thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Klima Hastalıklarına Dikkat
Tarih: 19-06-2016 09:52:01 Güncelleme: 19-06-2016 09:52:01 + -


İklimlendirme ve Soğutma Teknisyeni Mazlum Bulut, çöl sıcaklarında 'kurtarıcı' olarak görülen klimaların, bazı hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Klima hastalıklarından korunmanın tek yolu ise cihazların bakımlarını düzenli ve tam olarak yaptırmak.


Klima Hastalıklarına Dikkat

Kavurucu ve bunaltıcı sıcaklıkların gelmesiyle birlikte vatandaşlar serinlemek için öncelikli olarak klimalara sarılıyor. Ancak klimalar yanlış kullanımla birlikte cep yakarken, düzenli bakımları yapılmadığı takdirde de çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. 15 yıldır İklimlendirme ve Soğutma Klima Teknisyenliği yapan Mazlum Bulut (28), klimaların yanlış kullanımına açıklık getirirken, klima kaynaklı hastalıkların nasıl önüne geçilebileceğini anlattı.

 

‘KLİMA, BAKTERİ ÜRETEN BİR CİHAZDIR’

 

İklimlendirme ve Soğutma Teknisyeni Bulut, “Öncelikle odalarının büyüklüğüne göre BTU seçmeleri gerekiyor. Bunun için yetkili servislerden yardım alınabiliyor. Hiçbir ücret talep etmeden. Yanlış kullanımlarda, mesela montaj yapılacak alana büyük gelirse, müşterimizi rahatsız ediyor. Nasıl bir rahatsızlık? Hastalık çeşitleri bile var klimada. Zatürre yapabiliyor. Lejyoner' denilen bir hastalık var, bu halk dilinde pek fazla bilinmiyor. Ama ciddi bir hastalıktır. 6 aylık ve yıllık bakımlarımız var. Bunların mutlaka yapılması gerekiyor, aksatılmaması gerekiyor. Çünkü klima her ne kadar soğutma yapsa da bakteri üretilen bir cihazdır. Bakteri üretir. Bunun içinde 6 aylık ve yıllık bakımlarının mutlaka yapılması gerekiyor. Bir de şu çok önemli, biz klima kullanmayı ne kadar anlatsak da pek doğru anlaşılmıyor ve yanlış kullanılıyor. Biliyorsunuz, cihazlarımızda minimum soğutma derecisi 18 derecedir. Müşterimiz bunu 18’e aldığımız zaman, cihazı 18 derece üfleyecek zannediyor. Çok yanılıyor. Kumanda da gördüğü ve display de gördüğü 18 derece ortamı getirmek istediği sıcaklık anlamına geliyor. Örneğin, dışarısı 35 derece diyelim, içerisini 18’e aldığınız zaman, dışarıdan gelen bir insan içeri girdiği zaman bir ferahlık sağlasa da bu tüketiciyi rahatsız ediyor. Hastalıklara çevirebiliyor, üşütebiliyor. Sinüzitleri olanları çok etkiliyor. Mesela, bazı insanlar ‘klimalı odada duramıyorum’ der. Bunların hepsi yanlış kullanımla ilgilidir. İdeal sıcaklık soğutmada bilhassa konfor sıcaklığı 25 derecedir. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima, çok güzel bir soğutma aracıdır” şeklinde konuştu.

 

‘TASARRUF İÇİN KAPI VE PENCERELERİN KAPALI KALMASI GEREKİYOR’

 

Klima kullanımında nasıl tasarruf edileceği yönünde de bilgiler aktaran Bulut, “Pencerelerimizin ve kapılarımızın klimanın bulunduğu ortamda mutlaka kapalı kalması gerekiyor. Klima metrekareye göre seçilir. Yetkili teknisyenler tarafından bir keşif yapılır. Bu keşfe göre klima aldığımız zaman kapalı bir ortamda klimamızı çalıştırdığımız zaman hem elektrik olarak hem cihazı yormadan rahatlıkla çalıştırabiliriz. Bunun içinde yetkili servislerden yardım almak çok önemli. Doğru kişilerle çalışmak çok önemli, müşterilerimizin cihazların arkasında durması gerekiyor” dedi.

 

Klima çeşitlerine de değinen Bulut, “Şimdi bu piyasada bizde de dahil, çok sayıda klima modelleri var. Tarz klimalar var, cam seriler var, çeşitli seriler var. Kaset tipi, salon tipi, duvar tipi, split, çeşit çeşit klimalar var. Biz keşfe geldiğimiz zaman zaten müşterinin isteğine göre, bulunduğu ortama göre büyüklüğe göre klimalarımızı kataloglardan gösteriyoruz, öneriyoruz. O tüketiciye kalmış bir durum. Önemli olan metrekareye göre klimanın BTU’sunu normal şekilde oda büyüklüğüne doğru oranda olması” diye konuştu.

 

‘KOKUNUN SEBEBİ BAKTERİ'

 

Klimanın nasıl temizleneceği konusunda bilgi veren Bulut, “Klima kullanıcıların sadece klimalarda temizlik yapabileceği tek malzeme filtrelerdir. Bu filtreleri yalnızca çeşmede yıkıyorlar. Çeşme de yıkanan filtreler ay da bir ideal olabiliyor. Ama belirli bir süre sonra filtrelerimiz bakterilerle dolmaya başlıyor ve içeriye 'fin' dediğimiz bölümlere gitmeye başlıyor. Bakımı yapılmamış klimaların filtreleri oldukça dolu oluyor. Bu filtreleri çeşmede yıkadığımız zaman sadece belirli bir pisliğini alabiliriz. Bu pislikler suyla karıştığı zaman içeride bir kötü koku, bakteri oluşumuna sebep olmaya başlayacak. Aynı zaman da fan dediğimiz bölümden emiş yaptığı için, fan dediğimiz bölümde içeride bulunan bakteriyi olduğu gibi içeriye vermeye başlayacak. Müşterilerimiz 1-2 sene sonra, ‘klimamız koku yaymaya başladı’ diyor. Onun sebebi de içeride bakteri oluşumu. Mutlaka yetkili servisler tarafından klimalarınıza bakım yaptırmanız çok önemlidir. Klimalarımızın bakımını doğru kişilere yaptırırsak, hem enerjiden tasarruf eder hemde cihazlarımızı daha uzun yıllar kullanmış oluruz” şeklinde konuştu.

  




Bu haber 7101 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI