thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dağahmetçe RES Projesine Köylüler İsyan Etti
Tarih: 26-11-2023 18:08:34 Güncelleme: 26-11-2023 18:43:34 + -


Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Daven Enerji Yatırımları San ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan Dağahmetçe Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesine ilişkin “Halkın Katılımı Toplantısı” gerçekleştirildi.


Dağahmetçe RES Projesine Köylüler İsyan Etti

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Daven Enerji Yatırımları San ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan Dağahmetçe Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi, bölge halkının tepkisine neden oldu. Proje ile ilgili “Halkın Katılımı Toplantısı” düzenlenen Dağahmetçe Köyü’nde, köylüler ve yaşam savunucuları, projenin doğaya, tarıma ve hayvancılığa zarar vereceğini belirterek, köylerini savundular.

 

PROJE İLE İLGİLİ BİRÇOK KONU NET DEĞİL

Dağahmetçe Köyü’nde yapılan toplantıda, şirket tarafından proje ile ilgili sunum yapıldı. Sunumda, projenin duruma göre değişip şekilleneceği belirtildi. Birçok konunun net olmadığı proje üzerine söz alan köylüler ve dernek temsilcileri, itirazlarını ve tepkilerini dile getirdi.

 

KÖYLÜLER TARIM VE HAYVANCILIKLA GEÇİNİYOR

Olumsuz hava koşullarına ve yağmura rağmen çok sayıda köylü alandan ayrılmayarak sözünü söyledi. Dağahmetçe köylüsü kadınlar, tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini, tarım arazilerinin zarar görmesini istemediklerini, cennet olan köylerinin cehenneme çevrilmesine müsaade etmeyeceklerini, köylerinde mutlu, sağlıklı yaşamak istediklerini anlattılar. Dağahmetçe Köyü Muhtarı Sebahattin Kaya da köylünün istemediği ve itiraz ettiği, köye ve köylüye hiçbir yararı olmayan bu projeyi kendisinin de istemediğini söyledi. Alakeçi köylüsü Mehmet Ali Yüksel de büyük şehirlerden köye yerleşen yeni köylü olarak, bu güzel köylerde ekoturizm, agroturizm, doğa sporları ile aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak istediklerini dile getirdi.

 

“ÇED BAŞVURU DOSYASI EKSİK VE YETERSİZ”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esenay Hacıosmanoğlu, ÇED Başvuru dosyasının çok eksik ve yetersiz olduğunu, ayrıca, Kısacık Altın Madeni ile Dağahmetçe RES projesinin alanlarında çakışma olduğunu, iki proje bir arada olamayacağını ve bu nedenle iptal edilmesi gerektiğini, alanların çakışmasının başvuru aşamasında belli olduğu halde bu bilginin halka aktarılmadığını ve ÇED başvuru dosyasında yer almadığını ve bunun son derece güven sarsıcı bir durum oluşturduğunu, Dağahmetçe Köyü’nün tamamen Santral Alanı içinde kaldığını, proje bütününe yönelik mülkiyet durumunun tespitinin dosyada yer almadığını, dosyada proje ile ilgili detayların olmadığını, kümülatif etki değerlendirmesinde yalnızca yakındaki bazı RES projelerinin dikkate alındığını ve bölgedeki maden projelerinin ve taş ocaklarının hesaba katılmadığını belirtti.

 

“PROJE KÖYLÜNÜN VE KAMUNUN YARARINA DEĞİL”

Ardından söz alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seyhan Yüksek ise projenin köylünün tarım arazisinin, merasının, ormanının ve ceviz bahçesinin içinde planlandığını, türbinlerin kuş ve yarasa ölümlerine sebep olduğu, bölgede klima etkisi yaparak İklimi değiştirdiğini, proje gerçekleşirse tarım arazilerinin değerinin düşeceğini, kurulacak enerjinin köylüye ve dolayısıyla kamuya hiçbir yararının olmadığını projenin iptal edilerek şirkete iadesini istedi.

 




Bu haber 1388 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI