thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Vatandaşlardan Kısacık Altın Madeni Projesine Veto!

Tarih: 14-12-2018 13:01:01 + -


Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde bulunan “Kısacık Altın Madeni Projesi” yine gündemde. 18 Aralık 2018 tarihinde, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 2. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek ve projenin akıbetine karar verilecek.


Vatandaşlardan Kısacık Altın Madeni Projesine Veto!

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde bulunan “Kısacık Altın Madeni Projesi” yine gündemde. 18 Aralık 2018 tarihinde, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 2. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek ve projenin akıbetine karar verilecek.

 

Kazdağları Dayanışması, “Kısacık Altın Madenine Hayır” demek için Küçükkuyu Pazarı’nda stand açıp, broşür dağıtıp imza topladı. İmza standına ilgi büyüktü. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Atatürkçü Düşünce Derneği Küçükkuyu Şubesi, Alevi Derneği Küçükkuyu Şubesi, Tüm Emeklisen Küçükkuyu Şubesi de imza kampanyasına destek verdi. İmzalar, Bayramiç’te, Ayvacık’ta, Koşuburnu, Güzelköy, Dağahmetçe, Akçin, Misvak, Bahçeli, Sapanca, Karagömlek Köylerinde toplanan imzalarla birlikte Ankara’ya, İDK toplantısına götürülecek ve Bakanlık yetkililerine teslim edilecek. Toplantıya, Köylerden ve Kazdağları Dayanışması’ndan altı kişilik bir ekip katılacak.

Toplanan İmza dilekçesinde ise şu ifadeler yer alıyor:

“Biz aşağıda imzası bulunan yurttaşlar, Çanakkale Ayvacık'ın Kısacık Köyü'nde 200805708 Nu'lu işletme ruhsatı kapsamında Pumice Madencilik A.Ş. tarafından açılması planlanan ALTIN MADENİ OCAĞI ve KIRMA-ELEME TESİSİ'nin  kurulup işletilmesini istemiyoruz. 

 

Ruhsat alanı yakınlarında Kısacık dışında Akşin, Baharlar, Dağahmetçe, Koşuburnu  ve Güzelköy  ve ayrıca diğer köyler  de bulunmaktadır. ÇED İzin alanında büyük miktarda ormanlık alan bulunmaktadır. Ayrıca, proje alanına çok yakın Akçin Göleti ve Ayvacık Barajı yer almaktadır. 

 

Ruhsat alanında orman kesilecek, devasa çukurlar açılacak ve yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa yığınları meydana gelecektir. Oluşması muhtemel asit maden drenajları ile yeraltı ve yer üstü suları, dereler, göletler ve barajlar  kirlenecek, Akçin Ovası, Tuzla Ovası, Truva ovası ve tarımsal üretim zarar görecektir. Çanakkale domatesi ve Ezine peyniri olumsuz etkilenecektir.   Doğal tarım ve hayvancılığa ve çiftlik-ekoturizm faaliyetlere çok uygun olan ve Gargara Antik kentine çok yakın olan bu bölgede altın madenciliğine izin verilmesi, Bölgede çok ciddi gelir kayıplarına yol açacak, kırsal iyice boşalacaktır.

 

Hiç bir kamu yararı olmayan altın madenciliği nedeniyle, ormanlarımız azalacak ve  topraklarımız kaybolacaktır. Bölgede yer alan diğer altın, kurşun, demir gibi madencilik faaliyetleri ve onlarca termik santrallarin bölgeye kümülatif etkisi hesaplanmalıdır.  Orman ve toprak kaybı,  küresel ısınmayanın artmasına da katkıda bulunacaktır. Söz konusu proje için "ÇED Olumsuz" kararı verilmesini talep ederiz. Saygılarımızla.”




Bu haber 1720 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI