Sayıştay müfettişlerinin 2023 yılı İl Özel İdaresi inceleme raporunda yer alan Kamu Kampüs Projesinde ortaya çıkan usulsüzlükler gündemdeki yerini koruyor. 2023 genel seçimlerine 50 gün kala Bülent Turan’ın Çanakkale halkına müjdelediği Kamu Kampüs projesinin 20 milyon TL kaynak aktarıldığını bizzat açıklamıştı. Projenin yer teslimi yapılmadığı, ruhsat izni Belediye tarafından verilmediği ve artan maliyetler nedeniyle müteahhidin kaçtığı Sayıştay raporunda yer almıştı.
GÜNDEME GETİREN VE TEPKİ GÖSTEREN TEK İSİM: SEMİZOĞLU
Kamu Kampüs projesine baştan beri karşı çıkan tek isim ise; Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası(ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu idi. Semizoğlu projenin yeri, zamanlaması konusunda itiraz etmiş, STK’lardan ve yerel yönetimlerle istişare edilmesi gerektiğini, Projenin şehrin tam ortasında yapılmak istenmesi sebebiyle mevcutta zaten büyük sıkıntı olan trafik ve otopark sorunlarını da arttıracağına işaret etmişti.
İHALESİNE HİÇ BİR STK, KURUM VEYA ŞAHIS İTİRAZ ETMEDİ!
Ayrıca projeye harcanan ve kamu zararı olarak raporlara yansıyan 20 milyon TL’nin 6 Şubat depremi sonrasında yapılmak istenmesine karşı çıkarak ihtiyaç olmayan bu projeye harcanacak milyonların depremzedelere harcanmasını talep etmişti. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun kamuoyuna yaptığı çağrıda tek başına kalmış, aylarca konuyu ÇTSO Meclis toplantılarında dikkat çekmesine rağmen meslek odaları, dernek ve STK’lardan bir tepki gelmedi.
SEÇİMLERDEN 50 GÜN ÖNCE AÇIKLANDI!
Bülent Turan’ın genel seçimlere 50 gün kala “müjde” olarak açıkladığı Genel seçimlere 50 gün kala açıklanan ve projenin planlarına 20 milyon TL harcanan Kamu Kampüs Projesinin ihalesine de itiraz eden olmamıştı.
Kamu Kampüs projesinin akıbeti ise Sayıştay 2023 raporunda ortaya çıktı. İl Özel İdaresini denetleyen Sayıştay Müfettişleri söz konusu proje ile ilgili ulumsuzlukları rapora işlerken proje için yer teslimi yapılmadan çalışmalara başlandığı, yer teslimi yapılmadığı için müteahhidin kaçtığını ve bu süreçte belediyeden ruhsat alınmadığına da dikkat çekmişlerdi. 20 milyon TL harcanan proje 1,5 yıldan bu yana da sürünceme de duruyor.
SEMİZOĞLU “NE YAZIK Kİ EN UFAK TEPKİ GÖSTEREN OLMADI”
Projenin iyi bir proje olduğuna ancak yerine ve yapılış şekline itiraz ederek Kamu Kampüs Projesini “Çanakkale’nin kalbine saplanan hançerdir” nitelemesinde bulunan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Sayıştay müfettişlerinin raporuyla ortaya çıkan gelişmeler sonrasında yayınladığı açıklamasında “Şehrin merkezindeki “Kamu Kampüsü” yanlışından dönülmesi sevindiricidir” ifadelerini kullanması dikkat çekici.
Semizoğlu açıklamasında; “Gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli ve kıymetli mirasın yaşanabilir bir çevre olması gerektiğine olan inancımız ile şehrin tam merkezine yapılması planlanan Kamu Kampüsünün yerine karşı olduğumuzu 26 Nisan 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmış idik. Bu tarih; “Çanakkale Valiliği Hükümet Konağı Yeni Hizmet Binası Yapım İşi” adıyla çıkarılan ihaleye itirazen şikayet için başvurunun son günüydü. Ne yazık ki bırakın itirazı; her fırsatta katılımcılığı, ortak aklı savunanlardan, hukukun üstünlüğünden söz edenlerden bu şehre yapılacak en büyük kötülüklerden biri olarak gördüğümüz bu projeye en ufak bir tepki gösteren olmamıştı” hatırlatmasında bulundu.
“YIKILAN KAMU BİNALARININ ARAZİLERİNİ HALKIN KULLANIMA AÇILMASINI İSTEDİK”
ÇTSO Meclis toplantılarında ve diğer tüm platformlarında Kamu Kampüs Projesinin yerine itiraz ettiklerini hatırlatan Semizoğlu; “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu tarihten önceki son üç ay her Meclis gündemimizde, diğer platformlarda bu fikrimizi objektif olarak dile getirdik, yapılmasın diye adeta yalvardık. Yıkılan kamu binalarının arazilerinin halkın kullanımına açılması gerektiğini vurguladık. Ama yalnız kaldık, bizden başka tepki gösteren olmadı” ifadelerini kullandı.
“ŞEHRİN DİNAMİKLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMADAN, ŞEFFAFLIKTAN UZAK..”
Kamu Kampüs projesinin ihale sürecinden günümüze kadar yaşanan sürecin yanlışlığına dikkat çeken Semizoğlu; “Şehrin yerel dinamiklerinden bir görüş alınmadan, şeffaflıktan uzak, yasal silsileler yerine getirilmeden yapılmaya çalışılan 15.400 m² inşaat alanına sahip bu projenin gelinen süreçte başlamadan bitmiş olduğunu öğrendik” dedi.
“DAHA PROJE BAŞLAMADAN 20 MİLYON KAMU ZARARI OLMASI ÜZÜCÜ”
Kamu Kampüs Projesinin planları için 20 milyon TL kamunun zarar ettirilmesinin üzücü olduğunu belirten Semizoğlu; “İhalesine bile 20 milyon TL harcandığı belirtilen projenin daha başlamadan kamu kaynaklarına bu kadar zarar verilmesi elbette çok üzücüdür. Ancak; daha büyük zararların önüne geçilmiş olmasını ve daha dikkatli ve duyarlı davranılması gerektiği noktasında çıkan dersi de bir kazanım olarak görüyoruz” dedi.
“DOĞRUYA DOĞRU, YANLIŞA YANLIŞ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Çanakkale için yapılacak doğru projeleri desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Semizoğlu; “Çanakkale her şeyin en iyisine layık çok özel bir şehirdir. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak; Çanakkale’ye, Çanakkalelilere hizmet için yapılacak her çalışmayı desteklemeye, doğruya doğru, yanlışa yanlış demeye devam edeceğiz. Kazananın daima Çanakkale olması dileklerimizle kamuoyuna duyurulur” ifadelerini kullandı.