thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Öğrenci Sayılarının Artışından Medet Uman İktidar..”

Tarih: 10-10-2022 08:18:24 Güncelleme: 10-10-2022 08:20:24 + -


ÇOMÜ’de 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılının 3 Ekim’den 10 Ekim 2022 tarihine ertelenmesinin öğrencilerin barınma sorunu olduğunu hatırlatan Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik sorunların her geçen gün arttığını, buna paralel olarak öğrencilerin hem akademik hem de sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi sorunlar olduğuna dikkat çeken Hacımusalar, siyasi iktidarı, üniversite yönetimini ve yerel yönetimlerini göreve davet etti.


“Öğrenci Sayılarının Artışından Medet Uman İktidar..”

ÇOMÜ’de 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılının 3 Ekim’den 10 Ekim 2022 tarihine ertelenmesinin öğrencilerin barınma sorunu olduğunu hatırlatan Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar değerlendirmelerde bulundu. Hacımusalar yaptığı değerlendirmede Çanakkale’ye okumaya gelen üniversite öğrencilerin ciddi barınma sorunları yaşadığına dikkat çekti.

 

“BARINMA SORUNU İÇİN ÜNİVERSİTENİN AÇILIŞI ERTELENDİ”

Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar açıklamasında; “Elli bine yakın öğrencisi ve 4357 akademik ve idari personeli ile orta ölçekli bir Avrupa şehri nüfusuna sahip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı bugün, 10 Ekim’de başlıyor. Üniversite yönetimi tarafından akademik takvimde yeni eğitim-öğretim yılının aslında 3 Ekim’de başlayacağı ilan edilmişti. Fakat sonrasında hiçbir açıklama yapılmaksızın çok ani bir karar ile tarih bir hafta ertelendi. ÇOMÜ mensupları ve hatta senato üyeleri bile erteleme kararından WEB sayfasındaki duyuru ile haberdar oldu. Erteleme kararına öğrencilerin geçen seneden beri devam eden ancak hala çözülemeyen barınma sorununun neden olduğuna ise kuşku yok. Yurtların yetersizliği, ağırlaşan ekonomik koşullar ve yüksek enflasyonun neden olduğu astronomik ev kiraları elbette sorunun bir yanını oluşturuyor. Öte yandan iktidarın çöken üniversite sistemini; sınav barajını kaldırma ve öğrenci afları gibi yöntemlerle boş kalan kontenjanları doldurarak maskeleme ısrarı var olan sorunları daha da ağırlaştırıyor” ifadelerine yer verdi.

 

“KALİTEDEN ÖTE ÖĞRENCİ SAYILARININ ARTIŞINDAN MEDET UMAN İKTİDAR..”

Eğitim ve öğretimin kalitesinden ziyade iktidarın ilgilendiği tek şeyin öğrenci sayısı olduğunu söyleyen Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar; “Bir yıl önce üniversitelere kayıt yaptıran öğrenci sayısı 690 bin iken 2022 yılında bu sayının barajın kaldırılması sonucu 850 bine çıkması ve ayrıca afla gelen öğrenciler de göz önüne alındığında üniversiteler üzerindeki nüfus baskısının boyutları açıkça ortaya çıkıyor. Zaten çok sayıda sorunu olduğu bilinen ve git gide gerileyen üniversitelerin iktidarın dayatmaları ile ortaya çıkan bu tablo karşısında artık evrensel düzeyde nitelikli ve bilimsel eğitim-öğretim yapmaları da mümkün görünmüyor. Yükseköğretimin kalitesinden öte öğrenci sayılarının artışından medet uman iktidar, üniversitelere giriş sınav barajını kaldırarak ve öğrenci afları ilan ederek bir türlü çözemediği asıl sorunların üzerini örtüyor ve bu popülist anlayışın; ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle giderek niteliğini kaybeden sosyal ve üniversite yaşamı, öğrencilerin ekonomik koşulları ve barınma sorunlarını göz ardı ettiği, son haftaya kadar hiçbir hazırlık yapmadığı da anlaşılıyor” dedi.

 

“YURT ODALARINA EK RANZALAR KOYARAK GİZLEMEYE ÇALIŞAN YÖNETİCİLER..”

Geçen yıldan bu yana yurt sorununun yaşandığının bilinmesine rağmen, okulların açılmasına bir hafta kala çözüm bulmaya çalışan yöneticileri de eleştiren Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar; “Hükümetin zafiyetini ve öngörüsüzlüklerini eğitim-öğretime sadece bir hafta kala öğrenci yurt odalarına ek ranzalar koyarak gizlemeye çalışan ilgili yerel yöneticiler de sadece günü kurtarma derdine düşerek öğrencileri sağlıksız ve uygun olmayan koşullarda barınmaya ve yaşamaya zorlamaktadırlar. Görüyoruz ki şu anda iktidarın bulmaya çalıştığı çözümler de geçici makyajlar olup, özellikle de dar gelirli öğrenciler için ne sosyal ne de eğitim ve öğretimsel açıdan bir çözüm sunmamaktadır” dedi.

 

“YEREL İDARE VE ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİ SORUMU DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ”

Öğrencilerin sorunlarına çözüm bulmakla görevli yöneticilere çağrıda bulunan Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar; “Eğitim-Sen olarak yeni eğitim-öğretim yılı başlangıcında mevcut ve olası sorunların etkisini en aza indirmek ve sağlıklı bir üniversite işleyişin sağlanması bakımından yerel idareler ve üniversite yönetimine sorumlu davranma ve gerekli tedbirleri alma konusunda çağrımızı iletiyoruz. Üniversitelerde akademik yapının olmazsa olmazı düşünce ve ifade özgürlüğünün hüküm sürmesidir. Bu nedenle var olan sorunların çözümü için üniversite yönetimini mensupları ve paydaşlarıyla birlikte şeffaf, katılımcı, ortak akla dayalı ve akademik-üniversite ilkelere uygun süreçleri oluşturmaya davet ediyoruz” dedi.

 




Bu haber 1984 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI