*“Sanat, uygar toplumların yaşam kültürlerinin odak noktasını oluşturmakta, çoksesli müzik de bu anlamda önemli bir gösterge olarak görülmektedir. Farklı seslerin armonik bir yapıda bütünleşerek yeni bir ses dünyası oluşturması anlamına gelen çokseslilik, birbirinden farklı birçok türün uyum içinde yaşadığı doğanın armonisine örnektir.
Çokseslilik aynı zamanda, birlikte yaşam ve demokrasi kültürünün de temelini oluşturan bir olgudur. Bu kültüre ve demokrasiye inanmış, Çanakkale’mizin sanatsever müzik dostlarının yakın ilgi ve desteği ile kurulan çoksesli müzik toplulukları; “ÇANAKKALE TRİO”, “SUR TRİO”, “ÇANAKKALE YAYLI SAZLAR DÖRTLÜS” ve bunların birlikteliğinde “ÇANAKKALE ODA MÜZİĞİ TOPLULUĞU”, kentimizin öz değerleriyle; sanatçıları, akademisyenleri ve müzik dostlarının destekleriyle oluşturulmuş müzik toplulukları olma niteliğindedirler.
Amacı Çanakkale’de çoksesli müziğin barok, klasik, romantik ve çağdaş akımlar gibi farklı dönemlere ve bestecilere ait eserlerin yer aldığı konser ve etkinliklerle, kentin sanatsal yaşamına katkı sağlamanın yanında, ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek, bu etkinliklerde yer almak, hedeflediği proje ve sanatsal aktivitelerle kente yeni bir ses, yeni bir “çok ses” getirmektedir.
Çanakkale’miz; Oda Müziği Topluluğu, Yaylı Sazlar Dörtlüsü, Trioları ve sanatsever müzik dostlarıyla birlikte barışın kenti olmanın ötesinde “sanatın kenti” olma yolunda önemli bir adım atıyor.’’*
Yeni bir yıla girerken ümitlerimizin yeniden yeşerdiği bu günlerde yukarıdaki metinden de anlaşılacağı gibi ( üzere ) Çanakkale sanatın kenti olma yolunda büyük bir adım atmaya hazırlanmakta ve bunun tatlı heyecanını yaşamakta.
Yıllardır özlemini çektiğimiz, eksikliğini hissettiğimiz ve periyodik olarak gerçekleştirilecek klasik müzik günleri nihayet başlıyor.
Çanakkale, yılların birikimi sonucu çoksesli müzik toplulukları ile adeta bir patlama şeklinde yola çıkmaktadır.
Kuruluşunu tamamlayan Çanakkale Yaylı Sazlar Dörtlüsü, Çanakkale Sur Trio, Çanakkale Trio ve Çanakkale Oda Müziği Topluluğu 25 Aralık 2015 akşamı Çanakkale Tubingen Troia Vakfı Korffman Kütüphanesi’nde sanatseverlerle buluşmak için hazırlıklarını sürdürmektedir. Bu girişimi başlatan ÇOMÜ Müzik Eğitimi Bölümünün değerli sanatçı öğretim üyelerine (üye ve görevlilerine) kuruluş çalışmalarını sürdüren Çanakkale Çoksesli Müzik Derneği mensuplarına, desteklerini esirgemeyen Çanakkale Kültür Sanat Derneğine, Human 17 Derneğine gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu heyecan verici girişimi başlatanların kamuoyu ile paylaşmak istedikleri önemli bir hedefleri var.
Oda Müziği Topluluğunu önce Oda Müziği Orkestrasına, devamında Çanakkale Senfoni Orkestrasına dönüştürmek...
Bir rüyayı gerçekleştirmek için yola çıktık. Büyük hedeflere ulaşmak için sağlam bir ilk adım atılmaktadır. İşte bu sağlam adımı atmanın arifesinde heyecanımız büyük. Önümüzdeki yıllarda kentimizde klasik müziğin ve diğer nitelikli sanatların keyfini yaşarken bu günleri hoş bir gülümseme ile hatırlamak istiyoruz.
Bu hedeflere ulaşmanın kolay olmadığını biliyoruz. Rüyamızın gerçekleşmesi için güçlü örgütlere –kurumlara ihtiyaç var. Amiral gemisi Çanakkale Çoksesli Müzik Derneği kuruluş çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Sanatsever dostlarımızı bu çatı altında toplanmaya davet ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu derneğin İstanbul Kültür Sanat Vakfı örneğinde olduğu gibi güçlü Çanakkale Kültür Sanat Vakfı’nın çekirdeğini oluşturmasını arzu ediyoruz.
Bu güzel şehirde sanat dolu bir yaşam dileklerimle.
*25.12.2015 akşamı Korffman Kütüphanesinde gerçekleşecek olan konserin tanıtım broşüründen alınmıştır.