thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


“Sporun Metalaşmasının Sonuçlarını Yaşıyoruz!”
Tarih: 12-12-2023 09:46:42 Güncelleme: 12-12-2023 09:47:42 + -


CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi İsmet Güneşhan, Ankaragücü ile ÇAYKUR Rizespor maçında kulüp başkanının ve beraberindekilerin hakeme saldırıda bulunması üzerine bir açıklamada bulundu ve sporda şiddetin araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırma Önergesi hazırladı.


“Sporun Metalaşmasının Sonuçlarını Yaşıyoruz!”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan sporun bir fiziksel aktivite, eğlence aracı ve dostluk göstergesinin ötesine geçerek endüstrileşmesiyle birlikte hiç beklenmeyen olaylar yaşandığını belirtti. Şiddetin de sporun metalaşmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Güneşhan, iktidarın spora müdahale edebilmek amacıyla federasyonları ve ona bağlı kurulların bağımsızlığını aşındırdığını da sözlerine ekledi. Güneşhan önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Sporun bir fiziksel aktivite, eğlence aracı ve dostluk göstergesinin ötesine geçerek endüstrileşmesiyle birlikte hiç beklenmeyen olaylar yaşanmaktadır. Sporun metalaşması, kötü sonuçların ve özellikle şiddetin nedenlerinden biridir.”

 

“SPORDA ŞİDDET YALNIZCA KINAMAYLA, YASAKLA ÇÖZÜLEBİLECEK SINIRI GEÇMİŞTİR”

Sporda şiddeti önlemek için alınan tedbirlerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Güneşhan; “Ülkemizde sporda şiddet sıklıkla görülen, neredeyse olağanlaşan ve kimi çabalara rağmen önüne geçilemeyen bir durumdur. Ankaragücü ile Çaykur Rizespor maçında kulüp başkanının ve beraberindekilerin hakeme saldırıda bulunması ve yaralaması şiddetin geldiği noktayı göstermektedir. Sporda şiddet yalnızca kınamayla, alınacak birkaç yasak ya da verilecek birkaç disiplin cezasıyla çözülebilecek sınırın ötesine geçmiştir. Bu nedenle kapsamlı bir araştırmaya, detaylı bir çalışmaya, radikal kararlar alınmasına ve yapısal reformlar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle daha önce atılmış adımların neden sporda şiddet konusunda çözüm olmadığını incelemek gerekmektedir” dedi.

 

“İKTİDARIN SPORA MÜDAHALE ETME İSTEĞİ..”

İktidarın her şeyi kontrol etmek istediğini, sporun da bu alanlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Güneşhan; “Passolig, sporda şiddetin önüne geçeceği gerekçesiyle iktidar tarafından methiyeler düzülmüş bir uygulamayken, geldiğimiz noktada sadece belli gruplara maddi çıkar sağlamanın ötesine geçememiştir. Genel olarak iktidarın bu konuyu çözmekten uzak bir tavır içerisinde olduğu anlaşılmaktadır. Bunda en önemli gerekçelerden biri iktidarın genel tutumunun sporda da devam etmesidir. Başta futbol olmak üzere, iktidarın spora müdahale etme isteği, federasyon başkanlarını belirleyerek sporu dizayn etme çabaları herkesin malumudur. Bunun önüne geçebilmek için ciddi adımlar atılması gerekmektedir. Federasyonların, onlara bağlı kurulların ve hakemlerin bağımsızlığının sağlanması ve yalnızca ilgili sporla ilişkili çalışmalar yapabilmesi amacıyla yapısal reformlar gerekmektedir” dedi.

 

GÜNEŞHAN MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMASI İÇİN ÖNERİ VERDİ

Spor başta olmak üzere sosyal hayatta da şiddetin önüne geçilmesi için Meclis Araştırması yapılması için öneri veren İsmet Güneşhan; “Cezaların caydırıcılığının temele alınmasını, farkındalık ve bilinçlendirmenin artırılmasını, federasyon başkanlarının ve hakemlerin tarafsızlığının sağlanmasını, sporun ekonomik temellerinin kayıt dışı yöntemlere alet edilmemesini gerçekleştirmek için topyekûn bir çaba gösterilmelidir. Aksi takdirde bu sorunun önüne geçilemeyeceği açıktır. Bu bağlamda genelde sporda, özelde ise futbolda şiddetin önüne geçilebilmesi için bu sorunun nedenlerinin ve çözüm yollarının, dünya örneklerinin incelenerek araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM iç Tüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz” dedi.




Bu haber 1386 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÜLKE GÜNDEMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI