thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


9 Ocak Çanakkale Zaferi Töreninde Şehitler Anıldı
Tarih: 09-01-2024 14:07:52 Güncelleme: 09-01-2024 14:10:52 + -


İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadasından tahliyelerinin 108’nci yıldönümü dolayısıyla Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda Seddülbahir Kalesi’nde resmi tören düzenlendi.


9 Ocak Çanakkale Zaferi Töreninde Şehitler Anıldı

İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadasından tahliyelerinin 108’nci yıldönümü dolayısıyla Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda Seddülbahir Kalesi’nde resmi tören düzenlendi. Tören; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Vali Yardımcısı Abdülkadir Duran, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Jan. Kıd. Albay Sadi Akman, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, Gelibolu Belediye Başkan Vekili, Selçuk Bartan, İl protokolü, gaziler, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program protokol konuşmaları, bütün şehitler için Kur-an Tilaveti ve duanın ardından İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehteran Takımı gösterisi gerçekleştirildi.

Programda konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Yaklaşık 8 buçuk ay süren bir savaşın sonucunda Türk askerinin çok açık, net bir zaferiyle sonuçlanmıştır. Bugün 9 Ocak günü haksızca bu topraklara saldıranların bağımsızlığımıza, vatanımıza saldıranların Çanakkale’yi geçemeyeceklerini anladıkları ve bu topraklardan çekilip gittikleri, kaçtıkları, firar ettikleri ve teknik bir ifadeyle Gelibolu Yarımadası’nı tahliye ettikleri gündür ve bugün Mehmetçiğin bu topraklarda çok haklı bir direniş sonucunda dünyaya meydan okuduğu ve bu toprakların Türk milletine ait olduğunu ilan ettiği ve bu uğurda büyük bedeller ödediği ama bu topraklardan düşmanı bir adamı öteye geçirmediği gündür. Bu toprakları bize vatan yapanları, bu toprakları Türk milletinde kalması için mücadele edenleri ve tabii ki en başta Anafartalar’ın kahraman komutanı ve muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, onun kahraman silah arkadaşlarını, Seyit Onbaşı’yı, Yüzbaşı Yusuf Kenan’ı, Esat Paşa’yı, Cevat Paşa’yı, o büyük komutanları, o büyük kahramanları bir kez daha saygıyla, minnetle, şükranla hatırlıyoruz, yad ediyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “ Tarihi bir yıl dönümünü anmak ve tarihin kırılma noktasını yeniden hatırlamak amacıyla bir aradayız. Bu vesileyle Çanakkale’yi, vatanımızın girilmez kalesine dönüştüren şehitlerimize, gazilerimize ve adları, şanları hiç anılmayan 45 bin kilometreye yayılmış gönül coğrafyamızdan gelerek, bu aziz topraklarda şehit düşen kahramanlarımızı rahmetle anıyor ve aziz hatıralarının önünde saygıyla selamlıyorum. 9 Ocak 1916 tarihi, Çanakkale Deniz Zaferi’mizin kara harekâtında da başarısız olan düşmanlarımızın artık sadece donanmalarıyla değil, askeri tüm işgal materyalleriyle topraklarımızı terk etmek zorunda kaldığı gündür. Milletimizin bu sene 100’üncü yaşını kutladığımız Cumhuriyetimizi kurması sürecinde milli benliğinizi önemli bir mihenk taşı olan Çanakkale Zaferi’miz hepimize kutlu olsun” dedi.

 

9 Ocak 1916 İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadası’ndan ayrılışının 108. Yılına özel, günün anlam ve önemine yakışır bir özenle Başkanlığımız ve TRT işbirliği ile hazırlanan “Bir Driliş Destanı Çanakkale” adlı Türk Halk Müziği Konserimiz bu akşam saat 19.45’te ÇOMÜ İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde başlayacaktır.

 

9 OCAK TARİHİNİN ÖNEMİ

Dünya Savaşı’nda Almanya ve Avusturya-Macaristan ittifakının yanında yer alan Osmanlı Devleti’ne karşı, İtilaf Devletleri Çanakkale Harekâtı ile İstanbul’u ele geçirip Boğazlara hâkim olarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak ve müttefikleri Rusya’ya yardım göndermek amacındaydı. 19 Şubat’ta başlayan donanma yoluyla boğazın zorlanması hayali 18 Mart’ta, 3 zırhlıları gibi boğazın sularında batmıştı. Boğazın donanma yoluyla geçilemeyeceği anlaşılınca 25 Nisan’da 9 ay sürecek “Kara Harekâtı” dönemi başladı. 9 Ay sonunda başarılı olamayan Müttefik ordu Gelibolu’dan çekilme kararı alarak 9 Ocak 1916’da Seddülbahir’i tahliye etti ve böylece Çanakkale Cephesi kapanmış oldu.




Bu haber 857 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI