thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Bir Mücadele Öyküsü

Tarih: 26-06-2023 06:41:23 Güncelleme: 26-06-2023 07:13:23 + -


30 yıl bilfiil yaptığı mesleği Avukatlık olmasına rağmen bugün hem Çanakkale’nin hem de Türkiye'nin önde gelen Turizmcilerinden biri Mehmet Öngen’in hayatı tam bir mücadele ve başarı öyküsü.


Bir Mücadele Öyküsü

30 yıl bilfiil yaptığı mesleği Avukatlık olmasına rağmen bugün hem Çanakkale’nin hem de Türkiye'nin önde gelen Turizmcilerinden biri Mehmet Öngen’in hayatı tam bir mücadele ve başarı öyküsü.

 

Öngen’in en büyük özelliği, hayalini kurduğu ve el attığı her işte, yılmaz bir mücadele vermesi ve sonunda başarıya ulaşması!

 

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde, geçimini zeytincilikle sağlayan bir ailede doğmuş ve ilkokulu köyünde okumuş. Babası çalışkan, orta halli bir çiftçi ama bir köy aydını. Günlük Son Havadis gazetesi, haftalık Hayat Mecmuası ve Aylık Tarih Dergisine abone. Her üç yayına da abone, oğlu ile birlikte okuyor.

 

Böylece küçük Mehmet, daha ilkokuldayken muhteşem bir Tarih ve Kültür Bilgisi ile dolu olarak öğrenimini sürdürüyor. Devamında da okumayı, öğrenmeyi ve araştırmayı yaşamı boyunca sürdürüyor. Lise eğitimini Çanakkale Lisesinde tamamlayıp, 1974’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanıyor.

 

Mehmet Öngen henüz 10 yaşında babasına ısrar ederek aldırdığı bir kutu çikleti, köyüne gelen yazlık sinemada satarak ticari hayatına başlamış. 14 yaşından itibaren de bütün öğrencilik hayatı boyunca bir daha babasından hiç para istememiş. Yaz tatilinde meyve satarak, sömestr tatillerinde de zeytine giderek kazandığı parayla okumuş.

ÇALIŞKAN VE BAŞARILI BİR AVUKAT

1980 yılında Hukuk Fakültesini bitirip stajını askerlik dönüşü İstanbul’da yaptıktan sonra Ayvacık’ta avukatlık bürosunu açmış. Sahip olduğu okumak ve araştırmak özelliği, mesleğinde kısa sürede fark edilmesini sağlamış. Öyle ki; mahkemelerde hukuki konularda bilirkişilik yapmaya başlamış. Avukatlık Bürosu Ayvacık'ta olmasına rağmen Çanakkale merkezinden ve çeşitli ilçelerden de aldığı davalarını başarıyla takip etmiş. Hukuk ve Avukatlık bir sevdası olmuş.

 

SİYASETE GİRİŞ

1985 yılında kurulan Sosyal Demokrat Halkçı Partisi(SHP)’nin Ayvacık ilçe teşkilatının kurulması kendisine teklif edilince, öğrenciliğinden beri Sol ve Demokrat bir dünya görüşüne sahip olan Öngen, bu görevi severek kabul etmiş. Üç yıl ilçe başkanlığını yürüttükten sonra 1988 yılında SHP Çanakkale İl Yönetim Kuruluna seçilmiş.

 

1993 yılına kadar bu görevi yürüten Mehmet Öngen, aynı yıl Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)’nin tekrar açılmasıyla Çanakkale teşkilatında İL Başkan Yardımcısı olarak atanmış. Kısa bir süreliğine İl Başkanlığı görevini yürütmüş.

 

YEŞİLYURT KÖYÜ GERÇEĞİ

Avukatlık mesleğini yürütürken aynı zamanda ilk büyük hayaliyle kendisini yepyeni ama zorlu bir mücadele içinde buldu. Doğduğu köyünün mimari ve geleneksel dokusunu koruyarak, mimari ve geleneksel dokusunu koruyarak, burayı bir Turizm Merkezi yapmak!

 

Anadolu’nun 40.000 tane, herhangi bir köyünü önemli bir Turizm Merkezi yapmak, hiç kimsenin inanabildiği bir iddia değildi! Çünkü bölgede doğru dürüst turizm yoktu ki..

Yeşilyurt Köyü mücadelesinde en zorlu yılları böylece başladı. Köyünü bu projeye inandırması öyle kolay değildi. Çünkü o dönem Çanakkale Valisi olan Muzaffer Ecemiş’in de desteğini alarak, öncelikle Yeşilyurt’ta, geleneksel tarihi dokuyu bazen hiçbir yapıya izin vermemiş.

 

Üç tane betonarme katlı binayı yıktırmış. Tabi önceleri kendi köylüsünü de karşısına almış ama yılmamış. Sonunda, İl İdare Kurulu kararı çıkartarak bu yapılanmayı hukuki bir çerçeveye oturtmuş.

 

O mücadele ile zorlu yılların sonunda gelinen noktada, bir dönem kendisine kırgın olan köylüsü şimdi Mehmet Öngen’i yere göğe koyamıyor. Çünkü köyde işsizlik ve fakirlik kalmamış. Köylünün hiçbir gelir getirmeyen viran mülkleri çok değerlenmiş.

 

TURİZME GİRİŞ: ÖNGEN COUNTRY HOTEL

Mehmet Öngen 30 yıllık hayalini gerçekleştirme çerçevesinde 2000 yılında hizmete açtığı Öngen Cuntry Hotel ile bu sürecin de aynı zamanda ilk öncüsü olmuş. Tüm Türkiye’de 136 Butik Otel olarak açılan Öngen Country Hotel, kısa sürede ülkemizin en tanınmış Sanat, Kültür, Devlet ve İş İnsanlarının konakladığı seçkin bir işletme haline gelmiş. Sayısız ödüller almış. Köydeki ve kendisinden sonra açılan bölgedeki birçok işletmeye rol model olmuş. Bugün Yeşilyurt Köyü artık 20’ye yakın butik otelin, bir o kadar pansiyonun, cafe ve restaurantın hizmet verdiği, ülkemizin en seçkin Turizm Merkezlerinden biri durumunda.

 

Öngen, mimari dokunun korunması ve turizm faali yanında Kültürel çalışmaları da ihmal etmemiş. Tam 300 kez köyünde ve Kazdaları’nın muhtelif yerlerinde Tarih Söyleşileri gerçekleştirmiş.

 

Bir insan ömrünün önemli bir bölümünü kapsayan mücadele ve alınan başarılar nedeniyle, dönemin Kültür ve turizm Bakanı, bizzat oteline gelerek Mehmet Öngen’e Takdir ve Teşekkür Belgesi takdim etmiş. İki üniversiteden ödüller almış ve Doktora Tezlerine konu olmuş.

RAMADA KAZDAĞLARI TERMAL OTEL

İlk projesinde başarıyı yakalayan Öngen’in yüreğindeki yeni bir hayali filizlenmeye başlamış. Bu hayali; Kuzey Ege’ye, Dünyanın En Büyük Otel Zincirini getirmek! Bu projesini de, yine son derece zorlu bir mücadeleden sonra 2016 yılında hizmete açtığı ve Ramada zincirinin 8000 oteli arasından Dünyadaki ilk Termal oteli olan Ramada Kazdağları Termal Spa Oteli hizmete açarak gerçekleştirmenin onurunu yaşıyor şimdi.

 

Bunca her biri müthiş uğraşların ve kazanılan başarıların sonucunda Sayın Öngen diyor ki; “Hiçbir şey imkânsız değildir. Yeter ki hayal edin, uğruna mücadele edin. Umudunuzu ve cesaretinizi yitirmeyin!”

 

DEFNE ÇİFTLİĞİ

Mehmet Öngen’in hayalleri de, enerjisi de bitmiş değil. İki sene önce merkeze bağlı Erenköy(İntepe) Köyünde Türkiye’nin ilk Defne Çiftliğini kurdu. Öngen “Muradım, bölgede yeni bir tarımsal üretim modeline öncülük etmek” diyor.

 

YAZARLIK VE TEMA VAKFI

Mehmet Öngen son olarak, Anı Roman niteliğindeki Büyük Çetmi Romanını yazdı. Kitap büyük bir ilgi uyandırdı, ikinci baskıya hazırlanıyor. Kitabın gelirini, bir dönem İl Temsilciliğini yaptığı TEMA Vakfına bağışlıyor.

 

AİLE VE PROJELERE DEVAM

Bütün bu muhteşem mücadele süresi içinde e büyük destekçisi, Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi öğretmenliğinden emekli, 35 yıllık eşi Zuhal Hanım.  Çiftin Yağız ve Yiğit isimli iki çocukları var. Mehmet Öngen şimdi Turizmcilik yanını, bu konuda çok ciddi bir uygulamalı eğitim alan oğlu Yağız’a, Avukatlık yanını da yeni cübbe giyen diğer oğlu Yiğit’e devretmiş durumda.

 

Ama o, sahip olduğu birikim, vizyon ve enerji ile çevresine, ülkesine ve yaşadığı kentine değer katmanın hayallerini kurmaya ve her fırsat bulduğunda, bu hayallerini gerçekleştirmeye devam edecek.




Bu haber 4049 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI