thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Oktay Güldüren


Facebookta Paylaş









Bir zamanlar Bozcaada Damak Çatlatan Eski Lezzetler
Tarih: 19-09-2023 09:15:00 Güncelleme: 19-09-2023 09:15:00


Bozcaada’da bir zamanlar iç içe geçen bir yemek kültürü ile yapılan yemekleri dillere destandı. Osmanlı zamanı Bozcaada’da genelde şölen niteliğindeki yemekler de ; tavuk, ekşili tavuk, güvercin, piliç, ekşili piliç, börek, bohça (poğaça), tatamaç (mantı benzeri bir yemek), ıspanak böreği, çorba, katı çorbası, kefal çorbası, baklava, çeşitli dolmalar, kebaplar ekşi aşı, muhallebi, pilav, tavuklu pilav, kıymalı- sade ve ballı börekler, bulgur pilavı, zerde, yahni, paça, kabak reçeli (kabak tatlısı ,aşure, turşu 16 çörek, gözlerne, girde (açılmış yufka) nukul (bir çeşit tatlı), tarhana çorbası, simit, erişte ördek, kuzu kebabı, tavuklu börek, aşure, çeşitli soğuk şerbet ve hoşaflar sofrada yer almaktaydı..

Bir Zamanlar Bozcaada-Ayazma-Dilek Pınar'nın olduğu yerdeki rahmetli Mehmet Boruzan’ın işlettiği aile lokantası önünde

Balığın Osmanlılar da çok az tüketildiğine inanılırdı, uzun zamandır ama Evliya Çelebi’nin hakkında yapılan son araştırmalar neticesinde balığın Osmanlılarca küçümsenmeyecek miktarlarda tüketildiği yönünde. Hatta bazı padişahların balık sevdiği vede II. Mahmut’un özellikle kılıç balığını çok sevdiği yönünde araştırmalar da mevcut. Fatih Sultan Mehmet’in istakoz, karides ve havyarı çok sevdiği bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nde zeytinyağının çok kullanılmadığı bilinmekle birlikte tereyağı ve kuyruk yağı ile bu ihtiyaç giderilirdi. Ayrıca yemeklerde domatesin Osmanlıya çok geç girmesi ile birlikte salça kullanılmazdı. Daha çok, çeşitli baharatlar, sos halinde kullanılırdı veya tat versin diye yahni gibi yemeklere erik gibi meyveler eklenmekteydi.(Okan Ülker)

Bir zamanlar Bozcaada’nın gideni geleni pek az olduğu için, daha düne kadar Bozcaada’da lokantalar yok denecek kadar azdı. Sevgili Haluk Şahin ‘’ Bozcaada Kitabında ‘’Akşama yemeğe buradamısınız? İsterseniz size bir tavşan vurup pişireyim diyerek o günleri gözümüzün önüne ne güzelde getiriyor.

 

Bir başka damak çatlatan eski lezzetleri Haluk Şahin şöyle anlatıyor; ’’Akşamları Koreli’de limanın yanı-başında bol limonlu, salatalı, balıklı ve rakılı akşam yemekleri yiyor sabah kahvaltımızı şimdi şehir lokantası olan balıkçı kahvesinde yapıyor, öğlenleri hep aynı şeyleri yemek üzere çamlıkta ki lokantaya gidiyorduk.’’

 

Bir başka günde, size köfteci rahmetli Lütfü amcanın Tuz Burundaki damak çatlatan eski lezzetler arşivindeki lokantasında yenen yemekleri anlatırım.

 



Bu yazı 1986 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI