thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Çok Ciddi Bir Kriz İle Karşı Karşıyayız"

Tarih: 31-12-2018 07:15:02 Güncelleme: 31-12-2018 07:27:02 + -


Son aylarda Çanakkale’de hakkında; “İflas etti.. Konkordato ilan etti.. Battı.. Kaçtı.. Bulgaristan sınırında paralarla yakalandı..” gibi birçok dedikodu çıkarılan Kale Bayar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayar dedikodulara tepki gösterdi. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen Türkiye ve İnşaat sektöründen kendisinin de etkilendiğini belirten Mustafa Bayar; “Kaçmadım, kaçmaya da niyetim yok. İnsanlarla bu mücadeleyi sonuna kadar birlikte vereceğim” dedi.



Son aylarda Çanakkale’de hakkında; “İflas etti.. Konkordato ilan etti.. Battı.. Kaçtı.. Bulgaristan sınırında paralarla yakalandı..” gibi birçok dedikodu çıkarılan Kale Bayar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayar dedikodulara tepki gösterdi. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen Türkiye ve İnşaat sektöründen kendisinin de etkilendiğini belirten Mustafa Bayar; “Kaçmadım, kaçmaya da niyetim yok. İnsanlarla bu mücadeleyi sonuna kadar birlikte vereceğim” dedi.

 

Kale Bayar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayar hakkında son aylarda çıkartılan dedikoduların aslının olmadığını açıkladı. Ne olursa olsun Çanakkale’de yaşamaya devam edeceğini belirten Mustafa Bayar; “Çanakkale çocuğuyum ve Çanakkale’de yaşamaya devam edeceğim. Şartlar ne olursa olsun ben mücadelemi vermeye devam edeceğim. Basiretli bir ticaret adamı olduğumu düşünüyorum. Bugüne kadar hiç yanlış yapmadım. Dürüst çalıştığıma inanıyorum, evet gerçekten Çanakkale’de son yıllarda ciddi işler yaptığımı şimdi daha iyi anlıyorum. Gerçekten biz ayda 7 milyon TL gibi ciro yapan, 5-6 milyon TL gibi Çanakkale piyasasına para dağıtan, 140 esnaf, 481 çalışan ve 681 hane ile muhatap olan ciddi iş yapan bir firmayız” dedi.

 

“ÇOK CİDDİ BİR KRİZ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ.. BİZİ DE ETKİLEDİ, AMA..”

Türkiye’nin içinde bulunduğu süreci kriz olarak nitelendiren ve İnşaat sektörünün de ayrı bir kriz içerisinde olduğunu ifade eden Mustafa Bayar, Kale Bayar inşaatın da bu süreçten etkilendiğini söyledi. Bayar, “Memlekette şuan ciddi bir kriz var. Bu kriz bizi etkilemedi mi derseniz bizi de etkiledi. Ağustos sonuna kadar ayda 6-7 milyon TL para kazanan ve bu parayı piyasaya sunan bir işadamıydım. Yine bu şekilde çalışmaya devam edeceğim. Krizden dolayı etkilendik ve Eylül ayında yaklaşık 55 araçlık filomuzdan araç satmaya başlayınca “Mustafa hoca batıyor mu? Batacak mı?” gibi söylentiler çıkmaya başladı. Bunun sonucunda da piyasa da bir tedirginlik başladı” dedi.

 

“DEDİKODULARA İNANIN ÇOK ÜZÜLÜYORUM..”

Hakkında çıkartılan dedikodulara çok üzüldüğünü belirten Mustafa Bayar; “Nedense çok sevenim varmış ama bunun yanında batmadan konkordato ilan etmeden hakkımızda böyle dedikodular çıkartan insanlarda varmış. Ben insanlarımızdan şu sağduyuyu bekliyorum; gecenin kaçı olursa olsun telefonumla beni arayıp sorabilirler. Ben bu tür söylentileri duydukça inanın çok üzülüyorum. Bugüne kadar 3600 konut yapmış ve buna rağmen de 344 milyon TL’lik piyasada 10 yıllık emek vermiş bir insanım. Bana bu güven neticesinde bu paranın en az 150 milyon TL’sini Çanakkale piyasasında insanların kar ettiğine inanıyorum. Çünkü benden 70 Bin TL’ye 1+1 ev alıp 150 Bin TL’ye satan birçok insan olduğunu biliyorum. Bu bağlamda iyi günde her şey iyiydi ama şu an da gerçekten kriz var. Ağustos ayı sonuna kadar 6-7 milyon aylık ciro yaparken; Eylül ayında 2,8 milyon, Ekim ayında 1,1 milyon yaptım. Kasım ve aralık ayında ise bu dedikodular nedeniyle ciro yapmadık diyebilirim. Ama elimdeki mal varlığımla tüm eksi bölümleri, tüm ödemeleri yapmaya çalışıyorum” dedi.

 

“İŞLERİMİ TAMAMLAYIP İNSANLARLA HELALLEŞME PEŞİNDEYİM”

İflas veya konkordato ilan etmediğini belirten Mustafa Bayar; “İşlerimi fesih etmem, iflas etmem halinde Çanakkale’de bu süreç 10-15 yıldan önce bitmez. Daha önce Çanakkale’de iş yapan AKİŞ isimli bir firma iflasını vermesine rağmen bitmiş iki binasında içeriye oturulmasını sağlama süreci 4 yıl sürmüştür. Ben bunları o dönemde yakından izlemiştim. Benim böyle bir sorunum yok. Ben buradayım, insanlarla sonuna kadar bu mücadeleyi birlikte vereceğim. Az veya çok helalleşme peşindeyim” dedi.

 

“BU SORUNLARI İSTİŞARE İLE ÇÖZECEĞİZ”

Projelerini bitireceğini ifade eden Mustafa Bayar, kriz koşullarının artması halinde ise bu süreci zamana yayabileceklerini belirterek; “Bugüne kadar benden daire alanlar veya başlayacak olanlarla oturup bunu istişare ile çözeceğiz. Belki zamana yayılacak, gecikeceğiz ama bunları bitireceğiz. Şuanda elimizdeki envantere baktığımda bu işleri bitirebileceğimizi görüyoruz. Ama şartlar ne olur, ne gösterir bilemiyoruz. Ciddi bir kriz yaşandı, yılbaşı veya Mart ayından sonra döviz kurları tekrar hareketleneceği ve bundan dolayı yeni bir kriz olacağı söyleniyor. Şu an için ben var olan imkânlarımla bunları yapar, kapatırım diye düşünüyorum. Ama ikinci bir kriz gelirse biraz zamana yayabiliriz” dedi.

“İNSANLARIMIZ RAHAT OLSUNLAR. BURADAYIM, KAÇMADIM”

Kale Bayar inşaat olarak bugüne kadar düşük kar marjları ile proje satışı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Mustafa Bayar; “Neden iftira atıyorsunuz ya da Çanakkale’ye hizmet etmiş bir insana neden böyle iftira atıyorsunuz? Bu vadeli mevduatlar bu şekilde devam ettiği sürece, Reisimiz ve ekibi mücadele de verse; insanlarımız 100 bin liraya 2 bin lira kira aldığı sürece Çanakkale’de inşaat yapılamaz. Yapılacak bir yer varsa; Çanakkale’de Kale Bayar İnşaat gibi kanaatkâr, az karlarla iş yapan firmalara iş düşecektir. Modern kooperatif sistemleri de mecburen gelmek zorundalar. Bazı insanlardan duyuyoruz; ‘az iş yapayım cebimi doldurayım, vatan milletten banane’ diyen bazı şahısların reklamlarını görüyorum. Ben vatan çocuğuyum, az karlar ile 3600 kişi ev sahibi yapmışsam bugünden sonra da yüzde 10 daha az karla, gerekirse maliyetine kooperatif bile yapıp insanları ev sahibi yapmaya devam edeceğim. Bayar İnşaatın ölüsü bile Çanakkale’de iş yapar. Herkes kendine göre tedbirini alıp devam etsinler; Çanakkale halkından da bu noktada özveri bekliyorum. Nerede olursa olsunlar bir telefon açıp sorsunlar. 200 milyon dolar param varsa, uçağım varsa; neden inşaat yapayım? Dedikodu yapılacaksa biraz mantıklı yapılsın” dedi.

 

“KRİZLERİ YAŞAMA SEBEBİM: CENNET OTOPARK İNŞAATINI SİYASİLERİN İRDELEMESİDİR”

İnşaat sektörünün içinde bulunduğu krizin yanı sıra Kale Bayar olarak kendilerini asıl zor duruma sokan sürecin Cennet Otopark inşaatı ile ilgili bazı siyasiler olduğunu iddia eden Mustafa Bayar konu ile ilgili olarak; “Krizden asıl etkilenme sebebimiz Cennet Otopark inşaatını bazı siyasilerin irdelemeleri nedeniyledir. Siyasi ideolojik bakarak birilerine fren yaptırayım derken bana darbe yapıldığını söylemek istiyorum. Cennet Otoparkı bırakmayacağım, elimden geldiğince bitirmek için, bu dedikodulara cevap vermek amacıyla inşasına devam edeceğim. Birkaç kişi alalım yapalım teklifi oldu ama ölü teklifler. Yani biz burayı alalım Mustafa Bayar’a da üç-beş bir şeyler verelim alsın gitsinler tarzında. Bütün altyapısı tamamlanmış, bir cephesi bitmiş zemin etütleri tamamlanmış hazır bir inşaatı yiyebilir miyiz diyen insanlar var. Orada ev alanlarla da görüşüyorum. Karşılıklı özveri ile bu işi çözeceğime inanıyorum” dedi.

 

“TÜM İNŞAAT SEKTÖRÜ TEDİRGİNLİK İÇERİSİNDE”

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin yanı sıra İnşaat sektörünün de büyük bir kriz içerisinde olduğuna dikkat çeken Mustafa Bayar; “Şu an sektör büyük bir tedirginlik içerisinde. Beton santralleri müteahhitlerden aldıkları çeklerin çakıldığı bir noktada fren yapmak istiyorlar. Görüştüğümüz firmaların yetkilileri bu şekilde konuşuyorlar. Nisan ayına kadar iş yapmak istemiyor, herkes önünü görmek istiyor. Beton firmalarından, demirciler vs hepsi Nisan ayına kadar alacak verecekleri kapatalım düşüncesi içerisindeler. Burada kendimize bakarsak bu kriz ortaya çıktıktan sonra bile ben en az 5 Milyon lirada daha para harcadım sektöre. Bayar kötü niyetli olsa; neden işleri durdurmadı da devam etti? İki ay daha çalışmalarımıza devam ettik. Yoksa ben mal varlığımı elden çıkartıp kaçamaz mıydım? Ama benim kaçmak gibi bir düşüncem yok, burada ölsem de Çanakkale’de yaşamaya devam edeceğim” dedi.

 

“EV FİYATLARI DÜŞMEDİKÇE SEKTÖR ZORLANMAYA DEVAM EDECEK”

Mevduat birikimi en yüksek illerin başında Çanakkale’nin geldiğini belirten Mustafa Bayar, ev fiyatları düşmedikçe sektörün zorlanmaya devam edeceğini söyledi. Bayar; “Mevduatında kendi sepetinde para tutan illerin başında Çanakkale geliyor. Bugünlerde daha fazla mevduatlarında para tutuyor halkımız. Fiyatlar düşmediği sürece, ev satmanın kolay olmayacağını, sektörün zorlanmaya devam edeceğini düşünüyorum. Hayatımın en zor kışını geçireceğimi düşünüyorum. Ama sonuçta insanlarla diyalog halinde olmaya devam edeceğim” dedi.

 

“KAÇSAM KAÇARDIM..”

Elindeki inşaat projelerini tamamlamak için bazı yatırımlarını ve araçlarını sattığına dikkat çeken Mustafa Bayar; “Dedikodularda diyorlar ki, hoca kaçtı. Kaçmadım kardeşim. Elimdeki işlerimi tamamlayacağım. Kaçacak olsan 35 Milyon lira teklif edilen benzin istasyonumu o fiyattan satar, 15 milyonluk araç parkındaki tüm araçlarımı bir anda satar, servetimi bir yerlere odaklar kaçar giderdim. Böyle niyette bir insan değilim; burada kalıp savaş vermeye devam edeceğim. Birilerinin yaptığı gibi 100’e mal edip 500’e satıp ceplerimi de doldurmadım. 5-10 bin lira gibi cüzi karlarla iş yaptım. Bu durumdan çıktığımda yine halkımızı ucuz fiyattan konut sahibi yapmaya devam edeceğim. Mevduat faizlerinin zirvede olduğu bu dönemde Bayar İnşaat yine Çanakkale’de yine insanların paralarının garanti altına alındığı modern kooperatif sistemi ile insanları yine konut sahibi yapmaya devam edeceğimin bilinmesini isterim” dedi.




Bu haber 17706 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI