thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale Kent Konseyinin Gündemi: Spor Müzesi

Tarih: 09-05-2024 16:33:38 Güncelleme: 09-05-2024 16:34:38 + -


Çanakkale’nin spor tarihine ait bilgi ve objelerin ortaya çıkartılması ve korunmasını sağlamak ve bu amaçla bir spor müzesinin gerekliliğini araştırmak için Çanakkale Kent Konseyi’nde oluşturulan Spor Müzesi Çalışma Grubu, yaklaşık bir yıl süren çalışmalarının sonuçlarını spor camiası ve kamuoyuyla paylaşmak üzere, fuayede düzenlenen bir sergiyle birlikte bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.


Çanakkale Kent Konseyinin Gündemi: Spor Müzesi

Çanakkale’nin spor tarihine ait bilgi ve objelerin ortaya çıkartılması ve korunmasını sağlamak ve bu amaçla bir spor müzesinin gerekliliğini araştırmak için Çanakkale Kent Konseyi’nde oluşturulan Spor Müzesi Çalışma Grubu, yaklaşık bir yıl süren çalışmalarının sonuçlarını spor camiası ve kamuoyuyla paylaşmak üzere, fuayede düzenlenen bir sergiyle birlikte bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

 

Belediye Kültür Merkezinde yapılan toplantıda bölgenin sporla ilgili tarihinin MÖ.3000’li yıllara kadar ulaştığı, AleksandriaTroas, Assos ve Troya kazılarında ele geçirilen eserlerden anlaşıldığı ve bunların bir kısmının Troya Müzesi’nde sergilendiği açıklandı. 

 

Sunumu yapan Çalışma Grubu üyesi Murat Firidinoğlu, çalışmalarının büyük bir kısmını tamamladıkları, Çanakkaleli sporcu ve kulüplerin yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda ülkemize birçok madalya kazandırıldığını gördükleri ve ayrıca çalışmaya destek veren spor kulüpleri ve Gençlik Spor Müdürlüğü’nün elinde bulundurdukları bilgi ve belgelerin bir müzede belgelenecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

“KENTİN SPOR HAFIZASI OLACAK BİR SPOR MÜZESİ ÜLKEMİZDE YOKTUR”

Firidanoğlu konuşmasında müzenin işlevine yönelik ise şunları söyledi: “Çanakkale Spor Müzesi, kentin spor tarihine ait her türlü belge, bilgi, yayın, koleksiyon, basılı ve yazılı dokümanların yanı sıra sporculara ait özel eşyaların da sergileneceği, Çanakkale’nin sporla ilgili bir kültürlenme noktası olacaktır. Müzede spor tarihine ait sporcuların ekipman, giysi, ödüller, plaketler vb. gibi objeler yer alacaktır ki, bu objeler Çanakkale’nin sosyal, ekonomik ve politik ortamları hakkında da ziyaretçilerine fikir verebilecektir. Spor, sadece ülkenin değil aynı zamanda da yerel kültürün ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bağlamda kentimize özgü değerlerle, kazanımlarla donanımlı olacak spor müzesi, yerel sporumuzun tüm dallarına ait tarihsel mirası bünyesinde barındıracaktır. Spor Müzesi, Çanakkale’de yaşamlarını sürdüren eski sporcular ile halen aktif olarak sporun çeşitli dallarında yer alan sporcuların, yerele ve kendilerine ait dönemsel anılarını ve bilgilerini paylaşabildiği bir işleve de sahip olacaktır. Kentin spor hafızası olacak bir Spor Müzesi (spor kulüplerinin müzeleri hariç) ülkemizde yoktur.  Başarabilirsek, toplumu birleştiren bir unsur olarak da spor müzesinin açılacağı ilk kent Çanakkale olacaktır.”

“ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA”

Toplantıda bir konuşma yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan “Yurt dışı karşılaşmalar ve ilişkilerimizde bize sorulan soruların başında “spor müzeniz” var mı olmaktadır. Ne yazık ki, ülkemizde  spor tarihimizin hafızası niteliğinde bir spor müzemiz bulunmamaktadır. Yapılan bu çalışmayı çok değerli buluyor ve destekliyoruz. En kısa zamanda diğer kurumlarla da işbirliği içinde bir müze mekânına sahip olmalıyız” dedi.

 

Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hürmüz Koç da “Spor müzesinin kentimizde oluşturulması için yapılan çalışmaya katkı vermekten mutlu oluruz. Spor tarihiyle ilgili sınırlı sayıda olan bilim insanlarımıza müzelerin, yeni akademisyenlerin kazandırılmasının da bir aracı olacağına inanıyorum ve elimizden gelen desteği esirgemiyeceğimizi bildirmek istiyorum.” dedi.

 

Madalya kazanmış sporcuların da sahneye çıkıp müzeyle ilgili görüşlerini ifade etmesinden sonra, Çalışma Grubu üyesi Firidinoğlu, hazırlanan raporun, Kent Konseyi’nin yapacağı Genel Kurul’da da görüşülmek ve karara bağlanmak üzere sunulacağını söyleyerek toplantıyı sona erdirdi.




Bu haber 613 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI