TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Komisyon İliç’te liç kayması sonucu 9 işçinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Anagold Madencilik yetkililerini dinledi. Daha önce gözaltına alınarak serbest bırakılan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü ve Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci beraberinde 15 kişilik bir ekiple komisyona katıldı. Anagold temsilcileri komisyona 75 sayfalık bir rapor sundu.
İLGİNÇ SAVUNMA: “İLİÇ'TE İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRDÜK”
Raporda, "SSR Madencilik ve Türkiye Yatırımları, ticari faaliyetleri, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 50 bine yakın kişiye katkıda bulunduğu, İliç'in işsizliğin en düşük olduğu ilçelerden biri olduğu bu nedenle tersine göç alarak nüfusunun artığına dikkat çekilmesi, muhalefet milletvekilleri tarafından "Bunların kazayla ne ilgisi var" tepkisini sebep oldu?
Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, "facianın yaşandığı gün sabah 08.00’de çatlakların tespit edildiğini, şirkette çalışan Jeoteknik Mühendisi görevlisinin saat 14.28’de meydana gelen heyelandan önce, saat 13.03’te faciaya yönelik tespitlerde bulunduğu söyledi. Mühendisin operasyon sorumlularına gönderdiği e-mailde, “Radarda 90 milimetre hareket gözlemlediği, acil uyarı sisteminin bu alana tanımlanacağı, yığma operasyonlarının sonlandırılması, sahada oturmalar olduğu, çatlakların çimento ile kapatılmasına ilişkin uyarıda bulunduğu" tespiti yapıldı.
UZ; “NEDEN TECRÜBELİ MÜHENDİSLER İŞTEN ÇIKARILDI”
Milletvekilleri şirket yetkililerine sorular yönelterek faciaya karşı neden gerekli önlemlerin alınmadığı konusunda açıklama istedi. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz şirket yetkililerine; “İliç’de hayatını kaybeden tüm madencilerimiz adına, ileride meydana gelebilecek maden kazaların önlenmesi için, gece gündüz mücadele veriyoruz! Neden tecrübeli mühendisler işten çıkarıldı? Neden risk analizleri doğru yapılmadı? İliç Maden sahasındaki ana çatlaklar bu kadar göz önündeyken neden tedbir alınmadı? Açık alanda patlatmalar neden yapılmaya devam etti? Siyanürün çevreye yayılmasına önlemek için neden yeterli tedbirleri almadınız” sorularını yöneltti.