www.ibrshop.com
Bugun...
Bizi izleyin:



Mimar İsmail Erten: “Koruma Planı Eksik ve Hatalı”

Tarih: 27-10-2021 05:55:07 Güncelleme: 27-10-2021 08:17:07 + -


Çanakkale İl Özel İdaresi İmar Ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nce hazırlanan “Behramkale Köyü Koruma Amaçlı İmar Planları” askıya çıktı. Mimar İsmail Erten, “Plan, hatalı ve eksik. İleriye dönük olarak, başka sorunlara neden olabilecek bir plan. Bu yönüyle itiraz edilmesi gerekir” dedi.


Mimar İsmail Erten: “Koruma Planı Eksik ve Hatalı”

Çanakkale İl Özel İdaresi’nce duyurusu yapılan “Behramkale Köyü Koruma Amaçlı İmar Planları” konusunda değerlendirme ve itiraz süreci başlatılarak, askıya çıkarıldı. Behramkale Kadırga Koyu Turizm Merkezi kapsamındaki Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22 Şubat 2021 tarihli kararı ile uygun görülen Behramkale Köyü merkezi ile antik liman bölgesi yerleşimine konu olan doğal sit alanı ile çakışık olmayan 1. Derece Arkeolojik Sit ve Kentsel Arkeolojik Sit Alanları’na ilişkin hazırlanan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 25 Mayıs 2021 tarihli kararı doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce 8 Eylül 2021 tarihinde ise onaylandı. Onaylanan planlar, 4 Ekim 2021 tarihinden itibaren bir ay süre ile İl Özel İdaresi internet sayfasında ve İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ilan tahtasında ilan edildi.

 

“ANA BİNA DIŞINDA MÜŞTEMİLAT YOK SAYILIYOR”

Mimar İsmail Erten, “Behramkale Koruma Planı onaylanıp, 3 Kasım tarihine kadar itiraz edebilme, inceleyip görüş sunma amaçlı askıya çıktı. Görüş-eleştiri-itiraz edebilmek için Çanakkale İl Özel İdaresi muhatap alınmalıdır” dedi. Erten, planda vurgulanan, Behramkale’deki “Geleneksel Konut” anlayışıyla, planın ana bina dışındaki kiler, depo ve benzeri alanlarının, yani müştemilatların yok sayılmasının çelişki olduğunu dile getirdi. Erten, “Pratik ön incelemeler gösteriyor ki; Tescilli parseldeki ana bina dışındaki bütün eklenti, müştemilat vb yok edilme kaldırılma hedefli onay görmüş. Bu çok ciddi bir sorundur. Bir yapı eklenti-müştemilatıyla vardır” dedi.

 

“KAÇAK YAPIYA DAVETİYE ÇIKARTILIYOR”

Erten, tescilli olmayan boş parsellerde yapılaşma önerisinin olmasının ileriye dönük olarak, kaçak yapı tehlikesini barındırdığına dikkat çekerek, “Tescilli bina olmayan, yapı izi temeli-duvarı olmayan boş parsellere hiç bir yapılaşma önerisi getirilmemiş. Bu durum, bir taraftan kaçak yapılaşmayı arttıracak, diğer taraftan haksız bir durum oluşturacaktır. Köyün içindeki boş parsellere soğan ekilmeyeceğine göre, temel ekilmeye başlanacaktır. Halbuki kentin dokusu, yapısal karakterine uyumlu imar hakkı planla verilip, koruma kurulu onay şartı aranabilirdi” dedi.

 

“EV PANSİYONCULUĞU BİTEBİLİR”

“Bilindiği gibi yapı kullanma izni, iskan veya tapu niteliğinde, cinsinde pansiyon, turistik tesis, turizm alanı gibi tanımlar olmayan yerlerdeki pansiyon-otel vb kapatılması kararı mevcut iken, Behramkale köyü içinde yer alan tüm parseller "geleneksel konut" diye tanımlanmış, yani tüm pansiyon-otellerin kapanması, yenilerinin önlenmesi gibi bir saçma öneri getirilmiş” diyen Erten, Tüm sorunlarına rağmen bence bu ülkenin en önemli konut mimarisi korunarak pansiyon işlevli yerleşimi olan köy Behramkale’dir. Bu özelliği de bu plan dahilinde korunmalıydı” ifadelerine yer verdi.

 

“YEREL KÖY ÜRÜNLERİ PAZARI” NEDEN ÖNERİLMEDİ

Köy sokak ve meydanlarında, bu haliyle hijyen, ticaret, fiziki görüntü koşullarına uygun olmayan, köy halkınca açılan yerel ürün stantları için de planda bir çözüm önerilmediğini dile getiren Erten, “Plan aşağı Assos Limanından, tüm sit alanlarına, köy merkezli çok geniş bir alanı kapsama alnına almışken, kalıcı yapılaşma olmayan ve ahşap, portatif stantların yer alacağı "yerel köy ürünleri pazar yeri" neden önerilmemiştir?” diye sordu.

 

“PLANA İTİRAZ EN DOĞAL HAKKIMIZDIR”

Planın köy merkezli handikaplara neden olacağını ifade eden Erten, özgün yapısı ve mimarisiyle Behramkale’nin, kültürel ve tarihi dokusunun, yine kendi özgün koşullarda korunmasının önemli olduğunu söyledi. “Assos Liman üstü cinayeti yaşanır iken, köy merkezli handikapların yaşanacağı bir planlama süreci sonuçlanmak üzeredir” diyen Erten, “Bu plana itiraz bizlerin en doğal hakkı olarak düşünülmelidir... Bu çerçevede plan ve eklerini İl Özel İdaresi sitesinden inceleyebilir, eksik ve yanlışlara itiraz ederek düzeltilmesini talep edebiliriz. Bu konuda, kentimizde konuya duyarlı uzman, akademisyen, meslek odaları ve STK’lar, inceleme ve itiraz sürecine müdahil olmalıdır” dedi.




Bu haber 4624 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
  • HASTANEDEN KAÇIRILAN BEBEK BULUNDU
    HASTANEDEN KAÇIRILAN BEBEK BULUNDU
VİDEO GALERİ
YUKARI