Türkiye 31 Mart yerel seçimleri için pazar günü sandık başına gidecek. 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenin oy kullanması beklenen seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlenecek.
4 OY PUSULASI OLACAK
Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek. Bu pusulalar ve renkleri şöyle:
- Beyaz: Büyükşehir Belediye Başkanlığı
- Turuncu: İl Genel Meclisi Üyeleri
- Mavi: Belediye Başkanları
- Sarı: Belediye Meclisi Üyeleri
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
Oy verme günü boyunca içki satışı ve içilmesi yasak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğindeki mekanlarda ise yalnızca yemek servisi yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK'nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK bu süreyi öne çekebilecek.
ADIM ADIM OY VERME REHBERİ
Yerel seçimde seçmenler şöyle oy kullanabilecek:
- Hangi sandıkta oy kullanacağınızı YSK internet sitesi, e-Devlet, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden öğrenebilirsiniz.
- Doğu illerinde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00'da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde saat 08.00-17.00 olarak uygulanacak.
- Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması şart.
- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak.
- Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey de konulamayacak.
- Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacak.
- Seçmenlerin, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekiyor.