Kazdağları'nın Kirazlı-Balaban bölgesinde altın madenciliği faaliyetlerini durduran Alamos Gold şirketi ve iştiraki Doğu Biga Madencilik tüm yaz ayları boyunca çevrecileri ve siyasilerin tepkisini çekmişti. Bugün basın mensupları ile bir araya gelen Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen; "Çanakkale ve ilçelerinde Koza ile Eczacıbaşı şirketlerinin de altın madenciliği için faaliyetlerde bulunduğu, buna rağmen tüm tekilerin Alamos Gold'a gösterilmesine nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şöyle yanıt verdi; "Bunun cevabı şahsen ve şirketim adına inanın bizde bilmiyoruz ve merak ediyoruz."
Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, Çanakkaleli yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Kirazlı Altın Madeni projesinin önümüzdeki sürecini değerlendirdi. 200'den fazla işçinin iş akitlerini fesih etmekten dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirtti. Çağın Şen konuyla ilgili olarak; "13 Ekim tarihinde ruhsat yenileme tarihimizin son günüydü. Ruhsatın yenilenme sürecinde bir gecikme ile karşı karşıya kaldık. Bu da bizim inşaat faaliyetlerimizi resmi olarak da durdurmamız gerekliliğini doğurdu. Bu sebeple proje sahasında tüm faaliyetlerimizi o günden bugüne kadar da inşaat çalışmalarımıza ne yazık ki devam edemedik. Bu sürenin sonucunda çok değer verdiğimiz arkadaşlarımızla beraberliğimize ara vermemizi gerektiren üzücü bir karar vermek zorunda kaldık. Ara verme kelimesini özellikle kullanıyor, vurgulamak istiyorum. Çünkü biz bu arkadaşlarımızla en kısa sürede bir araya gelerek tekrar çalışmayı arzu ediyoruz. Bunu yayınladığımız açıklamada da, şirketimizin taahhüdü olarak da ilan ediyoruz. İş akdini fesih etmek zorunda kaldığımız arkadaşlarımızla izin sürecinin ardından tekrardan hepsini istihdam ederek sahadaki faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bunu kendilerine de belirttik. Tabi içlerinde çok değerli yöneticilerimiz, uzman ve mühendis arkadaşlarımız var. Türkiye'nin dört bir yanından aileleri ile buraya gelip düzenini kurmuş arkadaşlarımızla da yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Çoğunluğu civar köylerden olan işçi arkadaşlarımız var. 30 kişilik bir eğitim grubumuz vardı, temel madencilik, iş güvenliği gibi birçok konuda eğitim programına tabi tuttuğumuz, yetiştirdiğimiz insan gücüyle bir ara vermek zorunda kaldık. Bu arkadaşlarımızın yasal olarak tazminat almaya hak kazanımları da yoktu, biz şirket olarak burada bir özveride bulunarak, arkadaşlarımızı finansal anlamda bir nebze rahatlatmak amacıyla bir tazminat ödemesinde bulunduk" dedi.
"TÜRKİYE'DE 15 ALTIN MADENİ İŞLETİLİYOR. BU DÜNYADA BİR İLK"
Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, düzenlediği basın toplantısında kamuoyunca pek bilinmeyen bir istatistikten de bahsetti. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 15 altın madeni faaliyetinin yürütüldüğünü bunun da dünyada bir ilk olduğunu açıkladı. Çağın Şen; "Önümüzde ki süreçte; Kirazlı Projesinde ve Türkiye'deki diğer yatırımlarında herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Dünya'nın her yerinde madencilik bu tip gecikmeleri, bu tür sancılı dönemleri yaşadık. Bizler bu sürecin de atlatılacağını umut ediyoruz. Geçen hafta Dünya Madencililer Gününü kutladık, diğer madenci arkadaşlarımız bir araya geldik. O toplantıda beni çok etkileyen bir istatistik paylaştılar. Türkiye'de şu anda çalışan 15 tane Altın Madeni var ve bunların hepsi son 20 yılda açıldı. Dünya'da son 20 yılda hiçbir yerinde, hiçbir ülkesinde 15 tane altın madeni açılmadı. Türkiye bu bakımdan dünyada en çok altın madeni açılan ülke konumunda. Bu da aslında hem ülke olarak potansiyelimizi hem de nerelere gidebileceğimizi gösteren çok önemli bir dinamik. Bizde bu kapsam da en kısa sürede ruhsat yenileme sürecimizin tamamlanacağını ümit ediyoruz, aynı zamanda beklentimiz de bu yöndedir" dedi.
"GELİN ORTAK, ALTERNATİF BİR DENETİM MEKANİZMASI OLUŞTURALIM" ÇAĞRISI
Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, protestoların yoğun bir şekilde gerçekleştiği süreçte Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak burada bir teklifte bulunduğunu belirtti. Alamos Gold'ın Kirazlı Projesini STK ve Belediyenin ayrıca alanında uzman kişilerden oluşacak alternatif bir denetim mekanizması teklifinde bulunduğunu belirten Çağın Şen, teklifini bir kez daha yineledi. Çağın Şen; "Biliyorsunuz bu protestoların yaşandığı dönemde; gerek Çanakkale Belediyemiz, gerekse birçok STK oldukça fazla göz önündeler idi, sürecin içerisindeler idi. Sayın Belediye başkanımızı ziyaretimizde; kendisine ve belediye başkan yardımcılarımıza bir arzumuzu ve bir taahhüdümüzü yeniledik; "İçinde STK'ların olduğu, belediyemizin olduğu, üniversitenin veya alanında uzman kişilerin de olduğu alternatif bir denetim mekanizması oluşturalım" teklifinde bulunduk. Temmuz ayından bu yana 9 ayrı bakanlığın ve kurumların denetimlerinden geçtik. Bugüne kadar da sahada yapılan herhangi bir olumsuzluğa veya yasalara aykırı bir davranışta bulunmadığımız tespit edilerek tutanak altına alındı. Bütün bunlara rağmen hala burada bir endişe var ise; gelin birlikte bir denetim komisyonu oluşturalım dedik. Bu komisyonda da mutlaka Çanakkale Belediyemizin olmasını istiyoruz. Çünkü Belediyemizin Atikhisar Barajı üzerinde çok büyük bir hassasiyeti var. Bu konuda da kendi düşünceleri ve endişelerini saygı ile karşılıyoruz. Bu konuda tüm teknik çalışmalar, ÇED sürecinde bu endişeler tartışılmış olsa da; biz bundan sonra ki denetimleri de oluşturacağımız alternatif denetim mekanizması ile birlikte yapalım istiyoruz. Nasıl bir kamu kurumu gelip bizi denetliyorsa; bu oluşturacağımız komisyonda aynı anda bir numune alsın, tahlil ettirilsin, kamuoyu ile aynı anda paylaşılsın. Burada bir yanlışımız, uygulamada bir hatamız varsa; biz son derece şeffaf bir şekilde diyoruz ki gelin birlikte denetleyelim. Birlikte tüm sonucu kamuoyu ile paylaşalım" teklifinde bulundu.
"NEDEN SADECE ALAMOS GOLD 'A TEPKİ GÖSTERİLİYOR, İNANIN BİLMİYORUZ"
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, "Bölgede başka Altın Madenciliği yapan şirketler var. Lapseki'de Eczacıbaşı gibi, Atikhisar Barajının son derece yakınında sonda çalışması yapan Koza gibi. Tepkiler neden sadece Alamos Gold firmasına gösteriliyor sizce? Neden diğer firmalara tepki gösterilmiyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi; "bakın bu sorunuz benim kişisel olarak cevabını en çok merak ettiğim sorulardan birisidir. Hem kurumsal hem de kişisel olarak bu sorunun cevabını merak ediyoruz. Bende aynı soruyu aslında her gün dostlarımıza soruyorum. Bu vesile ile sizlere de sormak istiyorum; neden acaba sadece Alamos Gold özelinde bu tepkiler gösteriliyor, bilmiyorum" dedi.
RUHSATIN YENİLENMEME SEBEBİ: "İDARİ BİR SÜREÇ.."
13 Ekim 2019 tarihinde yenilenmesi gereken fakat yenilenmeyen işletme ruhsatı ile ilgili olarak "Gecikme" ifadesini kullanan Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen; gecikmenin sebebi sorulduğunda şöyle yanıt verdi; "Yaklaşık olarak Aralık 2018 tarihinde ruhsatlarımızın yenilenmesi için başvuruda bulunmuştuk. Bu da aslında ruhsat yenilenmesi için çok da makul bir süreç. Tabi burada bürokratik bazı gecikmeler yaşanabiliyor. Ben burada çok özel bir durum olduğunu düşünmüyorum. Fakat şirket olarak biz ruhsatlarımızın yenilenmesi için başvurumuzu yeterince vaktinde yaptık. Yenileme başvurularında geçen süreçte bir komisyon vardır. Ruhst yenileme sürecinde birçok şart var yerine getirilmesi gereken, bunlar yerine getirilir. Ardından sahada çok ciddi denetim gerçekleştirilir. Burada yenilemeyi engelleyecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığına dair bir rapor tutulmuştur. Bundan sonraki süreç sadece idari bir süreçtir" dedi.
"BAKANIMIZIN AÇIKLAMASININ GEÇMİŞE YÖNELİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bütçe görüşmeleri esnasında CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan'ın sorusu üzerine verdiği yanıtta "ruhsatın yenilenmeyeceği" ifadeleri yer almıştı. Bu konu ile ilgili sorulan soruya Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen; "Aynı açıklamayı bizde gördük. Ben bunun 13 ekim ve sonrası ile ilgili bir süreci değil de; 13 Ekim öncesi bir süreci anlattığını düşünüyorum Sayın Bakanın. Yani bu ruhsatın yenilenmesi ile ilgili yani ilerisi ile ilgili bir süreçten daha ziyade 13 Ekimden önceki bir dönemle ilgili bir değerlendirme gibi.. tabi bu konuda bir resmi kurum veya Sayın Bakanımız adına bir tahminde bulunmam doğru olmaz ama tahminim bu yöndedir" dedi.