thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Naci Hasanefendi


Facebookta Paylaş









Bahar Mutfaklarımıza Ne Getirdi ?
Tarih: 24-05-2015 08:55:00 Güncelleme: 24-05-2015 08:55:00


Her mevsim bir mucizedir ve bizlere farklı damak tatları sunmakta yarışır.Sebzelerin bu tatlar  arasında birinci sırada tercih edilir  olmadığı bilinmektedir.Çok yararlı olduklarına dair inancımızın zorlaması ile tüketimimiz bazen sevimsiz bir angaryaya bile dönüşebilir. Çocukluğumuzda annelerimizin  bize sebze yedirebilmek için dondurma vermemekle tehdit ettikleri  çokça olmuştur.Bütün bu sebeplerle  sebzelerimizin tadının, lezzetinin keşfi çoğu zaman erişkin yaşlara kalmaktadır.

 

Artık günümüzde yılın her  günü ,her mevsimin ,her coğrafyanın sebzesine  ulaşmak teknolojinin, ulaşımın nimetleri ile olanaklı hale gelmiştir. Ancak  bu gelişmeler çok önemli bir şeyi kaybetmemize sebep olmadı mı? Mevsiminde, kendi coğrafyasında üretilmiş tatlar kavramı, kaybolmaya yüz tutmadı mı?.

 

Asyanın büyük kısmında ve Güney  Avrupa’da etnik mutfaklardan  çok yöresel mutfaklarla karşılaşmamız ve bu mutfakların önem kazanması çok ilginç ve düşündürücü değil mi?

 

Değişik yemeklerin temel  karekteristik özellikleri  birbirine benzeyebilir.Bir yemeği ön plana çıkaran ve aranır hale getiren  mevsiminde üretilmiş, taze yöresel  ürünler  kullanılarak üretilmiş olmasıdır.

 

Akıllı üretici sepetini mevsiminde ve  uygun coğrafyalarda  üretilmiş ürünlerle  doldurarak farklılığı ve bunun artılarını hak eden üreticidir.

 

Bir ilkbahara daha  sağlıkla hep birlikte ulaşmanın keyfini yaşıyoruz.

 

İlkbahar yeniden doğuşun mevsimidir. Doğa sağlıklı, dinç, yaşam fışkıran yeşil yüzünü tekrar gösterir bizlere. Baharın tazeliği, kış boyunca yorgun düşmüş  vücutları ve duyguları tekrar uyandırır.

 

Kış boyunca bizi ısıtan ve besleyen, büyük emekler vererek hazırladığımız sofistike yemekler yerine, daha hızlı, daha kolay, daha hafif yiyeceklere farkında olmadan sessizce yöneliriz.

 

Artık iyice yumuşamış, iyi pişirilmiş sebze ve etler  yerine damaklarımızda baharın tadını aramaya başlarız. Damaklarımızdaki doyumsuz sebze kökleri kaynaklı tadlardan, nazlı yeşil yaprak kaynaklı tadlara geçiş, mevsimlerin değişmesi gibi sessizce ,muhteşem ve doğal olmaktadır.

 

Bahçelerimiz güneşin gücü ve yardımı ile yeni yaşamın yemyeşil denizlerine dönüşmekte yarışır. Muhteşem bezelye, taze  bakla, kuşkonmaz, sayısız otlar  ve benzeri sebzeler güneşi görür görmez sofralarımızdaki yerini alır.

 

Bahar bizlere sadece bolluk getirmez. Çeşitlilik ve kalitede cabası.

 

Pazarlarımızdan sık sık sepetlerimiz dolu olarak, çoğu zaman tazeliklerini kaybetmeden tüketemediğimiz sebzelerle dönmekteyiz.

 

Sık ve seçici, az miktarlarda pazar alışverişleri yapmamız, sofralarımızda daima  taptaze ürünlerle ve doğaya saygımızı koruyarak üretilmiş yemekler bulunmasına vesile olur. Bu düşünceler yemeğimize ayrı bir lezzet katar.

 

Yemek  yemekle, haz almanın yanında  vücudumuz için çok gerekli birçok besleyici unsuruda almaktayız.Yeterki mevsiminde, kendi coğrafyasında üretilmiş, taze ürünlerle ve basit yöntemlerle üretilmiş yemeklerle beslenme çabalarımızdan ve alışkanlıklarımızdan vazgeçmeyelim.

 

Sebzeleri, yemeklerimizde sadece garnitür olarak kullanmak yerine  onların doğal tatlarını ve tazeliklerini ön plana çıkaran ana menüler üretmek için kendimizi zorlayalım.

 

Sevdiklerimize yemek hazırlarken doğanın mucizeleri sebzeleri unutarak onlara haksızlık etmeyelim.

 

İlkbaharın bize sunduğu mucize ürünlerin hakkını vererek yaşamın tadını çıkarmaya devam edelim.

 

Bahar tadında hafta sonları dileklerimle.

 



Bu yazı 9871 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI