thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Yükselen Yıldız ‘Çanakkale’

Tarih: 12-02-2018 05:28:47 Güncelleme: 12-02-2018 06:26:47 + -


Türkiye'nin hemen her kentinde gayrimenkul fiyatları hızla artıyor. Son beş yılda değeri en çok artan ilk üç il Yalova, İstanbul ve Çanakkale olurken, değeri en az artan ilk üç il ise Mardin, Şanlıurfa ve Erzincan oldu. Uzmanlar Çanakkale’nin değerlenmesindeki en büyük sebebi olarak ise 18 Mart 2017 de temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan Çanakkale 1915 Köprüsü olarak gösteriyor.


Yükselen Yıldız ‘Çanakkale’

Türkiye'nin hemen her kentinde gayrimenkul fiyatları hızla artıyor. Son beş yılda değeri en çok artan ilk üç il Yalova, İstanbul ve Çanakkale olurken, değeri en az artan ilk üç il ise Mardin, Şanlıurfa ve Erzincan oldu. Uzmanlar Çanakkale’nin değerlenmesindeki en büyük sebebi olarak ise 18 Mart 2017 de temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan Çanakkale 1915 Köprüsü olarak gösteriyor.

 

Gayrimenkul sektöründeki gelişim artık İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerle sınırlı kalmıyor. Ulaşım projeleri kentleri birbirine bağlarken gayrimenkullerin değerlerini de hızla artırıyor. Tıpkı Yalova'nın kaderini Osman Gazi Köprüsü'nün değiştirmesi örneğinde olduğu gibi. Köprünün adının duyulmasından açılmasına kadar geçen süreçte Yalova'daki gayrimenkuller hızla değer kazandı.

Peki Türkiye'nin kentlerinde son beş yılda nasıl bir gayrimenkul hareketliliği yaşanıyor? İşte bu sorudan yola çıkarak, Reidin Zingat.com, verilerinden yararlanarak Ekonomist Dergisi'ne özel bir araştırma yaptı. Bu araştırmayla Türkiye'de son beş yılda konutta metrekare fiyatları en çok artan 10 il ile en az artan 10 il ortaya çıkarıldı. Bu araştırmanının sonucu da son beş yılda değeri en çok artan ilk üç ilin Yalova, İstanbul ve Çanakkale, değeri en az artan ilk üç ilin ise Mardin, Şanlıurfa ve Erzincan olduğunu gösterdi.

 

ZİRVEDE YALOVA VAR

 

2012 yılında bin 41 TL olan ortalama konut metrekare fiyatı yüzde 123 artarak 2017'de 2 bin 317 TL'ye ulaşan Yalova en çok artış gösteren il oldu. Onu 2012'de ortalama metrekare fiyatı bin 825 TL olan ve beş yıllık süreçte yüzde 113'lük artış göstererek ortalama metrekare fiyatını 3 bin 894'e çıkaran İstanbul izledi. Üçüncü sırayı ise 2012'de bin 97 TL olan ortalama metrekare fiyatını yüzde 113'lük artışla 2017'de 2 bin 333 TL'ye yükselten Çanakkale aldı.

 

Çanakkale'yi sırasıyla yüzde 108'lik artışla Ordu, yüzde 100'lük artışla İzmir, yüzde 97'lik artışla Burdur, yüzde 97'lik artışla Sakarya, yüzde 96'11k artışla Muğla, yüzde 95'lik artışla Sinop ve yüzde 94'lük artışla Kocaeli kentleri izliyor.

MARDİN GERİDE KALDI

 

Araştırmaya göre son beş yılda metrekare değerini en az artıran kentler sıralamasında ise Mardin ilk sırayı alıyor. Mardin'de 2012'de 881 TL olan ortalama metrekare konut satış fiyatı son beş yılda sadece yüzde 6'lık artış göstererek 2017'de 932 TL'ye çıkabildi. 2012 yılında 922 TL olan metrekare satış fiyatı yüzde 18'lik artışla 2017 yılında bin 85 TL'ye ulaşan Şanlıurfa bu açıdan ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise 2012 yılında konut metrekare satış fiyatı 979 TL iken yüzde 18'lik artışla 2017 yılında bin 153 TL'ye çıkan Erzincan bulunuyor.

 

Erzincan'ı, sırasıyla, son beş yıl içinde metrekare fiyatını yüzde 23 artıran Kilis, yüzde 26 artıran Gaziantep, yüzde 29 artıran Kütahya ve Amasya, yüzde 30 artıran Nevşehir, yüzde 33 artıran Bilecik ve Sivas takip ediyor.

KÖPRÜLERİN ETKİSİ YALOVA VE ÇANAKKALE’YE YARADI!

 

Türkiye'nin en değerli kenti olan İstanbul zaten her dönem ilgi çekiyor. Çanakkale'nin değerini artırma nedenleri olarak yoğun göç ve temelleri atılan Çanakkale Köprüsü'nün etkisi gösteriliyor. Ordu'nun göç alması, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımlar ve ORGİ Havalimanı'nın yarattığı ticaret hacmi ile gelişip değerlendiği vurgulanıyor. Yatırımcıların arazi yatırımları yaptığı Sakarya ise bu ilginin gayrimenkule yansımasıyla değerleniyor.

 

İzmir'in değerini artırma nedenleri olarak yoğun göç alması ve gayrimenkul piyasasındaki nitelikli gelişim gösteriliyor. Burdur, göç alan ve ticari faaliyetleri gelişen bir diğer kent olarak değer kazanmaya devam ediyor. Turizmin önemli kalelerinden biri olan Muğla, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmesiyle değer kazanıyor. Karadeniz'in en sakin kentlerinden biri olan Sinop, son yıllarda emekli göçü alması, kentteki üniversite varlığının gelişmesi, havalimanının aktif olması, turizm potansiyelini her geçen yıl artırmasıyla gayrimenkul piyasası gelişen bir diğer kent oluyor.

 

SAVAŞ OLUMSUZ ETKİLEDİ

 

Suriye'de yaşanan savaş, Irak'taki gerginlikler gibi nedenlerle sınır kapılarının kapanması Doğu ve Güneydoğu illerine olumsuz yansıyor. Bu bölgede ticaretin azalması, güvenlik sorunu gibi nedenler yüzünden Mardin, Şanlıurfa, Erzincan, Kilis, Gaziantep gibi kentlerde gayrimenkul hareketliliği azalmış durumda. Kütahya ve Amasya'da göç ya da ticari faaliyetlerde bir artış görülmemesi nedeniyle gayrimenkul gelişiminin sınırlı kaldığına dikkat çekiliyor. Nevşehir, Bilecik ve Sivas da mevcut gayrimenkulde durumun korunup bir miktar gelişimin sağlandığı kentler arasında yer alıyor.

KÖPRÜDE KURU HAVUZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI!

 

Türkiye’nin Mega projelerinden biri olan 1915 Çanakkale boğaz köprüsünde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Temelleri 18 Mart 2017 de atılan 1915 Çanakkale köprüsünde kuru havuz çalışmaları tamamlandı.  Avrupa yakasında kurulan şantiyede kuru havuz çalışmaların ardından köprünün Avrupa ve Anadolu yakasında dikilecek ayaklarının deniz içerisinde kalacak kısımlarının imalatlarına başlanacak. Yaklaşık 500 personelin yoğun tempoda çalıştığı 1915 Çanakkale köprü inşaatında artık her iki yakada deniz içerisinde yükselecek ayakları yüzdürülerek 40 metre derine çakılacak kazıkların üzerine oturtulacak ve kulelerin yapımına geçilecek.

 

Asya’yı Avrupa’ya denizden bağlayan altıncı bağlantı olacak 1915 Çanakkale köprüsü orta açıklığı 2 bin 023 metre ve giriş viyadükleri dahil 4 bin 608 metre uzunluğu ile bir dünya rekorunun sahibi olacak. Kule yüksekliği 318 metre olacak ve 3 gidiş 3 geliş çift yönlü trafiği taşıyacak olan dev köprünün tabliyesi yaklaşık 45 metre genişlikte ve 3.5 metre yükseklikte olması öngörülüyor. 325 kilometreye düşecek Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale- Savaştepe otoyolu da içerisine alacak mega proje kapsamında 1 adet asma köprü, 2 adet yaklaşım viyadükü, 4 adet betonarme viyadük, 10 adet alt, 33 adet üst geçit köprüsü, 43 alt geçit, 115 adet menfez, 12 kavşak, 4 adet otoyol tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi ve 6 adet ücret toplama istasyonu inşa edilecek.

 

Yatırım toplam tutarı 10 milyar 354 milyon 576 lira olacak projenin köprü şantiyesinde grobeton ve seçme malzeme tesviye çalışmaları tamamlanırken, asma köprüde ve otoyol güzergahında proje çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. 1915 Çanakkale köprüsünün de bünyesinde yer alan Malkara-Çanakkale otoyolu kesimi İstanbul´u Çanakkale´ye ve sonrasında Kuzey Ege´ye bağlayarak Türkiye ekonomisinin en gelişmiş ve nüfusun önemli bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demiryolu ve hava ulaşım sistemlerinin karayolu ulaşım projeleri ile entegrasyonunu sağlayacak. Bu bölgelerde ekonomik gelişme ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkân sağlanacak. 1915 Çanakkale köprüsünün Cumhuriyetin kuruluşunun 100.yılı olan 2023 yılında tamamlanarak hizmete girmesi planlanıyor.

 

“KÖPRÜ BÖLGEYE BÜYÜK YARAR SAĞLAR”

 

Temeli 18 Mart 2017’de Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nü değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, köprünün inşaatı ve işletiminde alınacak kentleşmeyle ilgili kararların doğru alınıp uygulanması halinde, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bölgeye büyük yarar sağlayacağını söyledi.

Projenin sadece kentsel değil, yöresel, ulusal ve uluslararası birçok etkisinin olacağını ifade eden Prof. Dr. Altan, “1915 Çanakkale Köprüsü, bir sistem bütününün de parçası. Ancak kente olan etkisine de özel olarak eğilmeli ve üzerine çalışılmalı. Zannediyorum bölgedeki arazi fiyatları şimdiden katlanmış durumdadır. Bunlar beklenen etkiler ancak daha önemlisi ve hayati olanı, bu sürecin iyi yönetilmesidir” derken “Proje kente çok şey katacak, en önemli simgelerinden birisi olacak. Belki kente daha çok göç çekimine neden olacak. Ulaştırma imkânlarını katlayarak arttıracak. Osmanlı döneminde çekim merkezi olan fakat bugün ülkemizde sınır şehri olmaları nedeni ile eski cazibesini kaybeden şehirler var malum. Edirne, Çanakkale, Kilis, Iğdır, Kars bunlardan bazıları. Tabii ki hepsinin farklılaşan dinamikleri de var. Son yıllarda kimi şehirlerdeki söz konusu durumu tersine çevirmeye yönelik girişimlerde bulunuldu. Çanakkale’de bu, meyve vermeye başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü ile ise çok daha farklı bir düzeye çıkmış olacak. Ancak bunun diğer kentleşme argümanları ile doğru alınmış kararlarla desteklenmesi gerekliliği ortada” ifadelerini kullandı.

 

“POLİTİK GÜÇLE DE İLGİLİ”

 

Prof. Dr. Altan “Bu proje ile Marmara Bölgesi’nin Marmara denizini çevreleyen otoyol ve demiryolu ringi ile donatılması söz konusu. 1915 Çanakkale Köprüsü aynı zamanda da bunun en önemli köşe taşlarından birisidir. Konulara bütüncül baktığımızda manzara daha net olarak görülüyor” diye konuşurken “Ülkemizin büyük ekonomik güç gerektiren büyük projelerini ülkenin sınır hattı ve çevresinde gerçekleştiriyor olması aynı zamanda politik gücüyle de ilgili” diyerek sözlerini tamamladı.




Bu haber 12185 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI