıyordum. Ali ise varillerin kapağını açıyordu, yaklaşık 10 adet varili bu şekilde kestik. Saat 15.40 sıralarında Ali koyu lacivert renkli küflü varili kesilmesi için önüme getirdi. Bende varilin kapağının açık olduğunu düşünerek oksijen tüpü ile kesmeye başladım.”

 

“VARİL BİR ANDA ALEV TOPU GİBİ PATLADI..”

Şüpheli sıfatıyla F.G ifadesinin devamında Ali Şahin’in başına gelenleri şöyle anlattı; “O sırada Ali yaklaşık 5 metre ötede bulunan diğer varili almak için arkasını dönüp gittiği esnada; benim oksijen tüpüyle kestiğim varil genleşmeye(şişmeye) başladı. Tam o esnada ben Ali’ye kaç demem ile birlikte varil bir anda alev topu gibi patladı. Patlama esnasında ben ve Ali farklı yönlere doğru kaçtık. Bu olay kısa bir süre, saniyelik gerçekleşti. Benim kıyafetlerim ve ekipmanım tam olduğu için bende sadece üzerimdeki iş montu yandı ve ben üzerimden hemen çıkarıp yere attım. İş montumda bulunan telefon ve cüzdanım yandı. Ben ve Ali farklı yöne doğru gittiği için olayın hemen akabinde göremedim. Atölye önü bu olay akabinde yangından dolayı kargaşa şeklindeydi. Olay sonrası bende kendime gelince ve olayın şokunu atlatınca yaklaşık 20 metre uzaklıktaki Ali’yi yanık vaziyette, üzerindeki elbiselerden hiç bir şey kalmamış şeklinde gördüm.”

 

“YANAR VAZİYETTE KOŞARKEN GÖRDÜM..”

Merhum Ali Şahin’in yardımına ilk koşan Kepez Belediye İşçisi M.Ö bilgi edinme kapsamında verdiği ifade de şahit olduğu olayı şu ifadelerle anlattı; “18 Ocak 2022 günü saat 15.40 sıralarında Şantiye alanı içierisinde bulunurken 30 metre uzağımda bulunan atölye önünde dışarıda patlama sesi duydum. Duyduğum sese doğru baktığımda yukarı doğru bir alev topunun çıktığını gördüm. Patlama alanında şantiyeye sonuna doğru, deniz tarafı kısmına, yanar vaziyette yalnız koşturan ve şantiye alanında çalışan Ali Şahin’i gördüm. Üzerindeki tüm bulunan elbiseler yanar vaziyette idi. Ben de Ali’nin üzerine doğru koşturarak üzerimdeki yelek ile söndürmeye çalıştığım esnada şantiye içerisinde bulunan itfaiyedeki arkadaşlar müdahale edip yanan Ali’yi tozlama yöntemiyle söndürdüler.”

 

“GARSON OLARAK İŞE ALINDI, ŞANTİYEDE GÖREVLENDİRİLDİ”

Ali Şahin’in 7 Eylül 2019 tarihinde, Kepez Belediyesi’ne bağlı Hizmet Grupları şirketinde işe başladığı, iş tanımının ise ‘garson’  olduğu bilirkişi raporunda yer aldı. Çanakkale Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri bölümünden mezun olan Şahin’in, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ‘garson’ olarak katıldığı, Şahin’in şantiyede ‘görevlendirme evrakı’ ile çalıştığı bilgisi raporda yer aldı.

 

Ayrıca raporun tespitler bölümünde; Ali Şahin’e 23 Eylül 2021 tarihinde kişisel koruyucu ekipman zimmet formunun beyan ve taahhüt kısmının imzalatıldığı ancak hangi ekipmanların verildiğinin belli olmadığı bilgisi bulundu.

 

Yine aynı kazada, koruyucu ekipmanı üzerinde olduğu tespit edilen ve hafif yaralanan diğer bir işçinin de ekipmanlarını teslim aldığına dair imzasının olmadığı ifade edildi. Raporda, yaşamını yitiren Ali Şahin’e ‘koruyucu ekipman verilip verilmediği, verildi ise bu ekipmanların varil kesimi sırasında nerede olduğu, denetimin ve kontrolün yapılıp yapılmadığı’ soruları cevapsız kaldı.

 

KEPEZ BELEDİYESİ'NE BAĞLI ŞİRKET KUSURLU BULUNDU

Bilirkişi raporunda; Kepez Belediyesi Hizmet Gruplarının çalışmalarla ilgili kontrol mekanizması kurmadığı ifade edilirken, mesleki yeterlilik belgesi gerektiren kaynak-kesme işleminde bu belgeye haiz olmayan işçi çalıştırdığı ifade edildi. Raporda, ayrıca işe girişi garson olarak yapılan Ali Şahin’in belirtilen meslekten farklı olarak metal kesim işinde çalıştırdığından kazanın meydana gelmesinde Kepez Belediyesi’ne bağlı Hizmet Grupları isimli şirketin ‘asli kusurlu olduğu’ belirlendi.

 

Olayın iş kazası olarak tanımlandığı raporda, Ali Şahin’in birim amirine çalışmayla ilgili haber vermediği, onun izni ve bilgisi olmadan çalışma yaptığı, kişisel koruyucu ekipman kullanmadığı ve gerekli özeni göstermediği gerekçeleriyle kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu vurgulandı.




Bu haber 4734 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI