thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Muharrem Erkek’ten “Yüce Divan” Hazırlığı

Tarih: 15-07-2015 11:25:55 + -


CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Nokta Dergisi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’na verdiği röportajda 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen Bakanlarla ilgili Yüce Divan hazırlığında bulunduğunu açıkladı.


Muharrem Erkek’ten “Yüce Divan” Hazırlığı

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in Nokta Dergisinde tam sayfa yayınlanan röportajı;

 

Koalisyon için nabızlar yoklanırken bir taraftan da yolsuzluk dosyaları, fezlekeler ve aklama belgelerine gömülmüş bir isim var. O CHP’nin Yüce Divan Hazırlığı’nı yürüten ismi…

 

Başkent’te muhalefet partilerinin kendi elleriyle TBMM Başkanlığı’nı AKP’ye hediye ettiği görüşü hakim olmakla birlikte Meclis’teki komisyonlarda ve dolayısıyla işleyişte CHP, MHP ve HDP’nin yüzde 60 çoğunluğunun nasıl etki yapacağı merak konusu.

 

AKP ile hangi parti koalisyon kurarsa kursun üçünün de halka AKP’li eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkında TBMM’de soruşturma dosyasını yeniden açma sözü var. Bu sebeple CHP, MHP ya da HDP’nin vereceği önerge ya da önergeler bekleniyor.

 

Meclis’te yeniden kurulacak olası soruşturma komisyonu sürecini şimdiden takibe alan isimse CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Muharrem Erkek. Çanakkale Milletvekili Erkek, koalisyon tartışmaları devam ederken TBMM’deki makamında sessiz sedasız yolsuzluk dosyası üzerinde çalışmaya başladı.

 

CHP’nin 7 Haziran seçim vaadi ve koalisyon için ortaya konulan 14 ilke gereği 4 eski bakan hakkında yeniden TBMM Soruşturma Komisyonu kurulması için önerge verileceği görüşünde.

 

SADECE BAKANLARLA SINIRLI KALMAYACAK

 

Meclis’teki yolsuzluk dosyasını ekleriyle birlikte inceleyen Erkek, 4 eski bakan ile ilgili fezleke dosyalarını ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca takipsizlik kararı alınarak kapatılan dosyayı da ceza hukukçusu gözüyle mercek altına almış durumda.

 

Yolsuzluk dosyaları TBMM gündemine taşındığında amacın sadece 4 eski bakanın yargılaması olmayacağını vurgulayan Erkek, dosyadaki diğer şahıslarla ilgili iddiaların da tekrar yargının önüne götürülmesi gerektiğini vurguladı. Erkek, “Malum AKP Hükümeti baskısıyla o dosya kovuşturma yani yargılama aşamasına geçmeden soruşturma aşamasında kapatıldı” diyor.

 

ERKEN SEÇİM OLSA DA VERİLECEK

 

Meclis’te ‘üye tam sayısı salt çoğunluğu’ yani 55 milletvekili imzasıyla 4 eski bakan hakkında yeniden Soruşturma Komisyonu kurulması yönünde en kısa zamanda önerge verileceğini düşündüğünü kaydeden Erkek, ihtimal olarak erken seçime gidilse dahi yeniden oluşacak Meclis’te bunun hayata geçirileceğini vurguluyor.

 

CHP’nin yolsuzluk dosyasını unutmayacağını kaydeden Erkek, AKP’li eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi sözü veren HDP ve MHP’nin de sözlerini tutmasını beklediklerini ifade ediyor.

 

YÜCE DİVAN ‘SUÇ’ DERSE KORKUSU!

 

AKP’nin artık 4 eski bakan yargılamasına itiraz etse dahi bunu engelleyemeyeceğini söyleyen Erkek, geçtiğimiz dönem TBMM Soruşturma Komisyonu’ndaki ‘aklama kararı’nın arkasında ‘korku’ olduğunu vurguluyor. “Hepimiz biliyoruz ki AKP’nin derdi 4 eski bakan değil.

 

Hiç düşünmeden 4 eski bakanı feda ederlerdi ve Yüce Divan’a sevk kararı alırlardı. Ama korku, o dosya biliniyor ki 4 eski bakan ile sınırlı kalmayacak” diyen Erkek, 4 eski bakan hakkında Yüce Divan’da verilecek herhangi bir ‘suçlu’ hükmü nedeniyle kaçınılmaz olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kapattığı yolsuzluk dosyalarını yeniden açmak gerekeceğini söylüyor.

 

BİZ SUÇ DUYURUSU YAPACAĞIZ

 

CHP’li Erkek, “Eğer Yüce Divan’da örneğin ‘rüşvet alınmıştır’ kararı çıkarsa bunun anlamı bakan görevde iken rüşvet aldı ise rüşveti veren şahıs veya şahıslar da vardır. Bu durumda rüşvet veren de suç işlediğinden yargılanması gerekir, çok açık.

 

Bunun gereğini eğer İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yerine getirmez dosya yeniden açılmazsa biz zaten Ankara’da suç duyurusunda bulunacağız. Yüce Divan’ın vereceği kararlara göre, diğer şüpheliler hakkında işlem yapılması gerekir. Bundan kaçılamaz” diyor.

‘Erdoğan’a ipotekli irade’ yanlış

 

17 Aralık’ta kamuoyuna yansıyan yolsuzluk iddialarıyla birlikte o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yargıyı hedef tahtasına koyduğunu anımsatan Erkek, “Erdoğan, yargıçları ve savcıları, iradesini cemaate ipotek ettirmekle suçladı.

 

Peki iradesini Erdoğan’a ve iktidara ipotek ettirenlerden hukukçu olur mu? Hakimlik teminatı güçlü olmayınca maalesef kuvvetlinin hukuku devreye giriyor. Tarafsız yargı dolayısıyla da yargılama gerçekleşmiyor” diyor.

 

 

AYM YÜCE DİVAN OLMAMALI

 

Yüce Divan konusunda CHP’li Muharrem Erkek’in itirazı ve başka bir hazırlığı da var. Ceza yargılamasında uzmanlığa ihtiyaç duyulduğunu belirten Erkek, Yüce Divan’la ilgili anayasa değişikliği yapılması taraftarı. Anayasa Mahkemesi’nin hem iş yükünü azaltmak hem de kapsamı itibariyle ceza yargılaması olan Yüce Divan’ı uzman ellere teslim etmek gerektiğini söyleyen Erkek, yapılması gerekeni şöyle özetliyor:

 

“Anayasa’nın 148. maddesi 6. fıkrası ile Anayasa Mahkemesi’ne Yüce Divan görevi veriliyor. Bizim görüşümüze göre, Anayasa Mahkemesi yerine o fıkrada belirtilen yargılama görevi yine anayasa eliyle Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na verilmesi gerekiyor.

 

Anayasa Mahkemesi’nin asli işlevi, görevi düşünüldüğünde ceza yargılaması makamı da olması sıkıntılı görünüyor. Bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin ceza hukukçusu olmayan çok sayıda üyesi var. Oysa Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ceza hukukçusu uzmanlarından oluşuyor.

 

Anayasa değişikliğiyle Yüce Divan görevini Türkiye’deki tüm ceza davalarında en üst karar mercii olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na vermek yargıda uzmanlaşma açısından doğru adım olacaktır.”

 

 

“HSYK SİL BAŞTAN DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

 

Yüce Divan ile ilgili anayasa değişikliği yanı sıra Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun da (HSYK) yapısıyla ilgili sil baştan değişiklik istediklerini kaydeden Erkek, CHP’nin seçim bildirgesinde yer verdiği üzere savcılık makamı ile savunma makamı arasında eşitlik gerektiğini belirtiyor.

 

Hakimler ile savcılar için aynı yaklaşım sergileyen HSYK yapısına karşı olduklarını söyleyen Erkek, “HSYK zaten hiçbir zaman doğru şekillendirilmiş yapı değildi. Hakim ve savcı hakkında aynı kurulda, aynı yapıda karar verilmesi yanlış. CHP olarak bildirgemiz ile vaad ettiğimiz üzere iki ayrı kurul oluşturulmalı.

 

Hiçbir siyasi otorite de hakim ve savcılarla ilgili kurullarda bulunmamalı. Böylece hakimler de savcılar da kendilerini bağımsız hissedebilecek ve yargıya güven de yeniden inşaa edilebilecektir” görüşünü dile getiriyor.

 

MUHARREM ERKEK KİMDİR?

 

31.08.1969 doğumlu. 1986 yılında Çanakkale Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni tamamladıktan sonra 1993’te avukatlık stajını Çanakkale Barosu’nda yaptı. 1994 yılında Çanakkale’de serbest avukat olarak iş yaşamına adım attı. Mesleğini icra ederken birçok sivil toplum örgütünde de görev aldı.

 

2000-2002 döneminde baro yönetiminde görev yaptı. 2004 ve 2009 yıllarındaki yerel seçimlerde CHP’den Belediye Meclis Üyesi olarak seçildi. Mart ayındaki önseçimde birinci olması üzerine CHP’nin Çanakkale’den 1. sıra adayı olarak gösterildi ve artık Meclis’te.

 




Kaynak: http://www.derginokta.com/sessiz-sedasiz-yuce-divan-hazirligi.html

Bu haber 2157 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI