Ekim ayında gündeme gelen ve Çanakkaleli Taksici esnafını zor durumda bırakan ‘Umurbey Taksi’leri nedeniyle Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Çanakkale Şoförler Odası ortak çalışma yaptılar. 2 Bin 600 nüfuslu beldeye 50 adet taksi plakası satarak gündeme gelen Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş’ın Çanakkaleli Taksici esnafları mağdur etmesi üzerine Çanakkale il merkezinde çalışan taksilere ‘Mavi Etiket’ takılmaya başlandı. Çalışmalar kapsamında, Çanakkale Belediyesi denetimindeki taksilerin ön kapılarına araç plakasını ve durağını gösteren mavi etiketler yapıştırıldı. Bu sayede, Çanakkale Belediyesine kayıtlı olmayan, başka beldelerden gelerek haksız bir şekilde ticari faaliyet gösteren taksilere karşı esnafın korunması hedefleniyor.
KEPEZ’DE DE ETİKET UYGULAMASI BAŞLATILACAK!
Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş’ın 2 Bin 600 nüfuslu belde de mevcut 5 taksi varken; üzerine ihale yaparak 50 taksi plakası satması sadece Çanakkaleli Taksici esnafını değil; Kepez Beldesindeki esnafı da zor durumda bıraktı. Şoförler Odası ve Kepez Belediyesi yetkilileri de Çanakkale Belediyesinin ‘Mavi Etiket’ uygulamasına benzer bir uygulamayı yakında hizmete sunacak. Kepez Belediyesinde ise uygulanacak etiketlerin ‘Yeşil veya Kırmızı’ olması bekleniyor.
UMURBEY’DEN PLAKAYI ALAN ÇANAKKALE’DE MÜŞTERİ KOVALIYOR!
Çanakkale Belediye Başkanı ile Taksici esnafı ve Şoförler Odası olarak görüşme yaptıklarını belirten Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir “Görüşmemizde esnaf arkadaşlarımız mağduriyetlerini Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a ilettiler. Kendisinden bu mağduriyetlerin önlenmesi için yardımcı olmalarını talep ettik. Umurbey’den taksi plakası alan, Çanakkale’ye gelerek müşteri kovalıyor. Buradan doğan mağduriyet sonrasında Başkanımız da esnafı korumak için neler yapılabileceği konusunda çalışma başlattı. Ortak akıl sonucunda da ‘Mavi Etiket’ uygulamasını başlattı. Çanakkale il merkezinde faaliyet gösteren tüm taksilerde bir haftadan bu yana ‘Mavi Etiket’ dönemi başladı” dedi.
UMURBEY’DE 55 TAKSİLİK İŞ Mİ VAR? 5 TAKSİLİK BİLE İŞ YOK!
Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş’ın 50 taksi plakası satması sonrasında iki kez makamına giderek mağduriyetlerini anlattıklarını belirten Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir; “Kendisinin makamına iki defa giderek mağduriyetlerimizi anlattım. Başkanım yapmayın dedim, kendisi de bana ‘İhtiyaçtan dolayı ihale açtım’ dedi. Ne ihtiyacı? 2 bin 600 nüfuslu belde de 55 taksilik iş mi var? 5 tane taksilik iş bile yok! Kendisine sordum ‘Bu kadar taksi plakası için tabelanız, durağınız var mı?’ cevap vermedi. Kepez Beldesinin nüfusu 27 bin ama orada sadece 39 taksi var! Umurbey 2 bin 600 nüfuslu 55 taksi var! Konuyu Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya da AK Parti Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan’a da ilettim. Sami Yavaş kendilerine ‘Ben belediye meclis üyelerinin kararı ile meclisten geçirdim’ diyerek cevap vermiş” dedi.
İHALE AÇTI İHALEYİ NE YAYINLADI, NE DE ASKIYA ASTI!
Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş’ın 50 taksilik ihaleye çıktığını fakat bu ihalenin duyurusunun askıya çıkartılmadığını, kamuoyuna da yayınlanmadığı için hukuki olarak mücadele edemediklerini belirten Başkan Mehmet Ali Demir; “Böyle bir ihale yapıyorsanız mutlaka ihaleyi belli bir süre askıya çıkartmak ve kamuoyu ile çeşitli yollardan paylaşmanız gerekiyor. Kendisi askıya ihaleyi çıkartmadığı gibi ne belediye internet sitesinden ne de gazete ilanı olarak yayınlatmadı. İhaleye çıktığını bildiğimiz için ihale şartnamesini istedik son dakika da gönderdi. Ki itiraz süresi sona ermişti. Haliyle hukuki yollardan itirazımızı yapmamız engellendi. İkinci görüşmemizde Umurbey Taksilerine logo yaptıracağını söyledi, yine yapmadı” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR OLACAĞIZ, ÇANAKKALE’DE ÇALIŞACAKSINIZ” DENDİ
Umurbey Belediyesinden taksi alan kişilerinde mağdur olduğunu belirten Mehmet Ali Demir; “Umurbey Belediyesinden plaka alanlarda bin pişman ve mağdur oldular. Çünkü bunlara plakayı satarlarken; ‘Korkmayın Çanakkale Büyükşehir, Bütünşehir olacak. Bu plakalarla o zaman Çanakkale’de de taksicilik yapabileceksiniz’ denilerek sattılar. Geldiğimiz noktada sadece plakaları alanlar değil; Çanakkale de faaliyet gösteren taksici esnafı da mağdur oldu. Hepsi kaçak olarak çalışıyor. Oysa Çanakkale Büyükşehir veya Bütünşehir de olsa bu plakalarla il merkezinde iş yapamazlardı. Mavi Etiket uygulaması ile bunun önüne geçiyoruz” dedi.
MAVİ ETİKET UYGULAMASI VATANDAŞINDA FAYDASINA
Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Mavi Etiket uygulamasının başlamasıyla birlikte pozitif bir etki gözlemlediklerini belirterek, uygulamanın vatandaşın da yararına olduğunu belirtti. Demir; “Mavi Etiket, önümüzdeki günlerde Kepez Belediyesi de yaparsa Yeşil-Kırmızı Etiket ile vatandaşlarda byük fayda görecekler. Örneğin gecenin bir saati Mavi Etiketli bir taksiye bindiklerinde bir şeylerini düşürür, unuturlar ise; odamıza başvurmaları halinde hangi mevkiden bindikleri nerede indikleri bilgileri ile biz bu aracı kısa sürede bulabiliriz. Oysa korsan taksilerin durakları bile yokken; ara ki bulasın o taksiyi. O yüzden vatandaşlarında bu uygulamadan fayda göreceklerine inanıyoruz. Vatandaşlarımızı da Mavi Etiketli taksileri kullanmaya davet ediyorum” dedi.