Kamuoyunun gündemine CHP’li İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder’in konuşmasıyla gelen ve RES’kondu adı konulan; RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu anlaşılan Sone Enerji isimli şirketin diktiği Rüzgar Tribünleri için yıkım kararı çıktı. Ancak; Encümen toplantısında alınan kararın şirkete tebliği, şirketin yargıya itirazı, mahkemenin kararı süresinin bitimine kadar geçen süreçte EPDK’nın izin vermesi yada Cumhurbaşkanlığın Af yetkisini kullanması halinde yıkım gerçekleşmeyebilecek.
Ekim ayı İl Genel Meclisi toplantısında CHP İl Genel Meclisi Üyesi Nejat Önder’in günden dışı konuşmasında Lâpseki Çamyurt - Dumanlı - Beyçayır köyleri arasındaki alana gerekli izinleri almadan Rüzgar Enerji Santralı kurulması için kazı ve inşaat faaliyetlerinin yapıldığını ortaya çıkmıştı. Önder meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Lapseki Çamyurt - Dumanlı - Beyçayır köyleri arasındaki alana RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu anlaşılan Sone Enerji isimli şirketin Şalt merkezi ve Tribünlerinin kazı ve inşaatının başlamış olduğunun tespit edildiğini Şirketin bölgede gerekli kurumlardan her tülü izni almış gibi davranarak çalışmalara başladığını ve bu çalışmalarını inşaatın mühürlenmesinden sonrada sürdürüldüğünü de ifade etmişti. Önderin bu konuşmasının ardından İl Genel Meclisinin ilgili komisyonları mühürlenen inşaatlarda inceleme yapmış ve yapılan incelemede mühürlerin kırılarak çalışmalara devam edildiği tespit edilmişti. RES’kondu ile ilgili konu Kasım ayı il Genel Meclisi toplantısında da gündeme geldi.
VALİ AKTAŞ BAŞKANLIĞINDAKİ İL ENCÜMENİ RES’KONDULARA YIKIM KARARI VERDİ
RES’kondu inşaatlarında mühürlerin kırılması ve inşaatın devam etmesi ile ilgili olarak Kasım ayı il Genel Meclisi ilk toplantısında Günden dışı söz alan Nejat Önder konuşmasında Perşembe Günü Çanakkale Valisi İlhami Aktaş Başkanlığında yapılan İl Encümen Toplantısında RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu anlaşılan Sone Enerji isimli şirketin Lâpseki Çamyurt - Dumanlı - Beyçayır köyleri arasındaki alana izinsiz Rüzgar Enerji Santralleri ve Şalt merkezi inşaatı ile ilgili yıkım kararı verildiğini ifade ederek ‘’Daha önce meclis gündemimizde var olan haksız, hukuksuz yasal olmayan işlemler yapan Lâpseki’deki Sona Enerji’yle ilgili İl Encümen üyesi olarak biliyorum ama meclisin de bilgilenmesi ve buradan imar müdürlüğümüze sonraki işleyişle ilgili soru yöneltmek istiyorum. İl encümeninde idari binayla inşa edilen bir takım rüzgârgüllerinin yıkım kararı alındı. Bu meclisin bilgilenmesi açısından bu yıkım kararı uygulamalarının içeriğini bizim İl Özel idare olarak Bu yıkımları yapabilecek makinelerimiz müsait mi? Yok hayır yıkılmayacak deniyorsa bu yıkılmama olayının nasıl önüne geçebiliriz. Bu konuda imar müdürümüzden bilgi aktarmasını rica ediyorum” dedi.
KAÇAK YAPILAR YIKILACAK
Önderin sorusu üzerine söz alan söz alan İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Özgür Başar yaptığı açıklamada “24 Ekim’de söz konusu inşaata tutanak tutmuştuk. 24 Ekimi takip eden il Encümen toplantısında yıkım kararı aldık. Şuan karar onay aşamasın da, sonrasında tebliğ aşamasına geçilecek son olarak hukuki süreç beklenecek ardından da yıkım sürecine geçilecek. Bu inşaatının yıkılmaması gibi bir durum yok. Süreci tekrarlamak gerekirse İl Encümeni alınan kararı onaylayacak, sonrasında ise yapı sahibine karar tebliğ edilecek. Sonrasında hukuku süreç başlayacak ve ardından da yıkım sürecine geçilecek” dedi.
HUKUK TANIMAMAZLIK DEVAM EDİYOR, ÇALIŞMALAR TAM GAZ SÜRÜYOR!
Öte yandan encümenlerin aldığı yıkım kararına, kesilen cezalara rağmen SONE Enerjinin faaliyetlerine tam gaz devam ettiği öğrenildi. İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren sonraki süreç ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Şu an için konu artık İl Genel Meclisin gündemi değil tamamiyle devletin gündemindedir. Bundan sonraki süreçte Encümenlerin yıkım kararı şirkete tebliğ edilecek. Şirket bu durumu yargıya götürerek itiraz edebilir. Tabi bu arada şirketin faaliyetlerine hukuk tanımaz bir şekilde devam ettiği bilgisi de bizlere ulaşıyor. Hukuki süreç sonunda ne olacağını bilmiyoruz” dedi.
“ANKARA’DAKİ AĞABEY DEVREYE GİRERSE..”
Şirketin yetkililerinin yaptığı açıklamaya dikkat çeken İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren; “Şirketin çalışmalarını denetleyen komisyonlarımıza şirket yetkililerinin verdiği cevap çok net. Biz her işimizi böyle yapıyoruz, patronlarımız siz devam edin biz gereken izinleri Ankara’dan alırız dediler. Şimdi hukuki süreç başladı, itirazlar mahkemeye yapılırken bir zaman geçecek. Bu arada Ankara EPDK’daki ağabeylerinin vereceği izinle ÇED Süreci başlasa da yetişmeyebilir. Ancak Rüzgar tribünlerini dikmiş olurlar. Cumhurbaşkanlığının af yetkisi var. Bir kararname çıkartılıp burasını af edebilirler” dedi.
"VERİLECEK AF KARARI GEÇMİŞE DÖNÜK OLAMAZ"
Öte yandan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Av.Güneş Pehlivan ise süreç ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; "Şimdi burada bir deyim karmaşası var. Söz konusu şirketin EPDK lisansı var. Ayrıca ÇED raporu da var ellerinde. Ancak yürürlükteki yasalara göre mevcut ÇED Raporunun dışına çıkılır veya aykırı bir iş yapılırsa ÇED Raporu iptal olur. Burada şirket ÇED Raporu ile belirtilen alan dışına çıkarak kaçak ve izinsiz yapılaşma yapıyor. İki kez para cezası kesiliyor; birisi kaçak yapılaşma diğer ise mührü sökerek çalışmaya devam etmek üzere. Bu mühür sökme ayrıca TCK'ya göre suçtur. Şirket burada hukuk tanımazlığına devam ediyor. Encümen yıkım kararı şirkete tebliğ edildikten sonra şirketin 60 gün süresince bir itiraz hakkı bulunuyor. 60 gün sonrasında bir itirazda bulunmazlar ise; yıkım kararı uygulanacak. Ancak şirket yargıya gidip itiraz davası açarsa süreç uzar. Af olayına dönersek; Şirketin yaptığı hukuksuzluklar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir imar affı verebilir ancak bu af kararı geçmişe yönelik işlemleri kapsamaz" dedi.