thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Enzar Töre


Facebookta Paylaş









Kaçan İlim
Tarih: 23-08-2015 08:56:00 Güncelleme: 23-08-2015 08:56:00


"İlim, İslam dünyasından kaçmış yerini cehalete şiddete bırakmıştır."

 

Bu özdeyiş çok kapsamlı bir özet değil mi?  Teşhis ne kadar da doğru. Bilindiği gibi, teşhis doğru değilse tedavi tesadüflere bağlıdır. Ancak teşhisin doğru olması tedaviyi garantilemez. Nitekim birçok hastalığı tedavi edemiyoruz hala. 

 

Teşhis doğru olduğuna göre tedavi ne olmalı?

 

Kısır döngüye girmemek için tedavimizi, özdeyişin bahsettiği ilimin kaçtığı, yerini cehaletin aldığı unsurlara sormuyoruz.  Aradığımız ilim olduğuna göre ve istemediğimiz cehalet olduğuna göre ilime yaklaşmamız cehaletten uzaklaşmamız gerekir.

 

Cehaletten ilime doğru olmasını arzu ettiğimiz bu yolculukta en çok dikkat etmemiz gereken cehaletin kendini bilim diye sunması ve cehaletin, bilimin olduğunu düşündüğümüz şeyin bilim olmadığı iddiasında bulunması ve bizim de buna inanmamızdır. Çünkü yukarıdaki özdeyişe sebep olan sorunumuzun sebebi de bu hatamızdır. Daha açık bir ifade ile İslam dünyasının geri kalmasının nedeni ilim sandığı şeylerin ilim olmamasıdır.

           

Şahsen ve ömrüm boyunca bu özdeyişin anlatmak istediklerini söylemiş kişi olarak teşhisin doğruluğuna imzamı atıyorum.  Ama İslam dünyasının tedavisine karar verecek pozisyonda olanların teşhiste hemfikir olup olmadığına bakmak gerekir. Farklı fikirde olanlar olabilir. İlimin kaçmasının sebebi için farklı açıklamaları olabilir. Zaten ilimin kaçmasına sebep de bu farklı açıklamalardır.

           

Ayrıca fikirlerde anlaşabilmek için önce terminolojide anlaşmak gerekir. İlim dediğimizde herkes aynı şeyi, cehalet dediğimizde herkes aynı şeyi anlıyor mu?

           

İlim, dolandırıcıya pirim vermediği için peşinden gidildiğinde başarı getirir. Dolandırıcıların tuzağına düşülmemesi için, ilimde ispatlanmayan hiç bir şey doğru kabul edilmez. Bu nedenle ilimin peşinden gidenler daha az kandırılırlar. İnanç ise aldatılmaya çok müsaittir. Ve nitekim özdeyişte bahsedilen cehaletin sebebi de bu aldatılmalardır.

 

İlimde aldatma çabası inançta aldatma çabasından çok daha fazladır. Ancak ilim, aldatılmalara izin vermez. Söyleyene değil referansı çok ve yaygın olana pirim verir. İlim her seferinde aynısı ile elde edilmeyen sonuçlara kandırmaca olarak görür.

 

Cehaletten ayrılacak ve ilime döneceksek ilk yapılacak şey inanç dünyamızda aldatılmalara izin vermemektir.  Gelişmek isteyen ülkeler "Kur'an okunan bitkiler daha çok gelişti"  şeklindeki haberlerin gazetede yer almasına izin vermediği gibi bu tür haberleri üretenleri cezalandırır.  Çünkü böyle bir şey olsa zaten biliniyor olunur.  http://www.haber7.com/bilim/haber/1029596-kuran-dinletilen-bitki-3-kat-fazla-buyudu

 

Yukarıdaki tespitin düzelmesi için neler yapılacağını aslında hepimiz biliyoruz.  Bu tespiti yapan Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu yolda çalıştığını biliyoruz.

 

Konuşmanın tam metni için http://www.tccb.gov.tr/haberler/410/34134/milleti-olusturan-bireylerin-manevi-donanimi-ne-kadar-guclu-ise-devletin-gelecegi-de-o-kadar-parlak-olur.html

 



Bu yazı 74170 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI