thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Uzm. Dr. Erdal Gürsul


Facebookta Paylaş









Covid-19 Enfeksiyonu Kalbi Nasıl Tutar?
Tarih: 05-07-2022 12:26:00 Güncelleme: 05-07-2022 12:26:00


Aralık 2019 tarihinde Çin’in Vuhan kentinde başlayan covid-19 enfeksiyonuzaman içinde tüm dünyaya yayılarak pandemiye neden oldu. Sokağa çıkma yasakları, kısıtlanan sosyal hayatlar, HES kodu uygulaması ve daha birçok düzenleme ile pandemi kontrol altına alınmaya çalışılsa da virüs yayılımını sürdürdü. Dünya genelinde birçok insan virüsle karşılaşarak hasta oldu. İlk dönemlerde bilim insanları covid-19 virüsünü üst solunum yolu etkeni olarak tanımlasalar da ilerleyen dönemlerdevirüsüntüm organları etkileyebileceği ispatlandı.Giderek artan kanıtlar covid-19 enfeksiyonunun kalpte kalıcı hasar da dahil ciddi sorunlar yaratabileceğini gösteriyor. Peki, koronavirüs kalbi nasıl etkiliyor?

 

Virüsün vücuda girmesi ile bağışıklık hücrelerimiz virüse karşı savunma silahlarıgeliştirir. Bu hücrelerin en önemli silahlarından biri antikorlardır. Bu antikorlar virüse karşı savaşırken bazen vücudun kendi organlarınıda hedef alır. Kalp kasının veya kalp zarının etkilenmesi durumunda göğüs ağrısı şikayetigelişir. Sadece kalp zarının tutulumu masum olarak seyrederken kalp kasının etkilenmesi göğüs ağrısının şiddetli olmasına neden olur. Tıp dilinde ‘Miyokardit’ dediğimiz bu hastalık ciddi hasar bırakmadan iyileşebildiği gibi nadir hastalarda kalp kası pompalama gücünde düşme yaparak kalp yetmezliği geliştirebilir. Kalp yetmezliği kişinin yaşam kalitesini bozan kronik hastalıklardandır.

 

Virüs aynı zamanda damarlarda pıhtılaşma yaparak da kalbi etkiler. Pıhtılaşma artışının temelindevirüs ile vücudun savaşı sırasında salınan bazı maddelerinpıhtılaşmayı tetiklemesi ve uzun süreli hareketsiz kalmanın etkisi olduğu düşünülür. Bu açıdan covid-19 enfeksiyonu ağır seyredenlerde kan sulandırıcı ilaçlar ve/veya haplar verilir. Bu pıhtıların nadir de olsa kalp damarlarında oluşması yada kalp damarına ulaşması durumunda kalp krizi geçirilmektedir. Covid-19 enfeksiyonu sırasında kalp krizi geçirilmesi durumunda ise klinik tablo daha ciddi olabilmektedir.

 

Sağlıklı vücutta covid-19 enfeksiyonu daha hafif seyirlidir. Dengeli beslenme, stresi azaltma ve düzenli spor yapma hem kalp sağlığını korumak hem de vücut direncini arttırmak için çok önemlidir. Covid-19 enfeksiyonu sırasında ve sonrasında kalp ile ilgili şikayetleriniz olduysa düzenli kalp kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kendinize ve kalbinize iyi bakın.

Uzm. Dr. Erdal GÜRSUL

Kardiyoloji uzmanı

drerdalgursul@gmail.com



Bu yazı 5779 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI