thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Saim Yavuz


Facebookta Paylaş









Yenilik, Gelişme ve Dönüşüm
Tarih: 16-07-2023 09:51:00 Güncelleme: 16-07-2023 09:51:00


Yüzyılın son seçimlerini geride bıraktık. “yüzde altmışla alıyoruz”dan (yani ‘biz’ alıyorduk!)  “kaybedecekleri belliydi”ye  (yani ‘o’ kaybetti ‘biz’ değil!) dönüşen muhabbetler yapılıyor ekranlarda, sosyal medyalarda ve de her mahfilde.

 

Ciddi emek harcayıp, fedakârlık yapıp, tepki ve risk alarak siyaset alanında olmayacakları olur yapan o zamanın demokrasi kahramanı, bu günlerin “günah keçisi” olduruldu. Kuşkusuz, 14 ve 28 Mayıs seçimlerine giden süreçte yapılanlar hiç eleştirilmiyordu, karşı çıkılmıyordu demiyorum. Sorun/lar vardı, ama sorunlar öne çıkartılmıyordu çünkü “şimdi zamanı değildi”. “Yüzde altmışla seçimler kazanılıyordu” ve bu kazanımda herkes kendisine düşecek paylar konusunda yoğun “çaba” sarf ediyor “ter” akıtıyordu. Bakanlıklar, yardımcılıklar ilan ediliyordu.

 

Peki, bugün nerdeyiz? Olanlar ve söylenenler herkesin gözü önünde ve kulak mesafesinde oluyor. Aynı tas aynı hamam ve aynı taam. Harareti henüz artmamışsa da CHP’de yerel yönetim seçimleri için hareketlenenlerin yanı sıra,  onlardan biraz daha hareketli olarak il ve ilçe yönetim kurulları (yöneticileri mi demek lâzım!)  için çalışmalar var.

 

Değişen dünyada değişen insan ilişkileriyle toplumsal ilişkiler her alanda farklılaşıyor, yenileniyor ve dönüşüyor. Siyaset de bu dönüşümden direkt etkilenirken aynı zamanda toplumsal dönüşümlerin de en etkili yapılarından/kurumlarından biri oluyor. Yeniliğe ve değişime ayak uyduramayan hangi cesamette ve yapıda olursa olsun ne yazık ki, siliniyor.  

 

Hâl böyleyken bir iki cümleyle, kimsenin kişiliğine, kendi özel alanında yaptıklarına herhangi bir lâf söylemeden düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

 

İster belediye başkanlığı, isterse bir partinin yönetim kurulunda başkanlık ya da üyelik için talepte bulunmanın bazı ölçülebilir özellikleri olması gerekiyor. Ne olabilir bu özellikler birlikte bir göz atalım.Kişisel yetenekleri: (Gelişmeye ve değişmeye yatkın. Ekip çalışmasına uyumlu. İlişki ve işbirliğine açık. Esnek ve olumlu.  Sakin ve strese dayanıklı. Motive etmek kadar motive olmaya açık. Kurallara uyan, kaliteyi önemseyen vb.)

 

Tarzları: (Koordine eden. Yöneten ve uygulayan. İlişki kuran ve destekleyen. Heveslendiren, ikna eden, cesaret verip teşvik eden. Analiz eden vb.)

 

Birikim ve Uzmanlıkları: (Geniş ilişki ağına sahip. Sanat-Kültür ve Sosyal birikimli. Mevzuat bilen idari işler uzmanı. Bölgesel ve yerel bilgili. Özel ya da kamu yöneticisi. Bütçeleme ve finansman konusuna hâkim. Teknik ya da Uzman özellikli; mimar, mühendis, doktor, iktisatçı, hukukçu vb.)

 

Yönetsel Yetkinlikleri: (Liderlik ve etkili iletişim. Bilimsel bakış ve stratejik yönetim. Toplantı ve zaman yönetimi. Değişim ve çatışma yönetebilen. Yenilikçi ve teknoloji odaklı. Fikir üretip öneri geliştirebilen. Fayda ve maliyete duyarlı vb.)

 

Bahse konu özelliklerin hepsine olmasa da yarısından biraz fazlasına sahip olanların seçilmesine; seçecek olanların da en azından bütün bu özellikleri göz önünde bulundurarak kimleri, neden seçeceğine; yani, değişerek dönüşümü sağlamayı hedefleyenlere dair bir öneri; uzun lâfın kısası.



Bu yazı 5445 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI