Çanakkale 2020 yılını büyük bir kuraklıkla geçirdi. Çanakkale’nin tek içme su kaynağı Atikhisar Barajında su seviyesi 11 milyon metreküpe kadar düşmesi büyük endişe yaratmıştı. Çanakkale’de içme ve kullanım suyu sıkıntısı yaşanmaması için DSİ ile görüşmeler yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sık sık Su Tasarrufu çağrısında bulunmuştu.
BARAJLAR DOLMAYA BAŞLADI AMA YETERSİZ!
Yaşanan büyük kuraklık nedneiyle Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan ve 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajında su seviyesi 19 Ocak 2021 tarihinde 12 milyon metreküpe kadar düşmüştü.
Son 10 günlük süreç içerisinde yağan yağışlar ise kuraklık tehlikesi arttığı rahatlığı sağlarken durumun hiçte öyle olmadığı DSİ ve Çanakkale Belediye Başkanını Ülgür Gökhan’ın açıklamalarıyla ortaya çıktı. 28 ocak 2021 tarihine gelindiğinde ise yağan yağmur ve karların etkisiyle su seviyesi 21 milyon 894 bin metreküpe ulaştı.
UMURBEY BARAJI DOLDU, BİGA’DAKİ BARAJ VE GÖLETLERDE SIKINTI VAR
Çanakkale’ye içme suyu sağlamak için hat çekilmesi düşünülen Umurbey Barajının yağan son yağmur ve karlar nedeniyle tamamiyle dolduğu öğrenildi. Fakat çoğunluğu tarımsal sulama için kullanılan Biga’daki baraj ve göletlerde ise sıkıntı devam ediyor.
25 Ocak 2021 tarihi itibariyle Biga’da bulunan Taşoluk barajının doluluk oranı yüzde 26, Bakacak Barajının yüzde 21, Kaynarca Barajının yüzde 25, Ayıtdere Göletinin yüzde 26, Kozçeşme Göletinin yüzde 63, Hacıpehlivan Göletindeki doluluk oranının ise halen yüzde 38’de olduğu öğrenildi. Bayramiç barajının su debisinin yüksek olması nedeniyle yağan karların erimesi halinde doluluk seviyesinin yükseleceği tahmin ediliyor.
“YASAKLAR DEVAM EDECEK, REHAVET YOK.. TASARRUFA DEVA”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yağışlardan memnun olduklarını belirterek; “Çok kurak bir yıl geçirdik. Geçen yıl neredeyse hiç yağış olmadı. Karlarda yağmayınca Atikhisar Barajında su seviyesi kritik noktaya geldi. Son on günde yağan yağmur ve karlar nedeniyle baraj dolmaya başladı. Çanakkale il merkezi olarak yılda 12 milyon metreküp su tüketimi yapıyoruz. Bunun yanı sıra barajdan tarımsal sulama içinde faydalanılıyor. Şu an su seviyesi 22 milyon metreküp seviyelerinde 1 yıl boyunca bu su miktarı bize yetecektir ancak rehavete kapılmamamız gerekiyor. Belediye Encümenlerinin aldığı yasak kararları aynen geçerli kalmaya devam edecek. Bizlerde ev ve iş yerlerimizde su tüketiminde tasarruflu davranmaya özen göstermeliyiz” dedi.