Dardanel Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, düzenlediği basın toplantısında, 2024 yılı finansal performansını ve 2025 yılına yönelik yatırım planlarını basın mensuplarıyla paylaştı. Niyazi Önen, Dardanel’in Çanakkale’de bir, İstanbul’da ise iki fabrikasıyla üretim faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, 2024 yılında toplamda 24 milyon dolarlık yatırım yapıldığını ve yüzde 70’i kadın olan çalışan sayısının 4 bini aştığını ifade etti. Grup olarak net satışlarının 301 milyon dolar olduğunu ve Ebitda'nın cironun yüzde 17’sine denk geldiğini, ihracat hacminin de 50 milyon dolara ulaştığını söyledi.
“ÇANAKKALE OSB’YE SUSHİ FABRİKASI KURUYORUZ; 300 KİŞİ ÇALIŞACAK”
2024 yılında yeni kategoriler yaratarak önemli başarılar elde ettiklerini belirten Önen, faaliyet gösterdikleri 9 kategorinin 7’sinde liderliklerini güçlendirerek bu alanlarda çift haneli büyümelere öncülük ettiklerini ifade etti. Sushi kategorisindeki artan talep üzerine, Çanakkale OSB’de yeni bir fabrika satın aldıklarını ve bu fabrikanın, 300 kişilik yeni istihdam sağlayarak Nisan ayında 11 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçmesinin planlandığını duyurdu. Önen; “Çanakkale OSB’de bulunan binayı satın aldık ve oraya yatırımımız fiilen başladık. Nisan ayı itibariyle üretime başlayacağız. Katma değerli bir ürün. Nisan ayına yetişebilirsek üç vardiye de 100’er kişiden toplam 300 kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.
“41’NCİ YILIMIZDA 1 FABRİKA AÇACAĞIZ, 1 FABRİKAMIZIN TEMELİNİ ATACAĞIZ”
Çanakkale’de üretime başlayışlarının 41’nci yıl dönümünü bir fabrika açarak, bir fabrikanın da temelini atarak taçlandıracaklarını belirten Önen; “Önce Çanakkale OSB’deki fabrikamız devreye girecek, aynı gün yetişebilirsek Ezine’de temel atmak ve 41’nci üretime başlama yılımızı kutlamak istiyoruz. Süreler biraz dar ama yoğun çalışarak hepsini bir arada gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
“YETİŞMİŞ PERSONEL İHTİYACIMIZ ÇOK FAZLA”
“Yeni aldığımız fabrikalarda otomasyonu sağlasak da, yeni teknolojiler de kullansak günün sonunda insana ihtiyaç duyuyoruz. İhtiyaç duyulan kesitinde değişiklikler oluyor; daha çok operatörler, yabancı dil bilen iyi makinelerimizi kullanabilecek iyi eğitim almış çalışanlara ihtiyacımız var. Bu konuda da ÇOMÜ ile işbirliği içerisindeyiz; bizim ve benzer şirketlerin yetişmiş eleman ihtiacını karşılayacak fakültelerin kurulması için destek veriyoruz” dedi.
“YÜZDE 40 BÜYÜME VE 400 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFİMİZ VAR”
Niyazi Önen, Dardanel’in 2025 yılı için en büyük yatırımını Çanakkale’nin Ezine Gıda İhtisas Sanayi bölgesinde yapmayı hedeflediğini açıkladı. 120 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek yatırımlar, iki şirket ve üç fabrikayı kapsayacak. Önen, bu yatırımların üretimden yaklaşık 1 milyar dolarlık bir satış cirosu sağlamasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, Dardanel’in 2025 yılı için dolar bazında yüzde 40 büyüme hedeflediği ve cirolarını 400 milyon doların üzerine çıkarmayı planladığını söyledi.
“MERKEZDEKİ FABRİKAMIZA ÇEVRE YATIRIMLARI YAPTIK AMA TAŞINACAĞIZ”
Niyzi önen Çanakkale merkez ilçede bulunan Dardanel Fabrikası ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Önen; “İki amacımız var; ilki bu fabrikamızı buradan yeni yaptığımız fabrikalara, bittikçe bölüm bölüm taşımak. Buna da mecburuz; hem şehrin içerisinde kaldık hem de şehrin içerisinde kaldığımız arazi kıymetli. Böyle kıymetli bir arazinin üzerinde bir fabrikanın bulunması yanlış, daha farklı şekilde değerlendirmek lazım. İkincisi ise; çevreye de gerekli hassasiyeti gösterip zarar vermeyecek yatırımların yapılması. Bu konuda ciddi yatırımlar yaptık. Fabrikada oluşan sesten oluşan rahatsızlığı gidermek için yatırım yaptık. Biz buraya ilk yatırım yaptığımızda bölge boştu; ne komşumuz ve de başka bir bina vardı. Belediyeler öyle bir planlama yaptılar ki; fabrikanın iki metre yanına inşaat izni verdiler. İnşaatı yapıp şimdi de haklı olarak şikayetçiler. Bizim yapacak bir şeyimiz yoktu; sonradan gitmedik ama gürültüyü önlemek için özel panellerle bölmeler yaptık” dedi.
“ARITMA TESİSİ YAPTIK; SES VE KOKU İÇİN YATIRIM YAPTIK”
Merkezde bulunan fabrikadan oluşan ses ve koku rahatsızlıklarını gidermek için yatırım yaptıklarını belirten Niyazi Önen; “Arıtma tesisi olarak hem Kepez hem de Çanakkale belediyesinden daha büyük ve modern yatırımlar yaptık. 3 milyon Euro’ya yaptığımız bu yatırımı Mart ayı içerisinde çalıştırmaya başlayacağız. Fabrikamız kapandıktan sonra arıtma tesisimizi belediyelerden birine devrederek çevre yatırımı yapmış olduk. Asıl şikayet kokuydu; bunu çözmek içinde yurtdışından ithal ekipmanlarla kokumuzu yüzde 90 yok edecek şekilde yatırım yaptık. Yüzde 10’luk kokuyu ise önleme imkanımız yok ama bu yatırımla çevreye koku ulaşmayacak. Hem insana hem de çevreye yatırımlarımız sürecek. Yaptığımız çevre yatırımları ile hem çevre mühendisi istihdam edeceğiz hem de aylık 100 bin euro gibi maliyetimiz olacak, buna da katlanacağız” dedi.
“YÜZDE 110 ZAM YAPTILAR. BELEDİYE’YE YILLIK 60 MİLYON TL SU PARASI ÖDÜYORUZ..”
Belediye Başkanı Muharrem Erkek ile yaptıkları görüşmede fabrikada kullandıkları su konusunu gündeme getiren Niyazi Önen, belediyeden aldıkları su için yıllık 60 milyon lira ödediklerini açıkladı. Önen; “Fabrikamızda günde 3 bin ton su kullanıyoruz. Bu suyu da Çanakkale Belediyesinden satın alıyoruz. Yılbaşı itibariyle de satın aldığımız suya yüzde 110 zam yaptılar. Başkanımız Muharrem Erkek ile bunu da görüştük; “Bu kadar zam yapılır mı? Gelen gideni aratırmış, biz Ülgür başkan’dan şikâyet ediyorduk suyu çok pahalı alıyoruz” diye talebimizi ilettik. Konutlarda kullanılan su miktarının iki katı kadar su ödüyoruz. Yıllık 60 milyon lira belediyeye su parası ödüyoruz, belediye bütçesinin içinde Sanayi kuruluşu deyip geçmeyin; belediyenin verdiği hizmetlerin 60 milyon liralık kısmını Dardanel ödüyor. Muharrem Başkan da bize “Bu yıl böyle oldu, geriye inemeyiz. Bunu böyle kabul edin; sizin bu desteğiniz Çanakkale halkınadır” dedi, bizde kabul ettik. Ama aslında bu çok. Biz buradan fabrikamızı taşıdığımızda Çanakkale Belediyesi de bu gelirden mahrum kalacak” dedi.
“ÇANAKKALE’YE SOSYAL VE EKONOMİK KATKI ARTARAK SÜRECEK”
Toplantıda, Dardanel’in Çanakkale’deki sosyal sorumluluk projeleri de ele alındı. Çanakkale’nin en büyük istihdam sağlayan şirketlerinden biri olan Dardanel, 4 bin kişiye doğrudan iş imkânı sunuyor ve dolaylı olarak 20 bin kişiye ekonomik katkı sağlıyor. 40 yılı aşkın süredir şehrin hem ekonomik hem de sosyal kalkınmasına katkıda bulunan Dardanel, sosyal sorumluluk projeleriyle akademik, kültürel ve spor alanlarında çalışmalara devam ediyor. Toplantıda Niyazi Önen, geçen sene Çanakkale Bienali’nin ana sponsorluğunu üçüncü kez üstlendiklerini belirterek, Dardanel’in şehirdeki sanatsal gelişimi destekleme ve Çanakkale’yi bir çekim merkezi haline getirme vizyonlarını sürdüreceklerini de vurguladı. Ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile gerçekleştirdiği iş birlikleri ile akademik alanda, Dardanel Kadın Futbol takımı, Çanakkale Kepez Futbol Takımı, Çanakkale Belediyespor Kadın Basketbol ve Voleybol takımlarına vermiş olduğumuz destekler ile spor alanında da bölgeye önemli katkılar sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.
“HAYATIMIN 40 YILI ÇANAKKALE FUTBOLU İÇERİSİNDE GEÇTİ”
Çanakkalespor ve Çanakkale Dardanelspor yönetimlerinde yaşamının 40 yılını geçirdiğini açıklayan Niyazi Önen, Dardanelspor’u ligden çekme kararı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Önen; “1 ay kadar önce sessiz sedasız ama duyurarak futbol takımımızın yarışmacı ligden çekilme kararını aldık. Çanakkalespor 1966 yılında kuruldu. Dardanel olarak 1991 yılında Dardanelspor faaliyetlerine başladık. Aradan 34 yıl geçmiş, ondan önce de 6 yıl boyunca Çanakkalespor yönetiminde yer aldı. hayatımın 40 yılında Çanakkale Dardanelspor olmuştur” dedi.
“30 YILDA ÇANAKKALE FUTBOLUNA 100 MİLYON DOLARDAN FAZLA PARA HARCADIK”
Çanakkale Dardanelspor için 30 yılda 100 milyon dolardan fazla kaynak aktardıklarını belirten Niyazi Önen; “Çanakkale futbolunun üçte ikisinde yer almışız. 3 yıl süper ligde yer aldık; o yıllarda 14-15’er milyon dolar gelir gider farkı oluştuğunda cebimizden ödediğimizi biliyorum. Şöyle bir rakama baktığımızda 30 yılda Dardanel Grubu futbola ne ödemiş diye baktığımızda net 100 milyon doların üzerinde bir değerin buraya harcandığını görüyoruz. Bunu biz harcamasak bir başkası o başarıları yaşamak için ödemek zorundaydı. Bir futbol sürdürebilir hale getirmek için gelire ihtiyaç var. Hevesle, arzu ile olacak iş değil; kesinlikle bir gelire ihtiyaç var. Eğer bu gelir yoksa; başarının da olması mümkün değil” dedi.
“ALTYAPI YATIRIMI, FUTBOLCU YETİŞTİRELİM DEDİM AMA..”
Futbolda sürdürülebilir başarı için altyapı yatırımlarının önemine dikkat çeken Önen; “Sonuçta gelinen yerde; hep söylediğimiz ama yapamadığımız olan altyapıya yatırım yapmak, scout ekibi kurarak genç yetenekleri kazanarak, tesisleşerek gelirleri sürdürebilir hale getirmek gerekir. Ancak bir şekilde ben bunu her ne kadar yapmak istesem de olmadı. Teknik direktörlerimiz, taraftarlarımız “Gençlerle bu iş olmaz” diyerek istemediler. Ne taraftar mutlu oldu ne de teknik direktörler. Hemen iyi futbolcular gelsin transferler yapılsın, başarı gelsin isteniyor. Bu arada eski yıllardaki gibi altyapıya önem vermeye başladık; son yılımızda dışarıdan transfer yapmayalım, tamamen bu futbolcuları yetiştirelim ve satarak gelirlerimizi sürdürelim düşüncemiz vardı” dedi.
“LİGDEN ÇEKİLME SEBEBİMİZ: ÇANAKKALESPOR”
Çanakkale Dardanelspor’u yarışmacı ligden çekme kararlarının gerçek sebebini de açıklayan Niyazi Önen; “Biz bu aşamaya gelmişken; bizim bilgimiz olmadan, bize danışılmadan Çanakkalespor olarak bir oluşum başladı. Önce bir mana veremedik “40 yıldır Dardanelspor olarak devam ediyorsunuz ama bundan memnun değiliz; Çanakkalespor’u hayata geçireceğiz, siz ne diyorsunuz” diyen olmadı. Bu iş kaç kişinin fikriydi, kimlerin fikriydi bilmiyorum ama bu fikir değer gördü. Çanakkale Dardanelspor varken; Çanakkalespor’un etrafında siyasetçiler, bazı bürokratlar bazı şehrimizdeki bu konuyla ilgili kişiler olumlu bakıyorlar. Durum böyle olunca düşünmek zorunda kaldık; bir Çanakkale Dardanelspor var; bir de Çanakkalespor etrafında birleşen bir grup var. Birbirimizle mi yarışacağız? Çanakkale Dardanelspor’u yarışmacı liglerden çekme kararı aldık. Esas kararımızın arkasında bu var. Bu kararımızın arkasından geri dönüş yok. Altyapı olarak devam edeceğiz; 13-14-15 yaş gruplarında devam edeceğiz; yetiştirdiğimiz sporcuları bölgemizdeki spor kulüplerine bu altyapı hizmeti verelim dedik” ifadelerini kullandı.
“KİMSE BİZE SORMADI.. BİZE ÇEKİLME GÖREVİ DÜŞTÜ”
Açıklamalarına devam eden Niyazi Önen; “Çanakkalespor’a dönersek; bunlar aklı başında insanlar. Bir numaralı üyesi Ülgür Gökhan’dır. Gelip de hiç bir şey sormadı ‘ne yapıyorsunuz, ne ediyorsunuz’ diye. Bu işi yapıyorsanız hedef olması lazım; eski günlere gelmesi tabiî ki hedeftir, bildikleri mutlaka bir şey vardır. Her sene şampiyon olsa birinci lige çıkar. Birer yıl sarksa 10 yıl yapar ki; 10 yıllık planlama yapmak gerekiyor. İlk başta 30 kişiden 1’er milyon toplanır ilk sene idare edilir ama her sene bunun devam etmesi gerekir. Herhalde bir hesap kitap yapmışlardır; bildikleri mutlaka bir şey vardır diye düşünüyorum. Manevi bakımdan destek olacağız. Bir ilde 2-3 takımın birbiriyle yarışmacı olması olmaz. Bize çekilme görevi düşmüştür; onlara da altyapı olarak destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
KADIN FUTBOLUNDA HEDEF SÜPER LİG
Spor alanındaki desteğini 30 yılı aşkın süredir sürdüren Dardanel, kadın futboluna daha fazla odaklanma kararı aldığını duyurdu. Erkek futbolunda sadece Futbol Okulu ve altyapı takımlarıyla faaliyetlerine devam ederken, kadın futbol takımı için 1. Lig ve Süper Lig hedeflendiği açıklandı. Çanakkale’de kadın futboluna verdiği destekle bu alandaki boşluğu dolduran ve genç kadınları spora teşvik eden Dardanel, şehre altyapıdan sporcular kazandırmaya devam edecek.
Niyazi Önen kadın sporcuları destekleyeceklerini ifade ederek; “Kadın sporculara destek olma kararı aldık; Çanakkale Belediyespor Kadın Basketbol, Kadın Voleybol takımına destek verelim, amatör kulüplerde de Kepezspor takımına destek olacağız. Futbola desteğimiz bu şekilde devam edecek” dedi.