thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


52,5 Milyon Liralık İhale İptal Edildi!
Tarih: 03-11-2022 06:11:06 Güncelleme: 03-11-2022 06:17:06 + -


Çanakkale İl Özel İdaresince 15 Eylül 2022 tarihinde 23 milyon 950 Bin TL muhammen bedel ile ihaleye çıkan Çanakkale kordondaki 173 metrekarelik arazi 52,5 milyon TL ile satılmıştı. İhaleyi kazanan firma sahibi araziyi satın almaktan vazgeçti..! Söz konusu arazinin satışı için Aralık içerisinde yeniden ihale düzenlenecek!


52,5 Milyon Liralık İhale İptal Edildi!

Çanakkale İl Özel İdaresince 15 Eylül 2022 tarihinde 23 milyon 950 Bin TL muhammen bedel ile ihaleye çıkan Çanakkale kordondaki 173 metrekarelik arazi 52,5 milyon TL ile satılmıştı. İhaleyi kazanan firma sahibi araziyi satın almaktan vazgeçti..! Söz konusu arazinin satışı için Aralık ayı içerisinde yeniden ihale düzenlenecek! Ancak ihalenin iptali ile ilgili ihaleyi kazanan firmadan şok iddialar ortaya atılırken; iddialar üzerine açıklama yayınlayan İl Özel İdaresi iddiaları yalanladı.

 

ÇANAKKALE İÇİN REKOR FİYATA SATILMIŞTI!

Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen ihale ile yüzde 75’lik bölümü Özel İdareye yüzde 25’lik bölümü ise Milli Emlak’a ait arazi satışa çıkartılmıştı. 15 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen ihalede 230 metrekarelik arazinin İl Özel İdaresine ait 173 metrekarelik bölümü için 7 firma ihaleye katılmıştı. En iyi teklifi veren 3 firma finale kalmış; ihalenin kalan sürecinde en yüksek teklifi veren EA Otel Turizm Yatırımları A.Ş. isimli firma araziyi 52 milyon 500 bin TL’ye satın almıştı.

 

MİLLİ EMLAK’IN PAYI YÜZDE 100 ARTTI!

230 metrekarelik arazinin yüzde 25’ine sahip olan Milli Emlak kendi payı için daha önce ihale düzenlemişti. Ancak tek firmanın ihaleye girmesi nedeniyle söz konusu satış ihalesi iptal edilmişti. iptal edilen satış ihalesine katılan tek firma da EA Otel Turizm Yatırımları A.Ş. isimli firma idi ve 8 milyon TL bedel ile ihaleyi kazanmıştı. 15 Eylül 2019 tarihinde Çanakkale İl Özel İdare’nin satış payını emsal alan Milli Emlak açacağı bir sonraki ihale de ise muhammen bedeli 17 milyon 500 bin tl istemeye hazırlandığı öğrenildi.

 

“İMAR DURUMU GİZLENDİ” İDDİALARI!

İzmir’de faaliyet gösteren EA Otel Turizm Yatırımları A.Ş. isimli firma A.Ş’nin satın aldığı arazi ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. Yerel ve ulusal basında çıkan habere göre; İl Özel İdaresi satışa çıkardığı arazinin imar durumunu, ihaleyi kazanan firmadan gizlendiği iddia edildi. Firma avukatlarının iddiasına göre yapılan haberde; arsanın üzerinde bulunan bitişik nizam ve 6 kat hakkı olan binanın, Özel İdare tarafından kısa bir süre önce Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında ki kanun çerçevesinde usule uygun olarak yıkılmadığı, yıkım öncesi belediyeden imar durum belgesi de alınmadığı, arsa için ihale dosyasına imar durum yazısı konulduğu ve yıkım sonrası imar belgesi çıkartıldığı haberde yer aldı.

 

ŞİRKET SATIN ALMAKTAN VAZGEÇTİ.. DAVA AÇTI!

Habere göre; EA Otel Turizm Yatırımları A.Ş. isimli firma satın aldığı arazimim bitişik nizamdan çıktığı ve çekme payları, derinlik değişikliği ile hak kaybına uğrayacağını düşünerek satın almaktan vazgeçtiği; bu sebeple de ihale bedelini yatırmadığı iddia edildi. 52 milyon 500 bin TL’yi İl Özel İdaresine ödeme yapmayarak ihalenin iptal edilmesini saplayan şirket; ihaleye girebilmek için de yatırdığı 718 bin 500 TL’nin geri ödenmesi için de dava açtı.

 

İL ÖZEL İDARESİ İDDİALARI BELGELERİYLE YALANLADI!

Çıkan haberler üzerine Çanakkale İl Özel İdaresi iddiaları yalanlayan bir açıklama yayınladı. Söz konusu haberde iddia edilen bilgileri yalanlayan belgeleri de kamuoyu ile paylaşan İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada; “Arsanın satış ihalesi yapılmadan önce Çanakkale Belediyesinden İmar durumu ile ilgili bilgi sorulmuş olup gelen cevabi yazı doğrultusunda ihale şartnamesi hazırlanmıştır. Firmanın, arsanın şartnamede belirtilen imar durumu ile belediyeden alınan 05.10.2022 tarihli imar durumu arasında farklılık olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

 

“BELEDİYE İMAR DURUMU İLE İLGİLİ OLUR VERMİŞTİR”

İhale edilen arsa üzerinde bulunan binanın yıkımı 3194 sayılı İmar Kanunu ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu gereğince mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiği belirtilen İl Özel İdaresinin açıklamasında iddiaları yalanlayan Çanakkale Belediyesi Başkan yardımcısı Zeynep Özleyiş Çetin’in imzası ile 28 Haziran 2022 tarihli “1/1000 ölçekli imar planına göre bitişik nizam 6 kat konut alanı içerisinde kaldığına” dair cevap yazısı paylaşıldı.

 

Ayrıca paylaşılan belgeler arasında Çanakkale İl Özel İdaresinin talebi doğrultusuna yine Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Özleyiş Çetin imzası ile talep edilen Onaylı İmar Durum Belgesinin verildiğine dair yazı paylaşıldı.

 

“TEMİNAT İADE TALEBİ” RED EDİLİNCİ ŞİRKET DAVA AÇTI!

Çanakkale İl Özel İdaresi, ihaleyi kazanan firmanın, arsanın şartnamede belirtilen imar durumu ile belediyeden alınan 05.10.2022 tarihli imar durumu arasında farklılık olduğu iddiasını da yalanladı. Firmanın imar durum farklılığını gerekçe göstererek 718 bin 500 TL tutarındaki teminatın iade bulunduğunu ancak; firmanın tüm ihale şartnamesi, imar durum belgeleri dâhil tüm evrakları eksiksiz ve tam okuduğuna dair imzalı kaşeli ihale dosyasında “Taşınmaz mal satış teklifi mektubu" sunduğu gerekçesi ile red edildiğine dair belge paylaşıldı.

 

İTİRAZ SÜRESİNİ KAÇIRAN FİRMANIN 720 BİN LİRALIK TEMİNATI YANDI!

Çanakkale İl Özel İdaresi haberde çıkan firmanın dava açtığı iddialarını ise kabul ederek; firmanın aleyhine sonuçlanan mahkeme Çanakkale 2.İdare Mahkemesi'nin 2022/947 sayılı esas no ile 2022/843 sayılı karar nolu kararını paylaştı.

 

İlgili mahkeme kararında firmanın açmış olduğu 718 bin 500 TL tutarındaki geçici teminat bedelinin iade talebi mahkeme tarafında red edildiği görüldü. Mahkemenin verdiği kararda red gerekçesi ise şu şekilde açıklandı; “18 Eylül 2022 tarihinde yapılan ve davacı uhdesinde bırakılan ihalenin iptali ile geçici teminat bedelinin iadesi istemiyle en geç 17 Ekim 2022 tarihinde dava açılması gerekirken; 24 Ekim 2022 tarihinde mahkememiz kayıtlarına giren dilekçe ile açılan davanın süre aşımı nedeniyle esasının incelenmesine olanak bulunmamaktadır"

 




Bu haber 3795 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI