thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Bu Ne Perhiz? Bu Ne Lahana Turşusu?

Tarih: 29-12-2017 08:26:50 + -


Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan’dan ucuz et ile Tunus’tan Zeytinyağı ithal edilebileceğini açıklamasına tepki gösterdi. Türkiye’de hayvancılığın bitirilmesinden sonra sırada Türk Tarımının tasfiye edilmeye çalışıldığını iddia edilen açıklamada Tarım Bakanlığını üreticilerin çıkarlarını korumaya çağırıldı.


Bu Ne Perhiz? Bu Ne Lahana Turşusu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan ve Tunus’a yaptığı ziyaretlerde Sudan’dan ucuz et İthali ile Tunus’tan da Zeytin ve Zeytinyağı ithal edileceğini açıklaması tepkilere neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetimi yaptıkları yazılı açıklamada; “Ülkemizde son yıllarda uygulanmakta olan tarım politikaları ile gelinen nokta ne yazık ki ülke tarımımızın tamamen çökmesine yol açmış ve tarımsal üretim uçurumun eşiğine gelmiştir. Tarım politikalarımız gerek bitkisel gerek hayvansal üretim açısından adeta Türk tarımını tasfiye etmeye yönelik tasarlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetimi, Türk hayvancılığının bitirildiğini ifade ederek; “Ülkemiz küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesinin önüne engeller konmaktadır. Ülkemizde hayvansal üretimde maliyetler yüksektir. Yetiştiriciler dağınık ve öz sermaye yönünden banka kredilerine muhtaç haldedir. Maliyetlerin yüksekliği, köy nüfusunu azaltmak uğruna göçün siyasi bir ideoloji olarak kullanılması ve yetiştirici örgütlenmelerindeki aksaklıklarla üretici aracılara mahkûm edilmektedir. Yetişmiş insan varlığına, uygun iklim ve toprak şartlarına sahip olunmasına rağmen ülkemiz tarımı ileri görüşten uzak ehil olmayan yöneticiler elinde çocuk oyuncağına dönmüştür. Ülkemizin tarımsal üretiminden ziyade yandaş ithalatçı firmaların kar marjlarını önceleyen tarım politikaları ülkemizi, Sudan gibi yıllık yağış ortalaması 175 mm/m2, yıllık sıcaklık ortalaması 23,8 °C olan, büyük kısmı çöllerle kaplı; yerleşim ve tarım alanları büyük ölçüde Nil havzası ile sınırlı olan bir ülkenin “size 4 dolardan et satabiliriz” teklifine maruz bırakmıştır” denildi.

 

“ZEYTİNLİKLERİMİZ PEŞKEŞ ÇEKİLDİ.. GEMLİK SON ÖRNEĞİDİR”

 

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetimince yapılan açıklamanın devamında; “Diğer bir taraftan Ülkemizin zeytincilik kanununun son 15 yılda 6-7 kez değiştirmeye çalışıldığı bilinmektedir. Bu yolla zeytinliklerimiz termik santrallere, TOKİ’ye, diğer bir ifadeyle ranta peşkeş çekilmeye çalışılmaktadır. Biz bu senaryoyu geçmişte Manisa, Bursa, Çanakkale gibi pek çok yerde gördük şimdi de bu senaryo Gemlik’te kentsel dönüşüm adı altında oynanmak istenmektedir. Hasat zamanında hububat ithalatında gümrük vergilerini sıfırlayan, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığımızı bitiren, bakliyatta mutlak ithalatçı olmamıza meydan veren,  mera ve zeytin alanlarının hunharca elden çıkmasına seyirci kalan tarım bakanlığı yetkililerinin zeytin ve zeytinyağı üretimimizle ilgili olumlu bir çaba içerisinde olmasını beklemek en hafif ifadeyle romantiklik olabilir” ifadeleri yer aldı.

 

FAKIBABA’YI GÖREVE ÇAĞIRDILAR

 

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetimi, açıklamanın devamında ise; “Toplum olarak Uzakdoğu ülkelerini ve özellikle Japonları seven bir ulus olduğumuz bilinmektedir. Hafazanallah tarım bakanımız bir Japon olsa ve Sudanlı yetkililer “4 dolardan et satalım” veya Tunus’tan zeytinyağı alalım teklifi yapılsa muhtemelen o tarım bakanı bu teklifi duyar duymaz harakiri yapardı. Oysa ülkemizde Tarım Bakanlığının sitesine girildiğinde Sayın Fakıbaba’nın etkilenmek bir yana bu acınası durumu bile oportünistçe kullanmaya yönelik bir çaba içinde olduğu görülecektir. Her bakan değişiminde gündeme gelen tarım bakanlığının isminin ve temel politikalarının değiştirilmesi söylemini bu kez de Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale şubesi olarak biz başlatıyoruz ve haykırıyoruz: Bakanlığın adı ne olursa olsun ulusal çıkarları ve yerli üreticiyi korumayı, tüketicinin sağlıklı ve ucuz tarımsal ürünlere erişimini dikkate alan bir tarım politikası yürürlüğe girmeden ülkemizin tarımsal sorunlarının çözümüne olanak bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdiler.




Bu haber 4298 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI