thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Çanakkale Böyle Rant Görmedi!
Tarih: 02-12-2023 06:51:13 Güncelleme: 02-12-2023 07:31:13 + -


Çanakkale kamuoyunun yakından takip ettiği, Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi Sitesi alanı imara açılmak isteniyordu. Çanakkale Belediye meclisinden 2021 yılı öncesi iki kez geçmeyen İmar Planı için Çanakkale Belediyesi farklı bir yöntem izlemiş; bakanlığa başvuru yaparak bölgenin imara açılması talebini iletmişti. Bakanlık ise; üç bölge için istenen değişiklik yerine sadece Sümerbank arazisini ele alarak bölgeyi Rezerv Alan ilan etti. Bakanlık Sümerbank arazine 2 emsal + 8 kat izni verdi. Böyle


Çanakkale Böyle Rant Görmedi!

Çanakkale kamuoyu yıllarca kentin kıymetli arazilerinin ranta açılmaması için müthiş bir direniş gösteriyordu. Sümerbank arazisi için kurulan kooperatife kadar bu direniş başarılı oldu. Aralarında hakim, savcı ve akademisyenlerden oluşan bir grup Sümerbank arazisine konut yaptırmak istemiş, burası için imar planı yapılması için toplantılar düzenlemişti.

 

BELEDİYEDEN İKİ KEZ GEÇMEYİNCE..

Gizli toplantılarda katılımcılara GBT sorgulamasının bile yapıldığı toplantılara Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katıldığı ve imar değişikliğine olumlu baktığını defalarca Aynalı Pazar gazetesi olarak haber yapmıştık. Sümerbank arazisinin yanında Trutaş arazi ve Küçük Sanayi arazisini de kapsayan toplamda 312 bin metrekarelik bir rant alanı ortaya çıkıyordu.

Belediye meclisine söz konusu alanların sanayi alanı olması ve kentin içinde kalmaları nedeniyle bölgenin imara açılması için plan tadilatları iki kez sunuldu. O dönem büyük fırtınalar koparan İmar Planları siyasi çalkalantılara da sebep olmuş AK Parti grubunun onay vermesi için istifa mektuplarının alındığı iddiaları da ortaya atılmıştı.

 

BELEDİYE’DEN BAKANLIĞA “SİZ DEĞİŞTİRİN” BAŞVURUSU!

Çanakkale Belediyesinin; meclisten geçmeyen İmar Değişiklikleri için; 2021 yılı Temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat ettiği ortaya çıkmıştı. Meclisten söz konusu plan değişikliklerini geçiremeyen Belediye yönetimi 1/100 000 planda imar değişikliği yapma yetkisi olan bakanlığa yaptığı müracaat kapsamında Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi Sitesinin de bulunduğu alanların imara açılmasını talep etti.

 

MECLİS ÜYELERİ OYLAMADA ÜRKEK DAVRANDI!

İki kez Belediye Meclisinden geçmeyen imar planı değişikliği için Belediye Başkanı Ülgür Gökhan üçüncü kez değişiklik talebini 2022 yılı Şubat ayında meclise bir kez daha sundu. Yapılan oylama mecliste yer alan siyasi partilerin üyeleri grup kararı almadan oy kullandılar ve CHP’li meclis üyelerinin yanı sıra AK Parti, İYİ Parti ve MHP’li üyelerinde katıldığı oylamada; “Rantçıya Kıyak Plan” değişikliği 15 kabul, 5 red ve 5 çekimser oy ile mecliste oy çokluğu ile geçmiş oldu.

ÜLGÜR GÖKHAN “ŞİMDİLİK KAYDI İLE YOLUNA SOKTUK, HAYIRLI, UĞURLU OLSUN” DEMİŞTİ!

Rantçıya Kıyak plan değişikliğinin oy çokluğu ile meclisten geçmesini değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Uzun zamandan beri Çanakkale Kamuoyunun gündemini meşgul eden bir imar konusunu şimdilik kaydı ile.. Nasıl denir; şimdilik kaydı ile bir yoluna soktuk. Hayırlı uğurlu olsun. Bunun üzerine de çok konuşmaya gerek de yok. Daha sonra ne olup biteceğine bakarız” dedi.

 

320 BİN METREKARELİK ALAN RANTA AÇILACAKTI!

430 bin metrekarelik alanın yollar ve diğer çevresel etkiler çıktıktan sonra bölgede Trutaş, Sümerbank, Küçük sanayi sitesi, Belediyeye ait alan, Maliye’ye ait alan ve özel mülkiyet olarak belirtilen alanda toplam 312 bin 250 metrekarelik inşaat yapılabilecekti. Çanakkale Belediyesi İmar İşleri Müdürü bölgede yapılacak imar planı ile ilgili olarak 30 bin kişilik yerleşim alanı oluşacağını söylemişti.

 

Sümer-Kent Kooperatifi toplantılarında üyelerine 54 bin 685 metrekare alanın satın alınması için üye başına 140 bin TL karşılığında 125 metrekarelik 3+1 daire verileceği vaat ediliyor; Sümerbank alanına toplamda 840 konut öngörülüyordu. Çanakkale belediyesinin başvurusu ile yapılan imar değişikliği ise Sümerbank arazi ile birlikte 312 bin metrekare imar alanı yaratılmış oluyordu.

 

BAKANLIK SÜMERBANK ARAZİSİNİ REZERV ALAN İLAN ETTİ..

Çanakkale Belediyesinin meclisten geçiremediği değişiklik Çevre ve Şehircilik Bakanlığında raflarda bekliyordu. Şubat ayında 11 ili etkisi altına alan deprem sonrasında Kentsel Dönüşüm Yasasından yapılan düzenleme ile ilgili olarak Bakanlığa “Rezerv Alan İlan Etme” yetkisi verilmişti.

Bakanlıkta elinde bekleyen dosyaları raftan indirdi. Bakanlıkta bekleyen; Sümerbank, Trutaş arazileri ile Küçük Sanayi Sitesi alanını bir bütün halinde imar’a açmak isteyen Çanakkale Belediyesinin talebi olumsuz karşılandı. Bakanlık sadece Sümerbank arazisi için plan değişikliği yaptı ve 840 konut yapılması planlanan imar değişikliğini yok sayarak; Rezerv Alan İlan Etti..!

 

RANT DAHA DA KATLANDI! 11 BİN 400 KONUT YAPILMASININ ÖNÜ AÇILDI!

Çanakkale Belediyesi; Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi Sitesi arazilerini kapsayan plan değişikliğinde 312 bin 500 metrekarelik alanda toplamda 30 bin kişilik yerleşim alanı yapmayı planlıyordu. Ancak bakanlığın sadece Rezerv Alan İlan Ettiği; Sümerbank arazisi 100 metrekareden 11 bin 400 konut yapılmasının önü açıldı.

 

45 BİN 600 KİŞİLİK YENİ YAŞAM ALANI OLACAK!

Bakanlık aldığı karara istinaden; 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisi için 2 emsal kararı alındığını ve 8 kat imar verdiğini Çanakkale Belediyesine bildirdi. 2 emsal ile 57 bin metrekarelik alanın 2 katına kadar inşaat yapılması ve yapılacak binaların da en yüksek 8 kat olması sınırını getirdi.

 

11 BİN 400 KONUTUN SATIŞINDAN MİLYARLARCA RANT ELDE EDİLECEK!

57 bin metrekarelik imar alanı 2 emsal ile 114 bin metrekarelik inşaat alanına dönüşürken; 100’er metrekareden söz konusu araziye ttam 11 bin 400 adet konut yapılabilecek. Çekirdek aile olarak her konuta 4 nüfus eklendiğinde ise sadece Sümerbank arazisinin 45 bin 600 kişilik yerleşim alanı olacağı öngörülüyor. Bunlar ister 8 katlı istenirse 7 katlı olabilecek yapılar. Öte yandan 11 bin 400 konutun kaç liradan satışa sunulacağı da hesaba eklendiğinde Çanakkale’de bugüne kadar hiç görülmemiş bir rant elde edilecek!

 

ÜLGÜR GÖKHAN; “İTİRAZ EDECEĞİZ”

Bakanlığın Sümerbank arazisini rezerv alan ilan etmesini gündeme getiren isim ise; CHP’li Meclis üyesi Egemen Ergün oldu. Ergün bölgenin Rezerv Alan ilan edilmesi ile birilerinin görülmemiş bir rant elde edeceğini söyledi.

 

Ülgür Gökhan ise yaptığı değerlendirmede; bakanlığın rezerv alanına itiraz ederek mahkemeye başvuracaklarını belirterek; “Sümerbank arazisi hakkında bir plan yapılıyor. Trutaş arazi için plan tadilatı yapmıştık. Burası için 21 emsal 8 kat rezerv alanı olacak şekilde plan yapmışlar. Burası için itiraz ettik; burasını bir bütün olarak planlamıştık. Madem bir şey yapıyorsunuz bunu bir bütünlük içerisinde yapın; yerel yönetimin yapmış olduğu bir çözüm önerisi var onu dikkate alın. Ankara’da bürokratlar oturmuş plan yapmışlar” dedi.




Bu haber 11703 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI