thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Vatandaş Zehir Soluyor

Tarih: 04-03-2024 07:13:28 Güncelleme: 04-03-2024 07:28:28 + -


İDPAD raporuna göre hava kalitesi ölçümlerinde Çan’da kirlilik değerleri AB ve DSÖ’nün belirlediği sınırları bir ayda en az 24 gün boyunca aştı.


Vatandaş Zehir Soluyor

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), kömürlü termik santrallerden kaynaklı emisyon salımlarını tesis özelinde ele aldığı raporların üçüncüsünü, 18 Mart Çan Termik Santrali’ne ilişkin hazırladı. Raporun yazarları arasında da yer alan derneğin proje yöneticisi Nuray Çaltı, çevre izinlerinin olmasına karşın tesislerin çevre standartlarına uygunluğun konusunda soru işaretleri bulunduğuna işaret etti.

 

AB SINIR DEĞERLERİ 1 AYDA 24 KEZ AŞTILAR!

Çaltı, “Atıkların düzenli depolanması konusundaki yönetmelik değişiklikleri, tesislerin atık depolama süreçleri hakkında çeşitli muafiyetler getirmiştir. Santrallerin kül depolama alanları, özellikle zemin geçirimsizliği açısından mevzuata uygun bir şekilde işletilmemektedir” dedi. Çaltı, tesislerin birçoğunda hava kalitesi ölçümlerinde, PM 10 ve PM 2.5 (PM10 ve PM2.5 olarak bilinen partikül maddeler, havada asılı kalan son derece küçük katı partikülleri ve sıvı damlacıkları tanımlayan bir terim) kirlilik değerlerinin hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hem Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen sınır değerlerini aştığının görüldüğünü kaydetti.

NİKEL VE ARSENİK TESPİT EDİLDİ

Çaltı, 18 Mart Çan Termik Santralı ölçümlerinde ağır metaller tespit ettiklerini de aktardı. Buna göre santralın çevresinde nikel ve arsenik gibi kanserojen etkisi olan ağır metallerin doğrudan ciğere ulaşabilecek küçüklükteki PM 2.5 üzerinde yer aldığı saptandı. PM 2.5 ve PM 10 değerlerinin, AB ve DSÖ’nün belirlediği sınır değerleri bir ayda en az 24 gün boyunca aştığı da tespit edildi.

 

ÇAN 2 TERMİK SANTRALİNDE KAPASİTE ARTIŞI ÇALIŞMALARI!

Ölçümlerin özellikle yaz aylarında yapıldığına ve ısınma kaynaklı kirliliğin bu değerler içinde yer almadığında dikkat çeken Çaltı, “nikelin özellikle solunum sistemi kanserine yol açtığını, arseniğin de toplumda fare zehri olarak bilindiğini” kaydetti. “18 Mart Çan Termik Santrali’nin çevre izni olmasına rağmen ölçüm yapılan süre içerisinde özellikle kükürt emisyonları konusunda sınır değerler aşılmıştır” diyen Nuray Çaltı, buna karşın Çan 2 Termik Santrali’nde kapasite artışı çalışmalarının yapıldığına işaret etti. İDPAD proje yöneticisi Çaltı, “Çevre izninin iptal edilmemesi, denetimlere ilişkin endişelere yol açmaktadır. Çan bölgesindeki termik santrallerin çevre ve halk sağlığı üzerindeki kronik kömür etkileri incelenmelidir” değerlendirmesinde bulundu.




Bu haber 1440 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI