thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


“Oteli ve Kordondaki Araziyi Kime Satacaksınız”
Tarih: 27-08-2022 06:42:12 Güncelleme: 27-08-2022 06:51:12 + -


CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural düzenlediği basın toplantısında öğrencilerin barınma sorunu, üreticilerin artan maliyetlerini gündeme getirdi. Ural açıklamalarının devamında “Çanakkale’de ilginç şeyler oluyor” ifadelerini kullanarak İl Özel İdareden satışa çıkartılan Assos’taki otel satışı ile Çanakkale Kordonda bulunan arazinin satışına dikkat çekti!


“Oteli ve Kordondaki Araziyi Kime Satacaksınız”

CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural beraberinde İl Genel Meclis üyeleri ile birlikte basın açıklaması düzenledi. Çanakkale’deki aşırı derecede yüksek olan kira fiyatlarına ve konutlardaki aşırı pahalılığa dikkat çeken İl Başkanı Ural çarpıcı ifadeler kullandı.

 

ÖĞRENCİLER 4 BİN LİRAYA EV TUTABİLİR Mİ?

Asgari ücretin 5 bin 500 olduğunu ancak 1+1 ev kiralarının 3 bin 500 – 4000 lira aralığında olduğunu söyleyen Ural; “Asgari ücret net 5 bin 500 lira olarak açıklandı. Ancak bugün geldiğimiz noktada; 1+1 evin Çanakkale’de 3500-4000 liradan kiralandığını görüyoruz. Çanakkale bir öğrenci kenti, bu kentin en önemli sorunlarından bir tanesi ekonomi ile birleşen öğrencilerin yaşam koşulları haline gelmiştir. Bu öğrencilerimiz Çanakkale’de nasıl yaşayacaklar? 4 bin liraya ev tutabilecekler mi” ifadelerini kullandı.

 

KYK VE ÖZEL YURTLAR 35 BİN ÖĞRENCİYE YETMİYOR! 21 BİN ÖĞRENCİ NE OLACAK?

İl Başkanı Metin Ümit Ural ÇOMÜ’deki öğrenci sayısı ile Çanakkale’deki özel yurtlar ile KYK yurdunun yatak kapasitelerindeki oransızlığa dikkat çekti. Ural; “ÇOMÜ’de toplam öğrenci sayısını 50 bin olarak değerlendirirsek; merkezde 35 bin öğrenci var. Peki, Çanakkale’deki KYK yurtlarının yatak sayısı kaç? 7 bin olarak düşünsek; her 5 öğrenciden 1 tanesi sadece yurtta kalabiliyor. Özel yurtlarda kapasite ise bunun çok daha altında. Çanakkale’de özel yurtlardaki yatak kapasitesi 5 bin 874’tür. Kız öğrenciler için 3 bin 775 kapasite bulunurken; erkek öğrenciler için ise sadece 2 bin 99’dur. Yani Çanakkale’de KYK ve özel yurt yatak kapasitelerini topladığımızda; 13 bin 342 öğrencinin konaklaması mümkündür. 35 bin öğrenci merkezde öğretim görecek ancak bizler sadece bunun 13 binine yurt imkânı sağlayabiliyoruz, geriye kalan 21 bin 658 öğrenci nerede kalacak? Sokakta mı kalacaklar

 

ÇAN’DA KIZ ÖĞRENCİ YURDU YOK!

Çan’da meslek yüksek okulunun fakülteye çevrilmesi sonucu öğrenci sayısının artacağını ancak ilçede KYK yurdu olmadığı gibi kız öğrenci yurdu da olmadığına dikkat çeken Ural; “Çanakkale’deki konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin en önemli noktası burası. Detaya inersek; Çan, Ezine, Yenice, Lâpseki, Ayvacık ilçelerimizde yüksek okullarımız var. Buralarda da maalesef KYK yurt sorunu var. Acı bir şey daha söylemek istiyorum; Çan’da müjde olarak lanse edilen meslek yüksek okulu fakülteye çevrildi. Ancak burada bir tane bile kız öğrenci yurdu yok. Kız öğrencilerimiz kafelerde mi yatsınlar? Otobüs duraklarında sokaklarda mı yatacaklar? Siz eğer bir yeri üniversiteye dönüştürecekseniz önce buraya gelecek olan öğrencilerin barınma sorununu çözmeniz gerekir” dedi.

 

“ÜRETİCİNİN HALİ PERİŞAN”

Metin Ümit Ural üreticilerin durumlarına da dikkat çekerek; “Öğrencilerimizdeki durum bu kadar vahimken; üreticilerimizin durumuna dikkat çekmek istiyorum. 7,5 lira olan süt alım fiyatı iyi görünmesine rağmen; maalesef iyi değil. 1 kilo süt ile 1,5 kilo yemin alınması mümkün değil. Kilosu 6,5 lira olan yemin 5 TL’ye inmesi gerekir. Bu da bize şunu gösteriyor ki; süt sektöründe de yüzde 30 oranında maliyet sorunu var. Tüm bu ve daha birçok ekonomik sorun yaşanırken; Cumhuriyetimizi kuranlar birçok üretim tesisi kurdular. SEKA, Sümerbank, TEKEL, Şeker Fabrikaları, basma fabrikaları gibi.. İktidar ise 20 yılda ne yaptı? Bu tesislerin hepsini özelleştirerek sattı, yerlerine AVM diktiler” dedi.

“ÇANAKKALE’DE ŞUANDA İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR..”

İl Genel Meclisinin 300 milyon lira olan bütçesine ilaveten 100 milyon lirada daha kaynak aktarıldığına dikkat çeken Ural; “Çanakkale’de şuanda il özel idaresi üzerinden kırsala yatırımlar yapılıyor. Çanakkale’de şuanda ilginç bir hareketlilik var. İl Özel İdaresine ait varlıklar; sözde tespit ediliyor. Bu varlıklar satışa çıkartılıyor. 2020 yılında İl Genel Meclisinin bütçesi yaklaşık 300 milyon lira olarak belirlenmiştir. Yeterli midir derseniz, yetmeyebilir. Çünkü enflasyonu yönetemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Sonrasında ek bütçe verilmiş. Üyelerimizin de desteği ile ek bütçe onaylanmış. Ek bütçe de yetmeyince borçlanma yetkisi istemişler; istedikleri borçlanma yetkisi de 80 milyon civarı. 300 milyon liralık bütçe üzerine 100 milyon liralık bir bütçe yaratılmış ancak bunlarda yetmemiş. 400 milyon TL civarı bütçe tükenmiş; şuanda yıllarca toplanan varlıkların satışına başlanmış” dedi.

 

“BİRİLERİNE PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR”

Çanakkale İl Özel İdaresinin Assos’taki otel satışı ile Çanakkale Kordonda bulunan arazinin satışı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ural; “İki tane önemli yer var; bunlardan bir tanesi Behramkale’de, Ayvacık ilçemiz sınırları içerisinde ki bir otel. Bu otelin muhammen bedeli doğrudur yanlıştır; bunun üzerinden kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Burada 6 bloktan oluşan, 40 odalı, her bir odası 26 metrekare olan otelin 39,5 milyon TL olduğu belirlenmiş. Bunu satacaklar; kaç paraya satacaklar bilmiyoruz. Birilerine peşkeş mi çekiliyor bunu takip edeceğiz. İkinci bir arsa ise; kordonda bulunuyor. Kordondaki aslanın muhammen bedeli 23 milyon 950 bin lira. Bu iki değerli arazi ve otelin satışın değeri 100 milyon liranın üzerinde olmalıdır. Bu benim şahsi görüşümdür. Burayı kaça satacaklar göreceğiz. İl Genel Meclisinde 300 milyon bir bütçe verdik. Üçte biri tutarında 100 milyon daha verdik; 100 milyonda buradan gelecekse ne oluyor. Demek ki Türkiye’deki enflasyon yüzde 100’ün üzerinde olduğu doğrudur. Çünkü kendi hazırladıkları bütçe bile yetmiyor” dedi.

 

“YÖNETMEYİ BİLMİYORSUNUZ, BİZE BIRAKIN”

İktidarın artık çözüm üretemediğini ve yönetme sorunu yaşadığını söyleyen Ural erken seçim çağrısında bulundu; “Hiçbir şeyi yönetemiyorsunuz; ekonomiyi yönetemiyorsunuz. Öğrencilerin barınma sorununu çözemiyorsunuz; öğrencilerimiz açıkta. Nasıl yaşayacaklarını bilmeyen bir öğrenci grubu var. Üreticilerimiz çok zorda; üreticilerimiz bırakın gelecek seneyi bu yılı nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Hal böyleyken; İl Genel Meclisinde elde edilecek bu paralar ne olacak? Acaba bunlar Çanakkale2de yeni iş peşindeler mi? yoksa yıllarca yaptıkları gibi bunlarla seçim yatırımı mı yapacaklar, seçime mi harcayacaklar bilmiyoruz. Yıllardır söylüyoruz; yönetemiyorsunuz, bırakın gidin. Bizim kadrolarımız hazır, çözümlerimizle buradayız. İlk 24 saat, ilk 1 hafta ve ilk 30 günde ne yapacağımızı biliyoruz. Gençlerimize sesleniyoruz; bize katılın, ülkemizi terk etmenize gerek yok. Tekrar iktidara ve Çanakkale’deki mensuplarına sesleniyorum; lütfen görevinizi yapın, lütfen bir an önce seçime gidin. Halkımız kimle yönetilmek istediğini biliyor, halkımızın artık sabredecek hali kalmamıştır. Herkes yaşam zorluğu içerisinde; bir an önce erken seçim yaparak ülkemizin geleceğini hep birlikte yeniden inşa edelim.”




Bu haber 3455 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI