CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ilan edildi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı ilk kez “Cumhurbaşkanlığı mücadelesi” verecek.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğindeki "Millet İttifakı" toplantısı sonrasında Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu açıklandı. Kılıçdaroğlu adaylığının açıklanmasının ardından CHP Genel Merkezine geçti. Burada halka seslenen Kılıçdaroğlu; yollarının aydınlık olmasını temennisinde bulundu.
“ORTAK AKLIN SÖZCÜSÜ OLARAK KARŞINIDAYIM”
Kılıçdaroğlu, “Güzel bir gecedeyiz. Berat Kandili’ni andığımız gecedeyiz. Huzur içinde, birlikte yaşamak istiyoruz. Bugün bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olarak karşınızdayım. Uzun zamana yayılan bir emeğin, özveriyle ilmek ilmek örülmüş bir ortak aklın sözcüsü olarak sizlerleyim.” ifadelerini kullandı.
Kendisinin ve Millet İttifakı’nın Türkiye’yi akılla, erdemle ve liyakatle yönetmeye aday olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu “Ben sadece bir cumhurbaşkanı adayı değilim, bereket, huzur ve adalet hasretinin de adayıyım. Gülümseyen yüzleri tekrar görmek için adayım. Bir seçimi kazanmaktan fazlasına adayım. Gönülleri kazanmaya, kaygıları gidermeye, korkuları aşmaya, küslükleri barıştırmaya ve sofralara bereketi getirmek için adayım. Ama sadece ben değil, her vatandaşım, oy vermeye gidecek olan herkes, bu ülkeyi hak ettiği yaşam için değiştirmeye adaydır. Ben uzun bir yolculuktan geldim. Yol boyunca heybemi, bu güzel ülkenin insanlarının öyküleriyle doldurdum. Onların yüzleri, sesleri, özlemleri bana pusula oldu. Şimdi onlarla birlikte adayım. Bize, ‘kader’ dedikleri bu nizamı, değiştirmek istiyoruz” dedi.
“HAK ETTİĞİMİZ DÜZENİ HEP BERABER KURACAĞIZ”
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara’da elektriği kesilen İbrahim’e misafir oldum. İbrahim Bey adaydır. Bartın maden faciasında hayatını kaybeden maden işçisi Rıdvan’ın ailesini ziyaret etmiştim. Rahmetli Rıdvan’ın oğlu Emrullah adaydır. Şanlıurfa’da evladı için nöbet tutan Emine Şenyaşar’a sarıldım. Emine Hanım adaydır. 8 Şubat’ta Hatay Samandağ’da, ‘İçeride annem, abim ve babam var. Ses veriyorlar, termal kamerada ısı da var ama girecek ekipman yok’ diye bize feryat eden gencimiz aday. Tüm depremzedelerimiz aday. Ekmeğini çöpten çıkartan, ekmek teknesi gasp edilen kağıt toplayıcıların deposuna gittim, çaylarını içtim. İşte oradaki Baver Bey aday. ’Süt veren ineğimi kestirip kredi ödüyorum’ diye feryadını dinlediğim çiftçi Meliha Hanım aday. 28 Şubat sürecinde öğretmenlik mesleğinden atılan Sultan Kara ve ailesine gittim, onları dinledim. Sultan Hanım da aday. Ergenekon kumpasıyla canına kast ettikleri Kuddisi Okkır’ın evine gittim. Beni metanetle karşılayan Sabriye Okkır Hanım da aday. Torbacılara öldürttükleri Sinan Ateş’in eşi Ayşe Hanım da aday. 73 yaşında Kaz Dağları’nı savunan Hanife Hanım teyze aday. KPSS’de derece yapmasına rağmen atanamayan Salihcan’ı dinlemiştim. Salihcan da aday. Gezi Parkı davasında haksız yere hapis yatan, şehir plancı Tayfun’un kızı biricik evladımız, Veramız da aday. Aday sadece ben değilim, 84 milyon aday. Hani şu, SADAT militanlarıyla korkuttuklarını sandıkları 84 milyon… Ekmeği, suyu, geleceği çalınmış o 84 milyon aday. Çaldıkları 418 milyar doları geri isteyen herkes aday. Sadece bana oy vermeyeceksiniz; siz kendiniz, sevdikleriniz ve geleceğiniz için oy vereceksiniz. Çünkü bu düzeni değiştirecek olan sizlersiniz. Bu, topyekun bir değişimin başlangıcı” dedi.
“BAŞLIYORUZ…”
Halktan çalınanı, halka geri vereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hak ettiğimiz düzeni hep beraber kuracağız. Birleşe birleşe kazanacağız. Aday ben değilim, aday hepimiziz. Söylemiştim başlıyoruz diye, sevgili halkım, başlıyoruz” dedi.
12 MADDELİK YOL HARİTASI
Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada geçiş sürecinin yol haritası duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi: “Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası üzerinde aşağıdaki şekilde mutabakata vardık:
1. Geçiş Sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.”
"GENEL BAŞKANIMIZIN ADALET YÜRÜYÜŞÜ DEVAM EDİYOR"
Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, FOX TV'de İlker Karagöz ile Çalar Saat programına konuk oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın ortak Cumhurbaşkanı Adayı olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erkek, saray iktidarını değiştireceklerini söyledi. Saray iktidarının deprem enkazında kaldığını söyleyen Erkek, devlette liyakatsizliğe dikkat çekti. CHP'li Erkek’in açıklamalarından satırbaşları şu şekilde: “Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Bu büyük bir demokrasi mücadelesi, adalet mücadelesi. Tek adam rejimine karşı verilen mücadele. Bunu demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanan milyonlarla birlikte kararlılıkla yürüteceğiz. Genel Başkanımızın adalet yürüyüşü devam ediyor. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır.”
“PARTİ DEVLETİ DE ENKAZ ALTINDA KALDI”
Muharrem Erkek açıklamalarının devamında; “Depremin acısı çok büyük. 1 ay oldu. Aklın ve bilimin ışığında yürümezseniz, liyakatten koparsanız enkaz altında kalırsınız. Bu ucube sistem ve parti devleti de enkaz altında kaldı. Zaten bu sistem büyük bir ekonomik enkaz yaratmıştı. Büyük bir siyasi enkaz yaratmıştı. Şimdi de deprem enkazı yarattı” dedi.
"DEVLETİN KOLONLARINI KESTİLER"
Ülkenin yönetilemediğine dikkat çeken Erkek; “Türkiye büyük bir ülkedir ama Türkiye bu saray iktidarıyla, bu sistemle artık yoluna devam edemez. Biz yaşamak zorunda mıyız bu acıları? Binlerce evladımızı kaybettik. Açıklanan resmi rakamların çok çok üstünde kaybımız var. Profesörler, ‘Uyarılarımızı dikkate almadılar, dilimizde tüy bitti’ dediler. İzlerken o kadar üzüldüm ki. Neden dikkate alınmıyor uyarılar? Liyakat olmadığı için uyarılar dikkate alınmıyor. Liyakatsiz kadrolar yönetiyor Türkiye'yi. Devletin kolonlarını kestiler. 6 kere imar barışı çıkarttılar devletin kolonlarını kestikleri için” dedi.
"YALNIZCA İKTİDARI DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ, BİR ZİHNİYETİ DE DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM"
İktidarı ve Cumhurbaşkanlığı sistemini de eleştiren Erkek; “Devletin en önemli kolonlarından biri üniversitelerdir. En önemli kolonlarından biri yargıdır. Devletin kolonlarını kestiler. Onun için yapacağımız çok önemli işler var. Enkazın altında kendileri de kaldı. Biz deprem bölgesindeydik. 3'üncü, 4'üncü günü hala insanlar enkazların başında devlet nerede diye haykırıyorlardı. Siz devlet nerede, hükümet nerede diyerek haykıran insanlara neden kızıyorsunuz? Siz niye o enkazlara müdahale edemediniz? 10 ilde enkazı kaldıramayan iktidar Türkiye'yi ayağa kaldırabilir mi? Türkiye bu iktidar ile yoluna devam edemez, onun için değiştireceğiz. Yalnızca iktidarı değiştirmeyeceğiz, bir zihniyeti de değiştirmemiz lazım” dedi.
"BÜYÜK BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM İÇİN GELİYORUZ"
Muharrem Erkek açıklamalarına şu sözlerle son verdi; “Umutlarımız çok büyük. Çok kararlıyız. Millet ittifakı olarak büyük bir değişim ve dönüşüm için geliyoruz. Yalnızca iktidarı değil zihniyeti değiştireceğiz. 85 milyon bunu hak ediyor. 85 milyon her geçen an fakirleşiyor. Türkiye doğru ve iyi yönetilmiyor. Bunu değiştireceğiz.”