thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Bireysel Silahlanmayı Önlemek Zorundayız..”

Tarih: 14-02-2024 10:04:35 Güncelleme: 14-02-2024 10:05:35 + -


CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan TBMM’de yaptığı konuşmada Türkiye’de artan silahlanma ve silahlı saldırılara dikkat çekerek komisyon kurulması önerisinde bulundu. Türkiye’de bireysel silahlanma sonucu ülke genelinde 30 milyondan fazla ruhsatsız silah bulunduğuna dikkat çeken Güneşhan; “Demek ki Türkiye'de reddedilemez boyutta bir adalet ve asayiş sorunu var” dedi.


“Bireysel Silahlanmayı Önlemek Zorundayız..”

Türkiye son yıllarda artan bir şekilde silahlı saldırılara şahit oluyor. AK Parti belediye başkan adayının otomatik silahla saldırıda bulunulmasının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Özel Kalem Müdürü Samet Güdük makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Yaşanan şiddet ve silahlı saldırılara dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan artan silahlı saldırıların araştırılması ve bireysel silahlanmayı önleme komisyonu kurulmasını önerdi.

 

“YARALAMA, ÖLÜM HABERİ ALMADIĞIMIZ TEK BİR GÜN BİLE OLMUYOR”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan TBMM genel kurulunda milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada son günlerde gerçekleşen ve infial yaratan silahlı saldırıları hatırlattı; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir yol arkadaşımızı, bir çalışma arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızın Özel Kalem Müdürü Samet Güdük'ü makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu maalesef kaybettik. Ben Cumhuriyet Halk Partisi ailesi adına, bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisinden kıymetli ailesine, sevenlerine, belediyedeki mesai arkadaşlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.Son günlerde gerçekleşen tek silahlı saldırı bu değildi. Şiddet, yaralama, cinayet, ölüm haberi almadığımız tek bir gün bile olmuyor. İzmir'de DERİTEKS Sendikası Genel Başkanı Makum Alagöz ve sendika yöneticilerine bir fabrikanın sahiplerince silahlı saldırıda bulunuldu. Geçtiğimiz hafta yine İzmir'de Taksici Oğuz Erge üşümesin diye aracına aldığı katil tarafından silahla vurularak öldürüldü. Küçükçekmece'de AKP'li belediye başkan adayının bir derneği ziyareti sırasında bir araçtan ateş açıldı ve bir vatandaşımız ağır yaralandı. Elâzığ'da Burcu Demir isimli kadın çalıştığı hastanenin önünde kurşunlanarak öldürüldü.”

 

VATANDAŞ KENDİ GÜVENLİĞİNİ NEDEN KORUMA İHTİYACI HİSSEDİYOR?

Bireysel silahlanmanın güvenlik kaygısı ile olduğu iddialarına da tepki gösteren Milletvekili İsmet Güneşhan; “Bunlar sadece birkaç günkü vakalar. Umut Vakfının verilerine göre sadece geçtiğimiz yıl 3.773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Gerçekleşen silahlı şiddet olaylarının yüzde 85'inde Kalaşnikof ve otomatik tüfekler dâhil ateşli silahlar kullanıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 55'i ateşli silahla vurularak öldürüldü. Bunlar, yıldan yıla şiddet dalgasının nasıl büyüdüğünü, bireysel silahlanmanın ne boyutlara geldiğini gösteren veriler. Maalesef bir taraftan da gözler başka yere çevriliyor, bireysel silahlanma taraftarlarının en önemli savı, kendi güvenliklerini sağlamak olduklarını söylüyor. Peki, o zaman şunu sormak gerekmez mi? Vatandaş kendi güvenliğini neden koruma ihtiyacı hissediyor” sorusunu yöneltti.

 

“30 MİLYONDAN FAZLA RUHSATSIZ SİLAH OLMASI..”

Türkiye’de bireysel silahlanma sonucu ülke genelinde 30 milyondan fazla ruhsatsız silah olduğuna dikkat çeken Milletvekili İsmet Güneşhan; “Demek ki Türkiye'de reddedilemez boyutta bir adalet ve asayiş sorunu var. Bunun sorumlusu da elbette yirmi bir yılda bu ülkeyi yöneten tek adam rejimidir. Silaha erişimin son derece kolay olması, 30 milyondan fazla ruhsatsız silah olması, silahın bir kültürmüş gibi hayatın her alanında görünür kılınması da bu ülkeyi yönetenlerin yarattığı temel bir sorundur” dedi.

 

“ÇOCUKLAR SİLAHA KARŞI HEVESLENDİRİLİYOR”

Oyuncak olarak satılan silahların çocukları etkilediğini ifade eden Milletvekili İsmet Güneşhan; “Bakın, elimde bir alışveriş uygulamasında satılan oyuncakların listesi var, oyuncak listelerinden örnekler var. İşte, silah bir toplumda nasıl normalleştirilir, çocuk yaşta zihne ve ele nasıl kolayca erişilir örneklerini size göstermek istiyorum. İşte, bir spider tabanca, bir alışveriş şeyinde gözüken. Yine, Kalaşnikof; şurada açık, net bir şekilde gözüküyor. Yine, tabanca; yine Uzi, şöyle. Bunların hepsi bir alışveriş uygulamasında satılan oyuncaklar. Şimdi, bunlar oyuncakmış. Uzmanlar, oyuncak silahların çocukları şiddete yönlendirdiğini söylüyor. Bunlarla, henüz küçük yaşta bir silah hevesi edindirildiğini ve bunların da hayatlarını etkileyecek şekilde bir kişilik oluşturduğunu söylüyorlar. İşte, şiddet döngüsü nasıl ve nereden başlıyor görüyorsunuz. Çocuk gelişim uzmanları bir şey daha söylüyor: çocukların izledikleri ve çevrelerindeki olayları bire bir kopyalama ve model alma eğilimde olduklarını ifade ediyorlar” dedi.

 

“SİLAHI, ŞİDDETİ, SUÇA EĞİLİMİ DENETİMSİZLİK ELİYLE MEŞRULAŞTIRIYORSUNUZ”

Televizyonlarda yayınlanan dizilerde Türk halkının silah kullanmaya özendirildiğine dikkat çeken Milletvekili İsmet Güneşhan; TBMM bünyesinde komisyon kurulmasını önerdi. Güneşhan; “Geçtiğimiz yıllarda Ankara Milletvekilimiz, Genel Başkan Yardımcımız, Gamze Taşcıer "Dizilerin Şiddet Karnesi" diye iki rapor hazırlamıştı. Farklı kanallardan, en çok izlenen 8 dizinin birer bölümü izlendi. Bu 8 dizinin 7'sinde şiddet vardı. En az 300 kez silah gözüktü, ateşlendi ve silahla ilgili söylemde bulunuldu. 122 sahnede şiddetsiz bir söylem neredeyse yok. Sokakta şiddet vakası olmadan geçen tek bir gün dahi yok. Yediden yetmişe şiddete, silaha maruz kalıyoruz. Siz ne yapıyorsunuz iktidar olarak? Silahı, şiddeti, suça eğilimi denetimsizlik eliyle meşrulaştırıyorsunuz. Bir olay olduğunda olayı haber yapan muhalif kanallara ceza vermekten, onları sürekli tehdit etmekten başka bir işe yaramayan RTÜK eliyle bu ülkede mini mini mafyacılık üretiyorsunuz, bunun artık değişmesi gerekiyor, bireysel silahlanmanın bu denli kolay olmaması gerekiyor. Bu ülkeyi yönetenlerin bir irade ortaya koyması artık açıkça, net bir şekilde kendisini gösteriyor. İşte, bir fırsat, bu komisyonu gelin hep beraber kuralım. Bireysel silahlanmayı nasıl kontrol altına alacağız, bundan kaynaklı şiddetin önüne nasıl geçeceğiz, gelin hep birlikte araştıralım ve artık bu soruna yine hep beraber bir çare bulalım” dedi. 




Bu haber 830 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÜLKE GÜNDEMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI