thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Bienal'in İptali Kaygı Verici

Tarih: 06-09-2016 10:32:57 + -


İda Dayanışma Derneği 5.Uluslararası Çanakkale Bienali’nin iptal edilmesini kaygı verici bulduklarını açıkladı.


Bienal'in İptali Kaygı Verici

İda Dayanışma Derneğinden Bienalin iptali ile ilgili olarak yapılan basın açıklamasında; “Kavramsal çerçevesi 'Anavatan' olarak belirlenen ve 'Göç' olgusu üzerinden kurgulanan Uluslararası Çanakkale Bienali, açılışına çok kısa bir süre kala iptal edildi. Yaklaşık 10 yıldır var olan ve bu yıl beşincisi düzenlenecek olan 'Uluslararası Çanakkale Bienali'nin iptal edilmesini 'kaygı verici' olarak değerlendiriyoruz. CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) tarafından açıklanan iptal kararının, başta Çanakkale'de yaşayan yurttaşlar ve hemşeriler olmak üzere, ulusal ve uluslararası kamuoyu tarafından anlaşılması ve kabul edilmesi oldukça zor olacaktır.

 

Çanakkale Bienali İnisiyatifi, bu yıl ki Bienal'in amacını ve çerçevesini;' 24 Eylül – 6 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali, ulusal ve uluslararası kamuoyuyla Ocak ayından bu yana paylaşıldığı gibi, dünyanın gündemindeki en önemli konulardan biri olan, bölgemiz ve kentimiz için ise hayati ve insani bir boyut taşıyan “Göç” olgusunu ele almaktadır. Sadece bugün ve sadece Ortadoğu’da değil, dünyanın her yerinde ve tarihin her evresinde doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalmış insanlığın ortaklaştığı “Anavatan”dan kopuş duygusunu, 42 uluslararası sanatçının hassas, sezgili ve sağduyulu üretimleri yoluyla ifade etmek amacındadır' şeklinde özetlemiş idi.

 

Ancak 05.09.2016 tarihinde yine CABININ tarafından yapılan yazılı açıklama ile; 'gelinen noktada, Çanakkale Bienali’nin açılışına üç haftadan az bir süre kala, odağında sanatın olmadığı bir gündem etrafındaki gelişmelerden büyük üzüntü duyuyoruz. 3. Çanakkale Bienali’nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra, oluşan bu gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır. Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz' şeklinde açıklanmaya çalışılan iptal gerekçesi derneğimiz tarafından hatalı ve kabul edilemez bulunmaktadır.

 

Bienalin'in küratörü Beral Madra Türkiye'de çağdaş sanat dünyasının önde gelen isimlerinden biridir. Daha önceleri de, T.C Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı, İKSV ve Kültür ve Turizm Bakanlığı imzalı birçok ulusal ve uluslararası sanat projesinde yer almış bir sanat yönetmenidir. Başlangıcından itibaren Çanakkale Bienalinin genel sanat yönetmenliğini üstlenmiş uluslararası kabul görmüş bir sanatçıdır. Aynı zamanda sanat eleştirmeni ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanat Yönetmenidir. 1987’den günümüze kadar 100’ün üstünde uluslararası sergi gerçekleştiren ve Venedik Bienalinde Türkiye’yi altı kere temsil eden bir kişidir. Kendi ifadesi ile Türkiye Cumhuriyeti ütopyasını kurmaya çalışan bir ailede yetişmiştir.

 

Böyle değerli bir sanatçının yönetmenliğinde, Çanakkale'nin kimliği ve değeri olma yönünde büyük aşamalar gösteren bir sanat faaliyetinin politik argümanlar kullanılarak siyasete alet edilmesinin hiç kimseye bir faydası olamaz. Sanat geliştirir, zenginleştirir. Sığ ve karanlık yaklaşımlar gericidirler. Sanata ve sanatçıya karşı tekçi yaklaşımlar ve farklı olana tahammülsüzlük gösteren anlayışlar eninde sonunda kaybedeceklerdir.

 

Uluslararası Bienal'e başlangıcından bu yana, katkılarını esirgemeyen ve ana sponsoru olan Çanakkale Belediyesi ile,  mekan destekleri sağlayan başta Çanakkale Valiliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin, CABININ tarafından açıklanan bu iptal kararının sebeplerini, Çanakkale halkı ve kamuoyu ile paylaşırlar ise katılımcı demokrasi adına yararlı olacağı düşüncesindeyiz.

        

Çanakkale Şehri, özgürlükler, demokrasi, barış, hoşgörü, kardeşlik ve dayanışma alanlarında ülkeye ve Dünya'ya mesaj veren bir kimliğe sahiptir. Çanakkale halkı var olan değerlerine sahip çıkarken, sanatın her türü ile sokakta, salonda, parklarda her yerde içselleştirdiği bu zenginliklerini paylaşır. Çanakkale halkı aydınlanmacı değerleri ile de sanatsal, bilimsel ve kültürel faaliyetlere sahip çıkar, her zaman destek verir.

 

İda Dayanışma Derneği olarak; sanatın ve sanatçının yanında yer aldığımızı Çanakkale kamuoyu ile paylaşıyoruz. En kısa zamanda Uluslararası Çanakkale Bienali'nin iptal edilme kararının gözden geçirilmesini istiyoruz. Ülkemizin, halkımızın aydınlık yarınlara direniş, işbirliği ve dayanışma ile kavuşacağını hatırlatıyoruz” ifadeleri yer aldı.

 




Bu haber 3614 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI