thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Lapseki Belediye Binasına "Roma Usulü" Tuvalet!

Tarih: 19-06-2019 06:20:32 Güncelleme: 20-06-2019 09:14:32 + -


1 Nisan 2017 tarihinde temeli AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Vali Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz atılan Lapseki Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi'nin başkanlık katında bulunan tuvaletler Roma Devrinden esintiler taşıyor!


Lapseki Belediye Binasına

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yapımına 1 Nisan 2017 günü başlanan Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi'nde Belediye Meclis toplantısı ve Belediye Başkanı'nın makam odasının bulunduğu katlarda bulunan Tuvaletleri görenler şok oluyor! Erkekler tuvaletine konulan klozetlerin arasında hiçbir bölme yapılmaması ilginç görüntülere sahne olduğu gibi; kadınlar tuvaletinin girişinden de erkekler tuvaletinin içerisi kapı açıldığında net bir şekilde görülebiliyor!

 

"ANTİK ROMALILARA ÖZENMİŞ OLMALILAR"

Resmi açılışı henüz yapılmayan fakat geçtiğimiz günlerde kullanıma başlanılan yeni Lapseki Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezinin tuvaletleri bugünlerde ilçede konuşulan ve en çok esprisi yapılan konuların başında geliyor. Erkekler tuvaletinin içerisinde hiçbir bölme olmadan yapılan tuvaletler vatandaşların "Antik Romalılara özenmişler, Romalılarda tuvalette siyaset yaparlardı, bizimkiler de onlara özenmişler" "İnşaat sektöründe kriz çıkınca müteahhit masrafı kısmak için tuvalet kabini yapmamış" esprilerinin yapılmasına sebep oldu.

 

Öte yandan 31 Mart Yerel seçimlerinden hemen sonra kullanımına başlanan Lapseki Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezinin tuvaletleri için bunca zaman geçmesine rağmen halen bir paravan konulmaması da ilçede eleştirileri de sebep oluyor. Konuyla ilgili olarak ise Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ise yapılan eleştiriler karşısında halen sessizliği koruduğu ve tuvaletler için paravan yaptırmaması nedeniyle de eleştiriliyor.

 

ANTİK ROMA DEVRİNDE TUVALETLER!

Vatandaşların esprisini yaptığı Antik Roma devrinde tuvaletler ise tarihi kaynaklarda şu şekilde anlatılıyor: "Bir milyon nüfusun tarihte ilk kez görüldüğü Roma şehrinde nüfusun sadece yüzde 5'nin tuvaleti olduğu biliniyor. Nüfusun yüzde 95'i ise ya boş bulduğu bir alanda yada Çömleklerin içerisine ihtiyaçlarını gideriyorlardı. Öyle ki İmparator Vespasian tarafından bu çömlekler vergilendirilmiş. Bu vergilendirme imparatora çömleklerin onun adıyla anılması olarak geri dönmüş!

ROMALILAR BÜROKRATLAR HALKIN NABZINI TUVALETLERDE TUTUYORLARDI!

Antik Roma tuvaletleri ortasında birkaç metre arayla birer delik bulunan uzun taşlardan oluşuyordu. Yani insanlar yan yana oturup hacetlerini gideriyorlardı. Bu umumi tuvaletlere de Latrine ismi veriliyordu. Ve tuvaletler tüm yaşlara, tüm cinsiyetlere açıktı. Kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk tüm Romalılar aynı yerde aynı anda yan yana tuvalet ihtiyaçlarını giderebiliyorlardı.

Evinde özel tuvaleti olan Romalılar bu herkese açık alanlarda pek bulunmasalar da bazı Romalı üst düzey bürokratların halkın nabzını tutmak için ya da politik bazı faaliyetler için bu tuvaletlere gittiği ve tuvalet sohbetlerine katıldığı bilinmekte. Yani tuvaletler büyük bir sosyal ağ olarak kullanılıyordu.

 

Gündelik dedikoduları duymak, bir arkadaşla buluşup konuşmak ya da basitçe iş konuşmak için de bu tür tuvaletler çok iyi mekanlardı."




Bu haber 11794 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI