thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Olası Depremde Vay Halimize...!

Tarih: 13-02-2023 07:02:55 Güncelleme: 13-02-2023 07:13:55 + -


Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce hazırlanan “İl Afet Risk Azaltma Planı" depreme ne kadar hazırlıksız ve ne kadar risk altında olduğumuzu gözler önüne seriyor.....


Olası Depremde Vay Halimize...!

Çanakkale’de deprem olasılığına yıllardır uzmanlar dikkat çekiyor. Depreme Çanakkale halkı, kurumlar, STK’lar ne kadar hazır? Olası depremden sonra ne olur? Hangi bölgeler hangi tehditleri içeriyor? Yeterli ilk yardım ekibi var mı? Deprem sonrasında etkilenecek vatandaşların ihtiyaçları için yeterli hazırlık var mı? Kaç çadır, kaç konteynır var? Tüm bu soruların cevapları Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce hazırlanan “İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” adlı planda yer alıyor.

 

AFAD UZMANLARI FELAKET VE DOĞAL AFETLER İÇİN SENARYO HAZIRLADI!

Alanının uzmanları tarafından hazırlanan plan Çanakkale’de olası doğal afet ve felaketler belirlenmiş. Plana göre; Çanakkale’yi bekleyen en büyük felaketler; Sel-taşkın, Toprak Kayması, Deprem, Kuraklık, Orman Yangınları ile Gemi Kazaları ele alınmış. AFAD Uzmanları 5 doğal afet, 1 felaket ile ilgili felaket senaryosu oluşturup bunu ilgili kurumlara da göndermiş. İl Afet Kurulu toplantılarında da sürekli bu planlama gündeme alınarak; kurumların yaptıkları ve yapmadıkları ele alınmış.

SON 20 YILDA ÇANAKKALE’DE 6 AFET OLDU!

“İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” planına göre; 1900-2020 yılları arasında ülkede meydana gelen afetlerin yüzde 40’ı son 20 yılda meydana gelmiş. 2000-2020 yılları arasında Türkiye genelinde meydana gelen doğal/insan kaynaklı acil durumların 80 tane oldu; bunlarında 6’sının Çanakkale il sınırları içerisinde olup afet niteliği taşıdığı belirtildi.

 

2 KÖYÜN TAŞINMASI PLANLANIYOR! 709 HEYELAN TESPİT EDİLDİ!

“İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” planda geçmişte meydana gelmiş tüm doğal afetler detayları ile incelenmiş. Heyelan felaketi de bunlar arasında yer alıyor. Plana göre; İl genelinde muhtemel heyelan tehlikesi nedeniyle 17 Afete Maruz Bölge kararı alınmış. Plana göre; Lâpseki’nin Adatepe ve Subaşı köyleri heyelan nedeniyle taşınma kararı alınmış!

İl genelinde meydana gelen toplam 709 heyelan tespit edildiği belirtilen planda; saha çalışması neticesinde Ayvacık İlçesi’nde 73, Bayramiç İlçesi’nde 4, Bozcaada İlçesi’nde 2, Çan İlçesi’nde 3, Eceabat İlçesi’nde 3, Ezine İlçesi’nde 6, Gelibolu İlçesi’nde 1, Gökçeada İlçesi’nde 39, Lapseki İlçesi’nde 3, Merkez İlçe’de 73 olmak üzere il genelinde toplam 207 adet kaya düşmesi sebep olacak alan tespit edilmiş.

 

SEL VE SU TAŞKINLARINA DİKKAT!

Çanakkale’de son yıllarda kışın ya ciddi kuraklık yada ciddi yağışlar meydana geliyor. “İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” planında Sel ve Taşkınlar da ciddi bir şekilde incelenmiş. Gökçeada’da meydana gelen sel felaketi, Biga’nın Güvemalan-Sinekçi köylerindeki, Lâpseki’nin Gürecealtı köyü ile Bayramiç ilçelerinde meydana gelen sel ve taşkınlara dikkat çekilmiş!

 

ÇANAKKALE ZEMİNİ.. BARBAROS, CEVATPAŞA, TROYA CADDESİ, SARIÇAY..

“İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” planında Çanakkale il merkezinin zemini için ciddi risk uyarısında bulunulmuş! Jeologların ve mimarların zemin için kullandıkları “Sıvılaşma” terimi raporda “Sıvılaşma Riski” olarak ele alınmış. Raporda aynen şu ifadeler yer alıyor; “Suya doygun, gevşek dokulu, ince taneli siltli kumların boşluk suyu basıncı değerlerinin deprem titreşimleri sırasında artması ve etkin yanal gerilmelerin sıfırlanması sonucu taşıma kapasitelerini kaybederek “sıvı ’’ gibi davranış göstermesi muhtemeldir. İlimizde; Barbaros Mahallesinde Troya Caddesi ile sahil arasında kalan alanda ve Sarıçay yatağının iki tarafında ve Cevatpaşa Mahallesinin sahile yakın olan kısımlarında yüksek sıvılaşma riski bulunmaktadır.”

ÇANAKKALE AFET SONRASI HAZIRLIKLARIN DURUMU

Çanakkale il genelinde olası bir doğal afette görev alacak kurumlar ve görevleri de “İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” planında belirtilmiş. 16 Kurum ve işletme; Haberleşmeden, arama-kurtarmaya7 barınmadan ulaşımın sağlanmasına, güvenlikten enkaz kaldırma gibi görevlerden sorumlu tutulmuşlar. Ayrıca yürütülecek hizmetlerin niteliğine göre de 26 hizmet grubu oluşturulmuş ve bu hizmet gruplarına düzenli eğitim verildiğine dikkat çekilmiş.

 

190 BİN AFETZEDE BARINDIRILABİLECEK AMA..

Peki olası bir afette canını kurtaracak vatandaşları ne bekliyor? “Nerede yatacak, nerede yiyecek, nerede duş alacak” sorularının yanıtları da “İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” planında yer alıyor. Raporda olası bir afet sonrasında Çanakkale Halkı için barınma sorunu ile ilgili şu ifadeler yer alıyor; “TAMP-Çanakkale kapsamında ilimizde meydana gelebilecek afet ve acil durumların etki derecesine göre müdahale seviyelerindeki destek durumu ve destek illerimiz 1. Grup olarak; Bilecik, Balıkesir, Kütahya, Bursa, Tekirdağ ve Edirne ile 2. Grup olarak İstanbul, İzmir ve Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü de, Bursa olarak belirlenmiştir. İlimiz genelinde toplamda 126 adet toplanma alanı ve 39 adet geçici barınma alanı belirlenmiş olup kurulabilecek toplam konteynır sayısı 47.795 ve barındırılabilecek toplam afetzede sayısı 190.100’dür.

ÇANAKKALE’DE KULLANIMA HAZIR SADECE 802 KONTEYNIR VAR!

Çanakkale’de hali hazırda olası bir afet anında vatandaşların barınma dahil temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik konteynır, misafirhane ve yurt gibi kaynaklar ise; “2008 yılı ve sonrasında yapımı tamamlanan il genelindeki kamu kurum-kuruluşlara ait 10 misafirhane, 11 pansiyon, 23 devlet yurdu ve ayrıca 106 özel öğrenci yurdu gerektiğinde geçici barınma merkezi olarak kullanılmak üzere belirlenmiştir. İlimizde bulunan mevcut barınma konteynır sayısı 802, tuvalet konteynırı 8, çamaşırhane konteynırı 4, bulaşıkhane konteynırı3, duş konteynırı 1 ve sınıf konteynırı adedi 8’dir” olarak belirtilmiş.

 

ÇANAKKALE’Yİ ETKİLEYEBİLECEK EN ÖNEMLİ FAYLAR!

Hazırlanan planda Çanakkale’nin deprem bölgesi olması ve fayların durumları da dikkatle ele alınmış. Plana göre Çanakkale’yi en çok etkileyecek aktif faylar ve durumları ile ilgili olarak; “Çanakkale Belediyesi ve ÇOMÜ tarafından 2013 yılında; mevcut yerleşim alanları içerisinde jeolojik, jeoteknik ve jeofizik özelliklerin belirlenerek deprem etkisi, yerel zemin koşulları açısından farklı tehlike potansiyellerine sahip alanların belirlenmesi, belirlenen sorunlarının analizlerinin yapılması ve elde edilen veriler ışığında imar planlarına esas teşkil edecek 1/1000 ve 1/5000 ölçekli Yerleşime Uygunluk Haritaları hazırlanması projesi tamamlanmıştır. Buna göre ilimizi etkileyebilecek en önemli aktif fay Gaziköy-Gölcük-Kavakköy hattı boyunca uzanan Ganos ve GB-KD uzanımlı Yenice-Gönen faylarıdır” bilgisi verilmiş.

ÇANAKKALE MERKEZİN ZEMİNİ DEPREMİ BÜYÜTME ÖZELLİĞİNE SAHİP!

Planda, deprem riski başlığının altında Çanakkale il merkezinin durumu için çarpıcı bilgiler var. Plana göre; Çanakkale Belediyesi ve ÇOMÜ’nün yaptığı çalışma sonucunda; “..büyütme değerlerinin 1.2 -3.4 arasında olması ve özellikle Sarıçay havzasını denize ulaştığı KKB yönünde Barbaros-Fevzipaşa-Kemalpaşa mahalleleri ile havzanın neredeyse tamamı, Troya Caddesi ve çevresi yüksek büyütme etkisinde olması dikkat çeken unsurlardır. Diğer yandan Esenler Mahallesinde hemen hemen hiç büyütme olmadığı GGD kesiminde de büyütmenin az olduğu anlaşılmaktadır. Şekil 2.7’ye göre; çalışma alanında yeni alüvyon birim üzerinde belirlenen büyütme değerlerine göre hazırlanan zemin büyütme haritası, mevcut yerleşim alanındaki zeminlerde 1.2-3.6 arasında değişen büyütmelerin beklenebileceğini, buna karşın yerleşimin KKB kesiminde mahallelerin sınırında kalan zeminlerin deprem dalgalarını ortalama 3 kat büyütebilecek yerler olduğunu göstermektedir” bulgularına ulaşıldığı belirtilmiş.

MERKEZDE ZEMİNİN 4/3’Ü ALÜVYON! BİNALAR BİRBİRİNE ÇOK YAKIN..

“İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” çalışmasında il merkezindeki binaların birbirine yakınlığı ve zemini dikkatlice incelendiğine dikkat çekilerek şu bilgiler paylaşılmış; “Deprem sırasında, hasarı artıran unsurlardan biri de rezonans olduğu, yapı ile zemin tabakalarının hakim periyotlarının çakışması ya da birbirine yakın olmasının sonucu, yapıların etkisi altında kaldığı yatay yüklerin önemli ölçüde büyüdüğü ve buna paralel olarak hasarın arttığı bilinmektedir. İlimiz merkez ilçe Barbaros Mahallesi, Troya Caddesi, Sanayi ve Yakın çevresi, Sarıçay yakın çevresi, İkinci kordon dayanımı düşük zeminleri göstermektedir. Çanakkale İl Merkezinin yaklaşık 4/3’ü alüvyon birimlerden oluşmakta olup kuzey kesimi olan Esenler Mahallesinde kaya birimi Alçıtepe ve güney kesiminde ise Gazhanedere formasyonundan oluşmaktadır. Deprem sırasında zeminlerin davranışını etkileyen en önemli parametreler zemin büyütme ve hakim titreşim periyotları belirlenmiştir. Esenler ve Cevatpaşa Mahallerinin güney bölümündeki zeminler 2.0 ve daha büyük deprem büyütme değerlerine sahiptir. Çanakkale kent merkezindeki zeminlerin hakim titreşim periyotları 0.1-1.4 sn arasında değişmektedir.”

 

“İl Afet Risk Azaltma Planı – 2021” Planına BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ




Bu haber 17868 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI