thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Enzar Töre


Facebookta Paylaş









Nabız Varsa Hayat Var!
Tarih: 12-04-2015 08:01:00 Güncelleme: 10-04-2015 08:45:00


Sağlık Bakanlığının uygulamaya başladığı çok önemli bir bilişim projesinin adı "NABIZ". Projeye "Nabız" İsmini verenleri kutluyorum.  Projeyi gerçekleştirenler de elbet övgüyü hak ediyor. Çünkü bu proje sayesinde sağlık harcamalarında gereksiz olan kısım azalacak.

 

Bankaların tüm şubelerinin, tüm ATM’lerin, evde, işte, cepte her yerde ortak kullanılır olması büyük rahatlık sağlıyor. Örneğin dünyanın herhangi bir yerinde hesabınıza girebiliyor, istediğiniz işlemi yapabiliyorsunuz.  20-30 yıl öncesinde daktilo çağında iken olanları tahmin etmek zor değil.

 

Tüm dünyada sağlıkta, gecikmiş bir merkezi otomasyon sorunu var. Geçmişte her hastane başının çaresine bakıyordu.  Aynı anda, hastaneye ve banka şubesine yeni yönetici görevlendirilse bilişim konusundaki şartlar eşit olmuyordu. Banka müdürü merkezi eğitim almış personelle, merkeze bağlı otomasyon ile işleri yürütürken, sağlık yöneticisi sanki tek başına bir kurummuş gibi iğneden ipliğe otomasyonla ilgili her konuyu başarmak zorunda kalıyordu.

 

Ancak Bilişim Projelerini değerlendirirken gerekli kapasiteyi de işin içine katmak gerekiyor. Aksi halde haksız değerlendirmeler yapılabilir. Daha önceki bir yazımda ortalama bir banka müşterisinin tüm hesap hareketlerinin bilgisayarda yapılmasını ile ortaya çıkan iş yükünün tek bir Akciğer filminin bilgisayarda taşınması ve saklanmasından daha az olduğunu söylemiştim.

 

Kamu Hastanelerinin il bazlı birleşmesinden sonra İl bazında merkezi sistem kurulması zorunlu oldu ve hastaneler büyük bir yükten kurtuldu. Halen Çanakkale'deki 2 basamak tüm sağlık tesisleri ortak veritabanını kullanıyorlar. Ve elbet bu gelişme ülkemizde fiberoptik altyapısının kurulması sayesinde oldu.  Fiberoptik sistem olmadan bir kaç hastanenin iş yükünü kilometrelerce ötedeki sunuculara kesintisiz aktarmak hemen hemen imkânsız idi. Örneğin Çanakkale'de merkez ve ek bina arasından daha önceleri bir kaç alternatifli teknoloji ile sağlanan bağlantı, hastaneler arası fiberoptik bağlantının kurulması ile sorunsuz hale geldi.

 

Ülke genelinde gelişen fiberoptik altyapı ve bulut tabanlı veri merkezleri ile Sağlık bakanlığı önemli bir adımı gerçekleştirdi. Tüm sağlık tesislerinin (her basamakta, her tür)  laboratuar ve röntgen sonuçları merkezi olarak kaydedilecek, başka bir sağlık tesisine gidildiğinde tekrarlanan tetkik ve çekimler son bulacak.  Ayrıca kişi istediği zaman kendi sonuçlarını görebilecek.   Devlette çekilen filmin, yapılan tetkikin özel hastane bir yana muayenehanede de görülebilmesi sağlanıyor. https://www.enabiz.gov.tr adresinde e-Devlet şifresi ile girerek kendi tetkik ve film sonuçlarınızı görebilirsiniz. Başka bir şehre de gitseniz oradaki hekim sizin filmlerinizi ve laboratuar sonuçlarınızı görebilecek. Elbet bunlar benim özel sonuçlarım sadece kendi hekimin ve ben bileceğiz. Sağlık bakanlığına gönderilip merkezi sunucularda kaydedilmesini istemiyorum diyebilirsiniz. Tavsiye etmesem de bunu yapmak da kolay. Bu yönde yazılı beyanınız ile bu gerçekleşiyor. Neden yazılı derseniz, tetkiklerinize erişilememesi nedeniyle ilerde ciddi bir gecikme yaşadığınızda neden benim sonuçlarım sistemde yok derseniz siz istemiştiniz bakın işte belgesi de bu diyebilmek için.

 

Sağlık pahalı bir hizmet dalı. Bu pahalılığa bir de israfı katarsanız hiç bir devlet bu yükü taşıyamaz. Konu ile ilgili diğer merkezi otomasyon işlerinin de peş peşe gerçekleşeceğini düşünüyor ve bu güzel projede emeği geçenleri kutluyorum.

 



Bu yazı 36846 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI