thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çalgılı Çengili Anma Mı Olur? Okullarda Çanakkale Ruhu Ezanla Diriltilecek!

Tarih: 27-02-2015 12:47:51 Güncelleme: 27-02-2015 13:04:51 + -


Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar Genç’in hazırladığı ve ezanla başlayıp dualarla süren ‘Çanakkale Ruhuyla Yeniden Dirilmek’ adlı oratoryonun, tüm okullarda sahnelenmesi için ilçe milli eğitim müdürlerinden talimat gönderildiği ortaya çıktı.


Çalgılı Çengili Anma Mı Olur? Okullarda Çanakkale Ruhu Ezanla Diriltilecek!

Erzurum’da çalışmalara başlandığı anlaşılan ve Çanakkale’de de sergileneceği açıklanan oratoryonun tüm okullarda sergilenmesi planlanıyor. 

Hazırladığı oratoryonun tüm liselerde sergilenmesi için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yazı yazan Mehmet Yaşar Genç,  ‘Kıymetli bakanım…..’ diye başladığı dilekçesinde Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı nedeniyle hazırladığı oratoryoya sahip çıkılmasını istedi. Genç, dilekçesinde ‘eserinin’ sadece okullarda değil açık salonlarda halka da sergilenmesini talep etti.

 

Oratoryonun detayları hakkında bilgi veren Genç’in sözlerini ‘Allah muvafakat etsin’ diyerek bitirdiği görülüyor.


‘Çanakkale Ruhuyla Yeniden Dirilmek’ adlı oratoryonun okullara gönderilen programında açılış ‘Ezan-ı Muhammedi’ ile başlatılıyor ve ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti ‘Fetih' suresinden bir bölümle devam ediliyor.

 

Oratoryosunu Milli Eğitim Bakanlığı’na öneren Mehmet Yaşar Genç, BirGün’e yaptığı açıklamada, ilk defa bir çalışmasının okullarda sahneleneceğini söyledi. Bugüne kadar okullarda bu gibi önemli günler için yapılan ‘çalgılı çengili’ kutlamaların bir fayda getirmediğini savunan Genç, gerçek manada bir anma etkinliğinin kendi eseriyle yapılacağını öne sürdü.

 

Genç, “Oratoryonun neden ezanla başladığı” sorusuna da şu yanıtı verdi; “Tüm savaşlarda askerler savaşmaya sabah ezanından sonra başlardı, oratoryoyu da o nedenle ezanla başlattım. Ayrıca askerlerimizin ceplerinde Kuran vardı ve cephede hep Kuran okurlardı. Fetih suresindeki bölümü de bu nedenle giriş bölümüne ekledim. Buradaki amacım öğrencilerin şehitlerin ruh dünyalarını anlamalarını sağlamaktı. Sağ olsun, Milli Eğitim Bakanlığımız da oratoryomuzu beğenerek, okullarda sahnelenmesine onay verdi.”

 

Diyarbakır’daki bir okuldan aranarak Çanakkale şarkılarını da oratoryoya eklemek talebine olumsuz yanıt verdiğini de aktaran Genç, ‘eserinin’ ruhunun bozulmasını istemediğini ifade etti.

 




Kaynak: http://www.birgun.net/news/view/calgili-cengili-anma-mi-olur-okullarda-canakkale-ruhu-ezanla-diriltecek/14245

Bu haber 2830 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI