thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



AKP - CHP İşbirliğinde “Eko Turizm” Talanı

Tarih: 15-03-2024 10:06:02 Güncelleme: 15-03-2024 11:27:02 + -


Eko Turizm adı altında şirinleştirilen imar ve inşaat faaliyetleri, özellikle Ege kıyılarında tarımsal ve korunan alanların, köylerin işgaline dönüştü. Seçimlere sayılı günler kala toplanan Çanakkale İl Genel Meclisi, tartışılan 26 projeyi alelacele onayladı. Çanakkale İl Genel Meclis üyelerinin görev yaptıkları 5 yıllık süre içerisinde yüzlerce Eko Turizm projesine onay verdiği; bir o kadar başvurunun da sırada beklediği biliniyor.


AKP - CHP İşbirliğinde “Eko Turizm” Talanı

Çanakkale İl Genel Meclisi son toplantısında bütün “eko turizm” plan önerilerini onayladı. Kazdağları ve özellikle Ayvacık kırsalını toplu konut siteleri ile doldurma tehlikesine açan bu karar, İl Genel Meclisi’nde CHP ve AKP’li üyelerin ortak kararıyla çıktı. Plan önerilerine ret vermeyen iki CHP’li üye var: Ömer Ar ve İsmail Gürses. CHP’li Erdal Güler’in ise bazı planlara ret verdiği ancak bazılarını onayladığı ortaya çıktı.

 

Buna göre Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Paşaköy’de iki, Behramkale (Assos), Körüktaşı, Zerdalilik, Ahmetçe iki, Kestanelik, Balabanlı, Süleymanköy, Nusratlı, Bademli, Yeşilyurt, Kösedere, Budaklar köyleri, Ezine ilçesine bağlı Sarpdere, Çamlıca ve Yaylacık, Bayramiç ilçesine bağlı Tongurlu ve Evciler, Kutluoba, Gedik, Çanakkale Merkeze bağlı Kocalar ve Çan ilçesine bağlı Bardakçılar köylerinde belirlenen alanlar “eko turizm” adı altında yapılaşmaya açılabilir. Nef inşaat şirketinin de 600 dönümlük bir alanda inşaat yapma planı var.

 

“BELLİ BİR TARİHTEN ÖNCE YAPILAN BAŞVURULARDA BU ŞARTLARI ARAMAYALIM”

Aslında Tarım Bakanlığı, bu tarz projelerin Türkiye’deki tüm tarımsal alanları ciddi bir şekilde tehdit edeceği endişesiyle bazı kıstaslar getirmişti. Bakanlık, "eko turizme” yani yazlık yapılaşmaya, otellere açılacak yeni alanların “yola cepheli olması, bir turizm alanıyla ilintisinin olmasını” şart koşmuştu. Buna rağmen Çanakkale İl Genel Meclisinin, “belli bir tarihten önce yapılan başvurularda bu şartları aramayalım” diyerek söz konusu köyleri, ne yola ne turizm alanına bağlı olmadan inşaya açması, yöre halkını öfkelendirdi. Madencilik ve enerji projelerinin kıskacındaki Kuzey Ege’nin en bereketli, paha biçilmez tarihi ve kültürel değerlerinin “eko turizm” adı altındaki talan edilmesine karşılık tartışmalar ve mahkeme süreçleri de işliyor.

 

“BU, TURİZM DEĞİL, TARLALARIN, ORMANLARIN YAPILAŞMAYA AÇILMASIDIR”

Bölgedeki imar rantı projelerini Assos Dostları üyelerinden Tevfik Cem Tüzün değerlendirdi. Çanakkale'de 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planları yapıldığını anlatan Tüzün, yalnız Çanakkale'de değil Türkiye'nin tüm kıyı illerinde neredeyse bu planların yapıldığını aktardı. Bu planların notları arasında, daha önce mevzuatlarda olmayan "eko turizm" diye bir kullanım türü tarif edildiğini belirten Tüzün, "eko turizm" kavramı kullanılmaya başlanmadan önce "kırsal turizm"in mevzuatta yer aldığını, bunun Avrupa mevzuatından Türkiye'ye devşirildiğini ifade etti. Sonrasında gelen "eko turizm" kavramının, belli ülkelerde de var olan bir şey olduğunu söyleyen Tüzün, "Ama bunların geneli arsa rantı yaratmaya yönelik alanlar. Turizm kısmından ziyade bu, tarlaların, meraların, ormanların yapılaşmaya açılmasıyla ilgili bir kavramın adı olageldi" dedi.

 

“BU PROJELER KAPSAMINDA İNŞAATLARA BAŞLANDI”

Bir süre sonra bölgede dağ başlarında, önceden koyunların, ineklerin otladığı, tarım yapılan yerlerde birtakım siteler kurulmaya başlandığına dikkat çeken Tüzün, bu sitelerin imar planlarında, bu alanların "eko turizm" alanı olarak gösterilip satın alındığının görüldüğünü kaydetti.

 

Tüzün, bölgedeki durumu şöyle anlattı: "Biz bu olayın farkına vardığımızda, Çanakkale Özel İl İdaresi'nden Kazdağları'nda, Assos civarında, çeşitli yerlerde 130 küsür tane arazinin 'eko turizm' adı altında imar planı kapsamına alındığını gördük. Yaklaşık iki sene önce bu arazilerden ona yakını inşaat ruhsatı da alarak inşaatlara başlamıştı."

'YÜRÜTME DURDURMA KARARLARI GELDİ, ANCAK MECLİS ÜYELERİ ISRARINI SÜRDÜRDÜ'

O andan sonra yapılan imar planı önerilerine karşı davalar açmaya başladıklarını belirten Tüzün, sonrasındaki gelişmeleri şöyle aktardı; "Açtığımız bütün davalarda yürütmeyi durdurma ve iptal kararları geldi. Bunun üzerine İl Genel Meclisi, Assos Dostları, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gibi kentte çevre mücadelesi içinde yer alan grupları bir toplantıya davet ederek, 'Sizin çevre konusundaki kaygılarınızı anlıyoruz, ama bir yandan da bize kendi arsası veya arazisinden para kazanamayan insanlar kendi arazilerini bir an önce satıp gitmeyi tercih ediyorlar' dediler. Çevre duyarlılığını ön plana çıkarmak için hukuksal dayanak talep ettiler, biz de mahkeme kararlarını gösterdik. 'Buralarda hiç mi turizm yapılmasın?' argümanıyla öne çıkmaya çalıştılar, biz de bununla ilgili kıstaslar olması gerektiğini vurguladık, çünkü turizm yerine site inşaatlarının başlatıldığını görmüştük. Bir yandan da, kentte yerleşim alanı olmadığı tüm kırsal alanları eko turizm alanı yaparsanız, geriye hiçbir şey kalmaz, bundan eko turist de hoşnut olmaz. Bir kıstas olmaması durumunda herkese rastgele ruhsat verilebilir bu durumda."

 

“MECLİS ÜYELERİNİN BİR BÖLÜMÜ İŞİN İÇİNDE OLAN EMLAKÇILAR”

Toplantıda kendileriyle konuşan İl Genel Meclis Üyeleri'nin bir bölümünün bu işlere aracılık eden emlak ofisi sahipleri olduğunu fark ettiklerini söyleyen Tüzün, "Yani bu arazi rantının el değiştirme sürecinde rol alan insanlar. Bu anlayışla, insanlara sanki bir kooperatifmiş, bir şirket ortağıymış gibi arazilerin satışını yapıyorlar. İnternetteki satış portallarında çarşaf çarşaf bunların ilanları gözükmeye başladı. 'Eko turizm' ruhsatlı villa satışı yapıyorlar" diye konuştu.

“YATIRIMCILARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BİLİMSEL GÖRÜŞ GEREKLİLİĞİNİ KALDIRDILAR”

Sonrasında, '1/100.000 ölçekli çevre düzeni planları' kapsamındaki bu projeler doğrultusunda bazı plan değişiklikleri görüldüğüne işaret eden Tüzün, "Bu değişikliklerden bir tanesi, arazi teklifleri için 5 bin metrekarelik olarak belirlenen yer sınırını 15 bine çıkarmak oldu. Yani bu işi daha büyük oyunculara devretmeye yönelik adım attılar. Ayrıca, projeye dair yatırımcıların işini kolaylaştırmak için bilimsel görüşlerin alınması gerekliliğini ortadan kaldırdılar" dedi.

 

“BAKANLIK GENELGE YAYINLADI, İŞİ OLDU BİTTİYE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Tüzün, konuya dair uyarıları üzerine Tarım Bakanlığı'nın bir genelge yayınladığını belirtti. Bakanlığın, bu çerçevede arazilerin turizm alanı olarak değerlendirilmesi için gerekecek birtakım kıstasların aranması gerektiğine dair bir talimatta bulunduğunu ifade eden Tüzün, "İl Genel Meclisi İmar Komisyonu'ysa bu genelgeden sonra uzunca bir süre bu eko turizm başvurularını uzunca bir süre ele almadı. Ancak biz geçen hafta içerisinde gördük ki, birdenbire 26 tane alanın bakanlığın kıstaslarına uymadan eko turizm planlarına onay verildi. Biraz daha araştırınca da öğrendik ki, bir önceki ay da 19 tane alan daha proje için onay almış. Önümüzde şu an toplam 45 proje alanı var ve bunlara karşı tek tek dava açmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bundan sonra 31 Mart'taki seçimlere kadar Meclis oturumunun olmayacağını anımsatan Tüzün, "Şu anda bu planlar önümüzdeki haftalar için askıda kalacak. Bu süreçte itirazları bölgede örgütleyeceğiz. Dava süreciyse itirazlardan 60 gün sonra başlıyor. Avukatlarımız da 45 ayrı dosyanın tek davada ele alınması gerektiğine dair bir başvuruda bulunmaya hazırlanıyor" dedi.

 

Tüzün, Çanakkale'deki yapılaşma baskısını şöyle anlattı: "Çanakkale'de 2030 yılına kadar öngörülen nüfus artışı düşünülerek müthiş bir yapılaşma baskısı var. Biz bu baskıyı göğüslemek için yerleşim alanlarında bulunan arsalar üzerinde yönetmelikler gözetilerek çalışmalar yapılması gerektiğini, boş yere meraları, ormanları, tarım alanlarını yapılaşmaya açılmaması gerektiğini vurguluyoruz. Adeta kendi ülkemize savaş açıyoruz. Bunun en büyük nedeni de arsa rantı elde etme arzusu. Hayvancılığı, tarımı itibarsızlaştırıp, köylünün değerlendiremediği arsaya çöreklenme girişimi söz konusu."

 

“BU BİR CHP-AKP ORTAKLIĞIDIR”

Tüzün, imar rantındaki CHP-AKP ortaklığına da değindi: "Burada CHP'li ve AKP'li meclis üyelerinin işbirliği içerisinde çalıştıklarını da gördük. Yalnızca iki CHP üyesi tüm bu planlara ret oyu verdi. Bir tanesi bazılarına ret oyu verdi. Bu işin tamamen AKP-CHP ortak prodüksiyonu olarak gerçekleştiği görülüyor."

 

'EKO TURİZM' ADI ALTINDA BETONLAŞMA

Çanakkale İl Genel Meclisi'nde uzun süredir tartışmalara neden olan Eko Turizm projeleri kapsamında, Çanakkale'de halihazırda çok sayıda inşaat faaliyetlerinde bulunuldu. Proje kapsamındaki inşaat alanlarında şimdiden "villa-kent" halini alan yapılaşmalar mevcut.

 

10 DÖNÜME RUHSAT ALIP, PARÇALAYIP SATIYORLAR!

Çanakkale’nin ve Kazdağlarının Eko Turizm yağmasına açıldığı en rahat Emlak sitelerinde görebiliyorsunuz. Belli bir dönüm arazi üzerine ancak ruhsat verilebiliyor. Şartlara uygun arazileri toplayan rantçılar; örneğin 10 dönüm arazi için “Eko Turizm” yapacakları yönünde başvuru hazırlayıp İl Genel Meclisinden imar ruhsatı alıyorlar.

 

HİSSELİ ARAZİLERİN DEĞERİ 30 MİLYON’DAN BAŞLIYOR

İl Genel Meclisinin oyları ile araziler Eko Turizm’e çevirdikten sonra ise; hisselere ayrılarak satılmaya başlanıyor. 10 dönüm araziye eko turizm ruhsatı alındıktan sonra ruhsatı değişen alan hisselere bölünerek satılıyor. Onlarca emlak sitesi “Eko turizm ruhsatlı, 1 dönüm hisseli arazi” yada “Eko Turizm ruhsatlı hisse, villa yapımına uygun” ilanları ile satışa çıkartılıyor. Normal şartlarda imara açılamayacak olan bu şekilde yüzlerce hisseli arazi 30-40 milyon TL karşılığında el değiştiriliyor. Üzerine inşa yapıldıktan sonra ise bu arazi ve villaların değeri 75-100 milyon TL arasında satışa sunuluyor.




Bu haber 1577 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI