thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Biga'da “Direk” Krizi
Tarih: 11-07-2022 05:41:56 Güncelleme: 11-07-2022 06:29:56 + -


Yönettiği belediyenin 130 milyon TL borcu olan AKP'li başkanın "Sanat Eseri" dediği direklere meclis borçlanma yetkisi vermedi... İhalesiz olarak tanesi 51 Bin 900 liradan 100 tane alınan direkler ise ilçeye çoktan dikildi..!


Biga'da “Direk” Krizi

Meclis üstünlüğünü kaybeden AK Partili Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, mecliste belediyenin 130 milyon TL borcu olduğunu açıkladıktan sonra 35 milyon 677 bin liralık borçlanma yetkisi istedi. 51 bin 900 liradan 100 tane sanat eseri olduğu iddia edilen aydınlatma direğini ilçeye diktiren Erdoğan'a meclis yetki vermeyince tartışma çıktı!

 

MHP’li meclis üyelerinin partilerinden istifası sonrasında Biga Belediye’sinde adeta Topal Ördek’e dönen Başkan Bülent Erdoğan, Temmuz ayı meclis toplantısında şok yaşadı. Biga Belediyesinin 130 milyon TL borcu olduğunu açıklayan Bülent Erdoğan, meclisten 35 milyon 677 bin TL daha borçlanma yetkisi isteyince mecliste tartışma çıktı. Borçlanma talebi onaylansaydı Biga Belediyesi'nin borcu 130 milyon liradan 165 milyon 667 liraya çıkacaktı. Esnafa olan borçlar ve Biga Kent Hizmetleri AŞ'nin borçları bu rakam içinde yer almadığı öğrenildi. Öte yandan borç içerisindeki belediyeye tanesi 51 bin 900 TL olan 100 adet aydınlatma direğini ihalesiz alarak ilçeye diktiği, bu direklerin parasının ise alınacak borçla ödeneceğinin ortaya çıkması mecliste tartışmalara sebep oldu.

 

HALESİZ ALINAN AYDINLATMA DİREKLERİ!

Borçlanma talebiyle meclis gündemine gelen Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde orta refüjdeki aydınlatma direkleri sökülerek yenileri dikilmişti. Aydınlatma direklerinin ödemesi için talep edilen 5 milyon 197 bin lira ile Biga’daki beton parke, kaldırım taşı ile yol kaplaması işlerini kapsayan ihalenin finansmanı için 30 milyon 480 bin lira belediye meclisinden alınan onayla ödenecekti.

 

BORÇLANMA YETKİSİ ÇIKMADI, YARGI YOLUYLA BORÇ ALACAK!

Belirlenen cadde ve sokaklardaki yenilemeler için kullanılması planlanan krediye oy çokluğuyla onay verilmedi. Meclisten istediği borçlanma miktarı için onay alamayan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan; “Bu karar meclisimizin kararı. Meclisimizin kararına saygılıyız. Bu konuyla yasaların belediye başkanına verdiği bir takım yetkiler var. Kamu yararı içerdiği için bu ve bunun gibi gündem maddelerinde belediye başkanının 5 gün içinde tekrar meclise sunma yetkisi var. Biz de bu yetkimizi kullanacağız. Meclisimiz tekrar itiraz ettiği zaman da idari mahkemeye bu kararla alakalı bizim yargı yoluna başvurma yetkimiz var. O yetkimizi de kullanacağız. 152 senedir Biga’ya hizmet eden Biga Belediyesi’nin her zaman B planı, C planı mutlaka olmalı. Bizim de B ve C planlarımız var. Meclisimiz bu konuda bize yetki vermese de biz bu yapılacak olan, halkımızın hizmetine sunulacak olan acil işleri, çalışmalarımızı yapacağız. Buradaki kararları, yapılan oylamaları halkımızın vicdanına bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

"DİREKLERİ ALMAK İÇİN İHALEDE NASIL BİR YOL İZLEDİNİZ?"

İYİ Partili İbrahim Demircan, ilçe merkezine dikimine başlanan yeni aydınlatma direklerine dikkat çekerek; "Başkanım elektrik direklerini nasıl satın aldığınızı da açıklayabilir misiniz? Nasıl bir yol izlediniz?" diye sordu. Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise Demircan’ın sorusu üzerine "Biga Belediyesi motosiklet dahi alsa bunun belli bir prosedürü var. Kamu kurumları kafasına göre alım yapamıyor. Bunu 4 encümen toplantısının dördünde de sana açıkladık. Fen İşleri Müdürümüz de bunu açıkladı. Kamu İhale Kanunu’na göre herhangi bir kusur olmadan, ne gerekiyorsa, kanuni bir şekilde ihalesi yapıldı. Size de hak veriyoruz. Birçok belediyede birçok olay oluyor, duyuyoruz. Etkilenmeniz çok normal. Bu konularla alakalı bir iddianız olduğunda, bizim ilgili birimlerimizden bilgi alabilirsiniz. Ona da inanmıyorsanız yargı yoluna başvurabilirsiniz" yanıtını verdi.

 

Başkan Erdoğan’ın verdiği cevaptan tatmin olmayan İYİ Partili Demircan soruyu yineleyip; "Bu açıklayıcı bir konuşma değil başkanım. İhale sürecini nasıl yaptığınızı soruyorum sayın başkanım" derken, Erdoğan ise; Kanunun bize verdiği yetkiyi kullanarak tamamen hukuka, kanuna uygun olarak ihalesi yapılarak aldık. 4 sefer sana izah ettik. Vatandaş sorduğu zaman vatandaşa da anlatırız İbrahim" ifadelerini kullandı.

 

"İHALE YAPILDI MI? YAPILDIYSA KİMLER KATILDI?"

İhalenin yapılıp yapılmadığı, hangi firmaların girdiğini soran Demircan; "İhale yapıldı mı? Kaç firma girdi? Hangi firmalar girdi? Ben bu süreci merak ediyorum. Dördünde de ayrı bilgi aldım. Burada bütün Biga’nın bilgi almasını istiyoruz. Ama siz bize bilgi vermiyorsunuz. ‘Kanunun bize verdiği yetkiyi kullandık. Bize parayı verin’ diyorsunuz. Bana değil, vatandaşın anlaması için anlatmanızı istiyorum" dedi.

İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi İbrahim Demircan’ın, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’a ihaleyle ilgili ısrarlı soruları sonrası kürsüye Belediye Fen İşleri Müdürü Erdem Berber çıktı. Berber’in aydınlatma direklerini doğrudan satın alma yöntemiyle ve sanat eseri kapsamında aldıklarını açıklaması meclis üyelerinin tepkisini çekti.

 

MÜDÜR’DEN ANLAŞILMAZ AÇIKLAMA

Tek firmanın tasarım tescil belgeli ürününü neden aldıklarını anlatan Müdür Berber, başka bir firmanın da girebileceği bir ihaleyle alım yapılmaya kalktıklarında kamu zararı oluşacağını iddia etti. Müdür Berber; “Başkanım önce açık ihale yapacaktık. Normal açık ihale yönteminde bu tip sanatsal, teknik nitelikte, niteliğe sahip ürünlerin alınması, rekabeti engelliyor. Çünkü bunu biz özel tasarım tescil belgeli ürünü satın almadan, ihaleden önce araştırma yaptık. Bizden önce Şile Belediyesi bu ürünü almış ve bu ihale yöntemiyle almış. Biz de onlardan araştırdık. Mevzuatta da yerinin olduğunu gördük. Eğer bu yöntemle yapmasaydık ne olurdu? Şimdi bu ürün ilk önce sizin, başkan yardımcılarının ve bizim de olduğumuz toplantıda bu ürünler beğenildi. Birçok marka arasında en beğenilen ürünleri önce üçe, sonra 1’e indirdik. Zaten en beğenilen ürün de cadde üzerinde gördüğünüz ürün. Eğer açık ihale yapılsa tüm firmalar mecburen gidip Ekaldes firmasından almak zorunda. Çünkü patent işin içinde. Kendilerinin tasarım tescil belgesi olduğu için kamu zararı oluşacak. Diyelim ki 5 milyon 497 bin artı diğer bir firmanın karını ödemek zorunda kalacağız. Direkt üreticiden aldığımız zaman aracı firmaya kar vermemiş oluyoruz” dedi.

 

“SEZEN AKSU, İBRAHİM TATLISES.. SAAT KULESİ GİBİ.. SANAT ESERİ KAPSAMINDA..”

Aydınlatma direklerinin tasarım tescil belgeli olduğunu anlatırken Sezen Aksu’yu, İbrahim Tatlıses’i ve Çanakkale’deki tarihi saat kulesini aynı örnekte buluşturan Müdür Berber; “Aynı bir tarihi eser, saat kulesi yaptırmak gibi, ya da bir mermer sanat eseri satın almak gibi, ya da ünlü bir sanatçı çağırmak gibi, Sezen Aksu’yla İbrahim Tatlıses’i çağırmak gibi. Fiyatlarını pazarlıkla ya da şeyle yapamazsınız. Sezen Aksu’nun teklifiyle İbrahim Tatlıses’i buraya getiremezsiniz. Bu sebeple 22B sanat eseri kapsamında bunu aldık. Maddeyi de okuyayım. Bu maddeye göre yapılacak alımlarda gerçek veya tüzel kişinin ihtiyaç ile ilgili teknik, bilimsel, fikri veya sanatsal nedenlerle özel bir hakka sahip olması nedeniyle direkt alım yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

3 YILDA YAKLAŞIK 23 MİLYON LİRA KREDİ ONAYLANDI

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Belediye Meclisi'nin onayıyla 3 yılda 22 milyon 932 bin lira kredi kullandığını açıkladı. Seçim zamanı söylediği ve çok eleştiri alan 'satmaya değil, yapmaya geliyoruz' sözleriyle ilgili de açıklama yapan Erdoğan; 3 yılda katlı otoparkta 7, Kapalı Çarşı'da 1 ve Belediye Ticaret Merkezi'nde 2 işyerini sattıklarını ve bu satışlardan, 4 milyon 364 bin lira aldıklarını söyledi. 3 yılda belediyenin 5 milyon 640 bin lira kamulaştırma yaptığını açıklayan Erdoğan; 60 milyon lira da borç ödediklerini söyledi.




Bu haber 5641 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI