Yaklaşık 2 yıldır devam eden sanayideki arsaların satışı ile ilgili yargı sürecinde bilirkişi raporunun belediye aleyhinde çıktığı öğrenilirken, Çanakkale İdare Mahkemesi de belediye yönetimini haksız buldu. Yargı süreci devam edecek olmasına rağmen, sanayideki arsayla ilgili belediye yönetiminin satış yapmasının da önüne geçildi. Yargı ve bilirkişi kararlarını gösteren CHP’li Belediye Meclis Üyesi Avukat Ergün Tulnay ise; “Bizler hiç bir zaman hukuka, kanuna, yönetmeliğe ve kamu yararına uygun olan konularla ilgili mecliste hayır demedik. Bu mahkeme kararı ve bilirkişi raporu bu tavrımızın ispatıdır” dedi.
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın 1 No’lu Sanayi Sitesi ile 2 No’lu Sanayi Sitesi arasında yer alan ve otopark olarak kullanılan alandan para kazanma isteği, CHP Biga İlçe Başkanlığı’nın itirazı üzerine Çanakkale İdare Mahkemesi’nin kararıyla gerçekleşemedi. Bilirkişi raporunda ise ilgili kararın, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ilgili yönetmeliklere, erişilebilirliğe ve kamu yararına uygun olmadığı görüşüne yer verildi.
KOOPERATİFLERİN BAŞKANLARININ DA HABERİ YOKMUŞ
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın ‘Bizi çalıştırmıyorlar’ eleştirilerine yanıt veren ve istişare söylemlerini eleştiren CHP Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk; “1 No’lu Sanayi Sitesi ile 2 No’lu Sanayi Sitesi arasında yer alan ve otopark olarak kullanılan alan ilk olarak 1 Eylül 2020 tarihinde Biga Belediye Meclisi’nin gündemine geldi. Biz orada itirazımızı yaptık. Meclisten oy çokluğuyla geçti. Tabii itirazımızı yapmadan önce hem sanayi sitesi kooperatif başkanlarımızla hem de çevre esnafımızla görüştük. Bize her iki başkanımız da belediyenin bu satışından haberdar olmadıklarını söylediler. Bu satış kararını bizden öğrendiler. İstişare kültürüyle yönetim böyle mi olur? İşlerine geldiğinde istişare diyorlar. İstişare bunun neresinde? Biz sorduk. Burasının satılarak dükkan yapılmasının zaten araç yoğunluğu nedeniyle sıkışık olan sanayide karmaşa yaratacağı yanıtını aldık. Bu işin istişare kültürüyle çözülmesi gerektiğini söylediler. Görüştüğümüz esnaflar ise illa bir şey yapılacaksa sosyal tesis alanı olması gerektiğini söylediler. ‘Sanayide misafirlerimizi, özellikle de ailece ağırlayabileceğimiz bir yer yok. Dinlenebileceğimiz bize ait bir sosyal tesis alanı yok’ dediler. Biz de halkımızın çıkarına karşı hiçbir şeye onay vermeyeceğimizi ilettik. Karar oyçokluğuyla geçince de Bigalı halkımızın istekleri doğrultusunda Biga’da eşine az rastlanır bir şey yaptık. Çanakkale İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talepli meclis kararının iptaline ilişkin dava açtık” dedi.
“SANAYİ ARSALARI ŞİMDİLİK KURTULDU”
Davanın sonucunda sanayideki arsaları belediye yönetiminin satamayacağını söyleyen CHP’li Meclis Üyesi Avukat Ergün Tulnay ise; “Çanakkale İdare Mahkemesi meclis kararını usulen iptal etti. Daha sonra belediye yönetimi kararı yeniden meclis gündemine getirdi ve usulen iptal gerekçelerini düzeltti. Yeniden oyçokluğuyla meclis kararı alındı. Biz de yine dava açtık. Bu dava nedeniyle bir bilirkişi heyeti atandı. Bilirkişi heyeti ise planların kademeli birliktelik ilkesine, mekânsal planlar yapım yönetmeliğine, belediye kanununa ve kamu yararına aykırı olduğu kanaatini bildirdi. Eylül 2020’de başlayan süreç 17 Haziran 2022 tarihinde sonuçlandı. Nereden bakarsanız bakın, bu kararın yanlış olduğu hem bilirkişi raporlarıyla hem de mahkeme kararıyla netleşmiş oldu. Belediye yönetiminin itirazına rağmen Çanakkale İdare Mahkemesi de ilgili kararını verdi. Belediye yönetimi isnaf kanunu yoluna başvurdu. Çanakkale İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi ise dava sonuçlanıncaya kadar Biga Belediye yönetiminin o alandaki tasarruf yetkisini askıya aldı. Bizler hiç bir zaman hukuka, kanuna, yönetmeliğe ve kamu yararına uygun olan konularla ilgili mecliste hayır demedik. Bu mahkeme kararı ve bilirkişi raporu bu tavrımızın ispatıdır” ifadelerini kullandı. Sanayi esnafları alanın satışını istemezken; yargı sürecinin devam etmesi bekleniyor.