Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan ve Türkiye'deki Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin gelişmişlik seviyeleri ile yıllık performanslarını Ar-Ge ve uluslararasılaşma, kuluçka, teknoloji transferi ve iş birliği, fikri mülkiyet hakları ile kurumsallaşma gibi 82 parametreyi baz alarak ölçen Teknoparklar Performans Endeksi sonuçları açıklandı. Performans Endeksi sonuçlarına göre, Çanakkale Teknopark, İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te faaliyet gösteren birçok teknoparkı geride bırakarak, büyükşehirlerden sonra Anadolu’daki Teknoparklar arasında Çanakkale’yi zirveye taşıdı.
ÇANAKKALE TEKNOPARK ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUDU
Türkiye’de kurulmuş Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin teknoloji üretimi, yenilikçilik ve Ar-Ge alanındaki katkıları gibi 82 performans göstergesinin değerlendirildiği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan Performans Endeks sonuçlarına göre Çanakkale Teknopark; İstanbul, Kocaeli, Gaziantep gibi sanayi devlerinin yer aldığı büyükşehirlerdeki teknoparkları geride bırakarak, büyükşehirlerden sonra Anadolu’daki Teknoparklar arasındaki liderliğini sürdürdü.
MARMARA BÖLGESİNDE İKİNCİ SIRADA YER ALDI
Bölgesel olarak değerlendirildiğinde ise, Güney Marmara ve Trakya bölgelerindeki birinciliğini devam ettiren Çanakkale Teknopark, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren 10 Teknopark arasında Çanakkale’yi İzmir’den sonra ikinci sıraya taşıdı. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin teknoparklarını da geride bırakan Çanakkale Teknopark, büyük bir başarı elde etti.
“ZİRVEDE OLMAMIZ KARARLILIKLA DEVAM EDEN ÇALIŞMALARIMIZIN SONUCUDUR”
Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil, elde edilen bu başarıyı değerlendirirken, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın daha önce yayımladığı Performans Endeksi’nde de en iyi gelişim gösteren teknoparklar arasında Türkiye Birincisi olarak zirvedeydik. Bugün yine zirvede olmamız kararlılıkla devam eden çalışmalarımızın sonucudur. Tüm motivasyonumuzla, var gücümüzle, Çanakkale’mizi Türkiye’deki Ar-Ge ve İnovasyon ekosisteminde zirvede temsil etmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.
“TEKNOPARK’IMIZ SANAYİ İLE ÜNİVERSİTEYİ BULUŞTURAN BİR MODEL OLMUŞTUR”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü ve Çanakkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise, “Çanakkale Teknopark olarak elde ettiğimiz bu başarılı sonuçlar, bölgesel ve ulusal anlamda Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine sağladığımız katkıların bir göstergesidir. Teknoparkımız, sadece Çanakkale’nin değil, tüm Anadolu’nun potansiyelini en iyi şekilde değerlendiren, sanayi ile üniversiteyi buluşturan bir model olmuştur. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” İfadelerini kullandı.
“ŞİRKETLER YAPTIKLARI İHRACATLARLA EKONOMİYE KATKI SUNUYORLAR”
Çanakkale Teknopark içerisinde bulunan 77 şirketin 2023 yılında 2 milyon 834 bin 916 doları geçtiğine dikkat çeken Teknopark Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Dereli; “Çanakkale Teknopark’a gösterilen ilgiden dolayı son derece mutluyuz. Yıllarca sürdürülen çalışmalar neticesinde 2019 yılında tüm Teknopark’lar arasında birinci sırada olan Çanakkale Teknopark’ta üretim yapan şirketler yaptıkları ihracatlar ile de ülkemizin cari açığını azaltma yönünde katkı sağlıyorlar. Yaklaşık 10 yıl önce atılan adımlar gelecek yıllarda daha da büyüyecek. Edindiğimiz bilgilere göre; 2023 yılında Teknopark içerisinde yer alan şirketlerin ciroları da 1 milyar 698 milyon 445 bin liraya ulaşmış durumda. Bu ekonomik gelişme hem ülke hem de yerel istihdama katkı sunmasıyla da bizleri ayrıca mutlu ediyor” dedi.