thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Doğan “2024 Yılından Beklentilerimiz Çok Yüksek”

Tarih: 30-12-2023 11:35:07 Güncelleme: 30-12-2023 11:38:07 + -


Apara programına konuk olan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 2023 yılının yurtiçinde yaşanan deprem felaketiyle; yurtdışında ise yaşanan çatışmalar nedeniyle; zor bir yıl olduğu söyledi. Türk Mobilya sektörünün önümüzdeki yıllarda dünya da 5’nci sırada yer alacağını ifade eden Doğan, 2023 ihracat rakamlarına bakıldığında mobilya sektöründe hedeflerin tuttuğunu söyledi.


Doğan “2024 Yılından Beklentilerimiz Çok Yüksek”

Apara Programına konuk olan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan 2023 yılını değerlendirirken; 2024 yılından beklentilerini de dile getirdi. 2023 yılını değerlendiren Davut Doğan; “Pandemi ile birlikte dünyanın tedarik zincirinde bir takım kırılmalar yaşandı. Etkileri devam ediyor. Mobilya sektörüne baktığımızda 2023 yılında öngördüğümüz rakam 6 milyar dolar civarındaydı ve biz bunu gerçekleştiriyoruz. Mobilya sektörü olarak son 20 yılda ciddi bir yol aldık; örneğin 2002 yıllarında 22’nci sıradaydık dünya mobilya ihracatında bugün 7’nci sıraya kadar yükseldik. Her yılda yüzde 15 büyüme yakalıyoruz. Önümüzdeki dönemde de beklentimiz ilk 5 içerisinde yer almaktır. Amerika, Çin, İtalya ve Almanya bunlar hep mobilya ihracatçısı. Biz b ülkelerin ardından 5’nci sırada yer alacağız. Çok ciddi ihracatçımız var; 200 kadar ülkeye de ihracat yapıyoruz” dedi.

 

“HOLDİNG OLARAK HEDEFLERİMİZİ YAKALADIK”

2023 yılı Şubat ayında yaşanan deprem felaketiyle yıla başlandığında dikkat çeken Davut doğan; “Yaşadığımız deprem nedeniyle bir açığımız oldu ama biz bütçe ve hedeflerimizi yüzde 3-5 gibi oranlarla kapatacağız. Yüzde 95-97 oranlarında hedeflerimizi yakalamış olacağız. İlk gelen verilere baktığımızda karlılığı koruduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü biz bu yaşananlara göre pozisyon olmuştuk. Dış etkenler de sektörleri etkiliyor. Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz bir dönem bozulmuştu, mağazalarımızı kapatmıştık. Ancak bugün gelişmeler iyi yönde ancak keşke Filistin’de bunlar yaşanmasaydı. Bunun dışında dünyada yaşanan çeşitli sıkıntılar var. Ülke olarak dinamik bir yapıya sahibiz, stratejik önem taşıyan bir ülkeyiz. Bütün hepsine baktığımızda ülke olarak tek derdimiz enflasyonla mücadele. Orada da beklentilerimiz pozitif yönde; bunu aştığımız zaman bizleri daha güzel günler bekliyor” dedi.

 

“MOBİLYA SEKTÖRÜ OALRAK 200 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”

Türk Mobilya sektörünün dünyada iddialı olduğuna dikkat çeken Davut Doğan; “Mobilya sektöründe 200 kadar ülkeye yapıyoruz; bizim de haliyle bir fiyat listemiz var dolar ve euro üzerinden. İhracatçının ihtiyaç duyduğu kaynak için Eximbank ön kredi verebiliyor. Bizler ihracat yaparken hangi döviz cinsinden borçlanabileceğimizi biliyoruz. Pandemi nedeniyle yaşanan tedarik zincirindeki kırılma bütün ülkeleri etkiledi, Avrupa ülkeleri de bunlara dahil. Avrupa ülkeleri de bu dönemde üretimlerini AB üyesi olmayan ülkelere taşıdılar. Mobilya tarafında çok iyi durumdayız, birde hükümetimizin verdiği ikame teşvikleri var. Devletimizin buradaki bakış açısı çok önemli” dedi.

 

“TEMİZ ENERJİ ALANINDA 10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPACAĞIZ”

Temiz enerji alanında Biotrend enerji ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Davut Doğan enerji alanında 10 milyar liralık yatırıma hazırlandıklarını açıkladı. Davut Doğan; “Biotrend enerji şirketimi içinde teşvik aldık. Çünkü bu da direk ihracatı ilgilendiren bir durum. 20 kadar tesisimiz var; sıfır atık hedefimiz kapsamında çöpten elektrik üretiyoruz. Karbon sertifikası satışlarımız var; sonuçta biz sera gazını engelliyoruz; şirket olarak karbon sertifikası ihraç ettiğimiz için Eximbank burada bizleri fonluyor. Amerikalı bir şirket ile yeni bir projemiz var. Ege bölgesinde süper teşvik kapsamına da girdi; bize bir arsa tahsis ediliyor ve burada 10 milyar liralık yaklaşık 260 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Ege bölgesinde toplanan çöp içerisinde plastikleri bir çeşit yağa çevirerek hem ihraç edeceğiz hem de üretimini sağlayacağız. Biz bu yatırımı gerçekleştirdikten sonra; ihracatın artması konusunda ciddi bir çalışma içine giriyoruz. Bu çalışmalarımızın desteklenmiş olması; yeri gelmişken çok önemli bir stratejidir. Devletimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“SERA YATIRIMLARIMIZ ARTACAK”

Sivas’ta 50 bin metrekarelik cam bir sera kurduklarına dikkat çeken Davut Doğan; “Sıfır atık kapsamında geri dönüşümden çok ciddi gelirler elde ediyoruz; elektrik üretimi haricinde. Örneğin; Sivas’taki tesislerimizde sera oluşturduk; seracılık da yapmaya başladık. Seracılığın en önemli maliyeti sıcak su’dur. Bizde bu var; 50 bin metrekare camdan oluşan Hollanda teknolojisi kullanarak bir sera yatırımı yaptık. Diğer tesislerimizde de bunları hayata geçirmeye devam etmek istiyoruz. Bizim bu dönemde; tek seferde 300 milyon dolar yatırım yapmamız da son derece önemlidir” dedi.

 

“ENERJİ, MOBİLYA VE İNŞAAT ALANLARINDA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

2024 yılı hedeflerini de açıklayan Davut Doğan; “Doğanlar Holding olarak; 3 ana sektörde yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Mobilya sektöründe 5 tane markamız vardı; altıncı marka olarak Big-A olarak Senegal’de bir markamız var; burada mobilya üretimi yapıyoruz. Türkiye dışında Afrika kıtasında mobilya üretimine başlamış olduk. Burada çok ciddi potansiyel var; bizde mağazalarımız ile burada pazarda yer alıyoruz. İnşaat sektöründe ise; bir arsa üzerinde rezidance yapmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Senegal’de Afrika’nın en büyük ticaret merkezini inşa etmiştik. Senegal’de müteahhitlik yaptık diyebilirim. İnşaat alanında yurtiçinde ise; kentsel dönüşüm projelerimize başlıyoruz. Hem yurtiçi hem yurtdışında büyümek istiyoruz. Mobilya sektöründe bayi sayımız 700’e kadar ulaştı. İtalyan bir mobilya markası arıyoruz KOBİ düzeyinde; bu vesile ile Avrupa markası ile orada da yer almak istiyoruz. Enerji alanında bahsettiğimiz projelerimiz sürüyor. Doğanlar Holding olarak halka açık 2 şirketimiz var; üçüncü halka arzımızı da Doğanlar Holding üzerinden yapmak istiyoruz. 10 milyar dolar yatırım yapacağız Amerikalılarla ama burada teknoloji çalışmaları var, fabrikalarda yenileme ve büyüme yatırımları olacak” dedi.

 

“2024 YILINDA TÜRK EKONOMİSİ NORMALE DÖNECEKTİR”

Türk ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Davut Doğan; “Halka açılmalarda çok büyük ıskontolar yediğini biliyoruz ama bu dönem de sıkıntılı bir dönem. Biz önümüzdeki dönemde Merkez Bankasının bir kez daha yada hiç yapmadan faiz indirimine gideceğiniz düşünüyoruz. Borsada ciddi çıkışların yanında yabancılarda ciddi girişler olduğunu görüyoruz. Türkiye’ye girip dövizini bozup borsaya girdiğinde dengeli bir döviz artışı bekliyor. Yabancıların ilgisini görüyoruz; ülkemizin içinde yaşadığı sıkıntıların önümüzdeki ilk çeyrekten sonra normale geleceğini düşünüyoruz” dedi.




Bu haber 1148 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI