thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Çanakkale’nin Emekçi Kadınları ile 8 Mart Söyleşisi” Gerçekleşti

Tarih: 05-03-2024 13:35:01 Güncelleme: 06-03-2024 18:53:01 + -


Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Toplumsal Yaşamda İz Bırakan Çanakkaleli Kadınlar Sergi” açılışı ve “Çanakkale’nin Emekçi Kadınları İle 8 Mart Söyleşisi” düzenlendi.


“Çanakkale’nin Emekçi Kadınları ile 8 Mart Söyleşisi” Gerçekleşti

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Toplumsal Yaşamda İz Bırakan Çanakkaleli Kadınlar Sergi” açılışı ve “Çanakkale’nin Emekçi Kadınları İle 8 Mart Söyleşisi” düzenlendi. Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda tecrübesi ile tanıdığımız isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen, söyleşinin konukları; Moderatör Prof. Yeşim Zümrüt, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Tarih Öğretmeni Şerife Öztürk ve Kadının İnsan Hakları Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanı Nigar Etizer Karacık oldu. ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen söyleşide, 27. Dönem Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver ile birçok katılımcı hazır bulundu.

 

“BİZLER ÜRETEN, YARATAN, KORUYAN KADINLARIZ”

Çanakkale’nin Emekçi Kadınları ile 8 Mart Söyleşisi, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek’in açılış konuşması ile başladı. TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek; “Bizler üreten, yaratan, koruyan kadınlarız. Toplumun en önemli şekillendiricisiyiz. Hayatta en değerli olan insan kaynağını biçimlendireniz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın iyi yetiştirilebilmesi, aileye katkı sağlayabilmesi, toplumumuzun gelişip büyüyebilmesi için eğitimli ve kendi ayakları üzerinde durabilen kadınlarımıza ihtiyacımız var. Tüm dünyada tartışılan kadın kimliği,  ülkemizde kültürel, ırksal, mezhepsel ve dini benzeri farklılıkları içerisinde algılanmakta ve bu farklılıkları ile gerek sosyal, gerekse siyasal hayatımızı zenginleştirmektedir. Bizde Çanakkaleli kadınlar olarak Cumhuriyet döneminde Çanakkale’miz de doğmuş, yetişmiş ve toplumsal yaşamda iz bırakan kadınlarımızı sizlerle birlikte bir sergiyle anmak istedik. Adalet Cimcoz, Aliye Uzunatağan, Fatma Rafet Angın, Hahife Çetiner, Mualla Mukadder Atakan, Saniye Can, Suna Keskin ve Zekiye Gülsen dahil kıymetli sekiz kadınımıza yer verdik. Ama daha niceleri olduğunu ve onların yaşam hikayelerini paylaşarak gelecek nesillere aktarmanın ve hatırlatmanın emekçi kadınlar olarak bizlerin sorumluluğunda olduğunu biliyoruz. Ben bir Türk kadını olarak, kadın duyarlılığının, kadın sevgisinin ve kadının mücadeleci ruhu ile önüne gelebilecek her türlü engeli aşabileceğini inanıyorum. Tüm dünyaya öncülük ederek bizlere seçme ve seçilme hakkını tanıyan, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur. Dünya üzerinde gördüğümüz her şey, kadının eseridir. Toplum hayatının kaynağı, çağdaş aile hayatıdır. Siyasal ve toplumsal hakların kadın tarafından kullanılmasının, insanlığın mutluluğu ve saygınlığı açısından gerekli olduğuna inanmaktayım’ sözleri ile yetişmiş bir nesil olarak, her cephede mücadele eden, emek veren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyor, Çanakkale'mizin tüm kadınlarına en içten sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum” dedi.

“HER BAŞARILI KADIN, ONU ENGELLEMEYE ÇALIŞAN ERKEKLERE RAĞMEN VARDIR”

TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek’in konuşmasının ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay kısa bir konuşma yaptı. Kutluay konuşmasında; “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır derler. Oysa ben şuna inanırım. Her başarılı kadın, onu engellemeye çalışan en az bir erkeğe rağmen vardır. Tekrarlıyorum, her başarılı kadın, onu engellemeye çalışan erkeklere rağmen vardır. Onun için sergide gördüğümüz resimler, sadece başarı ve iz bırakmak kelimesiyle ifade edilemez. Bir mücadele ve zaferi anlatır. İlk kadın öğretmen Fatma Rafet Angın, eğitimde zafer sahibidir. İlk özel sanat galerisi kuran Adalet Cimcoz, sanatta zafer sahibidir.  İlk kadın milletvekilimiz Zekiye Gülşen, siyasette bir zaferdir. Oradaki her kadın bir başarı hikayesinin ötesinde, her şeye rağmen kazanılan bir zafer destanıdır ve biliyorum ki, bu kadınlar daha fazladırlar. Karşı tarafta, kahraman kadınlar var. Çanakkale Savaşlarında hemşire kadınlar, keskin nişancı kadınlar var. Troya’ya geçseniz orada Helen var. Kaz dağlarında ilk güzellik yarışmasında yine kadınlar var. Biga’ya geçin, çemberimde gül oya türküsüyle bir kadın var. Küçükkuyu’da zeytinyağı müzesi ve Refika var. Boğaz’da sevgilisi için Leandr var. Bu boğazın ismi bile bir kadından Helle’den geliyor. Seddülbahir kalesini bir kadın yaptırmış. Atatürk’ün Çanakkale’de mektup yazdığı bir kadınmış Atatürk’ün seslendiği, Anzak anneleriymiş” dedi.

“KADIN, HER YERDEDİR. GÖRMEDİĞİN ZAMANSA, MEMLEKET HEP GERİDEDİR”

Şakir Kutluay konuşmasının devamında; “Gördüğün zaman kadın, her yerdedir. Görmediğin zamansa, memleket hep geridedir. Ya da Atatürk gibi söyleyelim; “Dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir.” Sevgili Misafirlerimiz, Bugün burada, çok değerli kadınları dinleyeceğiz. Bu bir şanstır. Ben Prof. Dr. Yeşim Zümrüt’e moderatörlüğü için teşekkür ederim. Onun bu sahnede söyleyecekleri kadar önemli bir şey varsa, o da kadınların bilimdeki varlığıdır. Bunun için kendisine hem teşekkürlerimi hem takdirlerimi sunuyorum. Eskiden “bilimadamı” diye bir tabir vardı. Eskiden “işadamı” diye bir tabir vardı. Şimdi bilim insanı, iş insanı diyoruz. Ne mutlu ki adamlıktan, insanlığa geçtik. Bu da ne mutlu ki yine kadınların eseridir. Söyleşi konuklarından Nigar hanıma teşekkür ediyorum. O ki; Çanakkale’de kadınlar için seferber olmuş bir kadın. Bir mum misali, etrafa ışık saçarken, kendisini tüketmiş, ve tüketerek zenginleşmiştir. Onun yaptığını bilenler bilir, ben de bilen duyan biri olarak bir erkek olarak, kadınlar için çabanızla iyi ki varsınız diyorum” ifadelerini kullandı.

“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ ODA OLARAK HER ALANDA DESTEKLİYORUZ”

ÇTSO meclisinde dört kadın üye olduğunu, bu sayının daha da artmasını dileyen Şakir Kutluay; “Bu dünyada eğer sorunların temeli, ekonomideki, siyasetteki, eğitimdeki aksaklıkların temeli adaletsizlikse, her sıkıntının ardında eşitsizlik varsa, insanlıktan kopma sebebimiz merhamet eksikliğiyse, bunun sebebi kadınların daha az olmasıdır. Kadınların güçlenmesine destek olmak, Ülkemizin ve Dünyanın tüm sıkıntılarının da panzehiridir. Şunu laf olsun diye söylemiyorum. Güçlü bir toplum, kadınlarına değer veren bir toplumdan geçer. O sebeple, cinsiyet ayrımcılığı son bulsun. Kadınlara yönelik adaletsizlik bitsin. İlerlemelerinin önündeki engeller gitsin istiyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimine de Oda tarihinde ilk defa bir kadın Yönetim Kurulu Üyesi seçildi 2022 seçimlerimizde. Mecliste kadın üye sayımız ise 4. Bu sayının daha da artması için kadın girişimcilerimizi her alanda destekliyoruz. Eşitlik ve adalet olsun, kadın olsun, her şey kadınlar gibi güzel olsun diyorum. Güçlü bir gelecek için kadınlar var olsun diyorum. Sizlere saygılar sunuyor, teşekkür ediyorum” dedi.

 

İSKENDEROĞLU; “DÜNYA ÜZERİNDE KADIN ARTIK HER YERDE”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay’ın konuşmasının ardından 27. Dönem Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu; “8 Mart Dünya Kadınlar günü aslında hüzünlü bir hikaye. Dünya üzerinde kadın artık her yerde. Ben bugün sadece Dünya Kadınlar Günü'nü gerçekten kutlamak istiyorum. Sadece kadın olduğum için gurur duyuyorum ve emin olun kadın bakış açısıyla bu dünyaya bakmak istiyorum. Kadın gibi kadınlar ülkeyi yönetmeliler. O vicdanla çocuk gördüğünde ve ağladığı zaman gerçekten istediği için elini tutan biz kadınlarız. Kendi adıma söylüyorum ki tekrardan bir kadın olarak kendimle gurur duyuyorum” dedi.

 

“Çanakkale’nin Emekçi Kadınları İle 8 Mart Söyleşisi”ne konuşmacı olarak katılan Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin “Hukuki Yönden Kadın ve Hakları”, Tarih Öğretmeni Şerife Öztürk “Cumhuriyet Döneminde Kadının Önemi”,Kadının İnsan Hakları Derneği Danışmanı ve Sosyal Hizmet Uzmanı Nigar Etizer Karacık “İş-Yaşam Dengesi Politikaları ve Ekonomik Hakları” konularında konuşmalarını yaptılar. Katılımcıların soruları ile devam eden Söyleşi günün anısına hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.




Bu haber 846 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI