thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Kirazlıdere’ye Termik İstemiyoruz"

Tarih: 26-05-2024 12:55:20 Güncelleme: 26-05-2024 12:56:20 + -


Çanakkale’nin en değerli koylarının bulunduğu ve tamamı orman olan alana kurulmak istenen Kirazlıdere Termik Santrali tepki çekmeye devam ediyor. Kirazlıdere termik santral için imar plan değişikliği yapılmasına karşı açılan davada bilirkişi santralle ilgili birçok eksiklik ve usulsüzlükler olduğunu belirten rapor sunulmuş, ayrıca 3 dava daha açılmıştı. Kirazlıdere’ye termik santral istemeyen vatandaşlar başlattıkları imza kampanyasında 13 bin imzayı geçtiler.



Çanakkale'de yapılmak istenen 6. termik santral olan Kirazlıdere Termik Santraline karşı yöre halkının mücadelesi devam ediyor. Tamamı orman olan 110 hektarlık alanı yok ederek yapılmak istenen termik santral sahası Çanakkale Boğazı’nın el değmemiş koylarından Turupçu koyunu da yok edecek. Santrale kömür temini için koya 40 milyon ton kapasiteli bir liman yapılması planlanırken koy nesli tehdit altında olduğu için uluslararası koruma statüsü olan kırmızı listedeki Akdeniz fokunun da üreme alanı.

 

‘CENNET KOY’A KÖMÜR LİMANI!

Termik santral ve liman yapılmak istenen alanda yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından olan şeftali ve kiraz yetiştiriciliği yapılıyor. Çanakkale’nin nadir kalmış el değmemiş koylarından Turupçu Koyu ise bölgede “Cennet koy” olarak biliniyor. Koy turizm alanı olmasının yanı sıra birçok endemik bitkinin de yaşam alanı. Koyun en önemli özelliklerinden birisi de Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan Kırmızı Listede de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırılan Akdeniz fokunun üreme alanı olarak seçtiği nadir alanlardan biri olması. Bölgeye termik santralin kullanımı için liman yapılması gündeme gelmişti.

 

ÇED RAPORU OLMAYAN PROJEYE ÜRETİM LİSANSI VERİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR!

Termik santrale karşı mücadele yürüten Kirazlıdere Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği tarafından açılan santral planının iptali ve yürütmenin durdurulması davasında yapılan bilirkişiyi keşfinde santralin birçok eksiğinin olduğu ortaya çıkmıştı. Bilirkişi raporunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından üretim lisansının verildiği tarihte (7 Mart 2013) projenin ‘ÇED olumlu’ kararının bulunmadığının altı çizilmişti. 2013 yılında üretim lisansı verilen termik santrale ÇED olumlu kararı 2015 yılında verilirken bilirkişi raporunda santralle ilgili 2015 ve 2022 yılında yapılan planların EPDK Yönetmeliğine ve orman alanlarının koruması ilkesine aykırı olduğunun altı çizilmişti. Dernek bu bilirkişi raporuna dayalı olarak Bakanlıktan ÇED olumlu raporunun iptalini istemişti.

SANTRALE KARŞI AÇILAN DAVALAR

Kirazlıdere termik santral için imar plan değişikliği yapılmasına karşı açılan davada bilirkişi santralle ilgili birçok eksiklik ve usulsüzlükler olduğunu belirten rapor sunmuştu. Dava hâlâ devam ediyor. Bu davadan sonra santrale karşı 3 dava daha açıldı. Termik santralin ÇED olumlu raporunun süresinin geçmiş olması nedeniyle ÇED iptal davası, santralin yapımında kamu yararı olduğuna dair karara karşı açılan dava ve EPDK’nin vermiş olduğu üretim lisansının santralin ÇED raporu olmadan verildiği ile ilgili lisans iptali davası.

 

13 BİN 273 İMZA TOPLANDI

Kirazlıdere Derneği Termik Santrale karşı hukuk mücadelesini yürütmeye devam ederken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının söz konusu termik santralin yapımına engel olması amacıyla internet üzerinden imza kampanyası başlatmıştı. Başlatılan imza kampanyasında toplanan imza sayısı 13 bin 273’ee ulaşırken; dernek neden bölgeye termik santral yapılmaması gerektiğini ise şu ifadelerle açıklıyor;

 

“YILLARDIR BİGA VE ÇAN’DAKİ TERMİKLER YÜZÜNDEN KANSERLE MÜCADELE EDİYORUZ”

“Biga yarımadasında planlanan ithal kömürle çalışacak bu termik santralin bacasından çıkacak gazların, depolanacak binlerce ton külün öncelikle bölgede yaşayan bizlerin sağlığına, sonra da çevrede bulunan her canlının sağlığına vereceği zararlar tartışılmaz! Zaten biz yıllardır Biga’daki, Çan’daki kömür ve termik santraller yüzünden kanser ve solunum hastalıkları ile mücadele ediyoruz, şimdi buna bir yenisi daha eklenmek isteniyor. Bu santral yapılırsa bölgedeki 6. kömürlü termik santral olacak! Kömürün hayatlarımızı karartmasından bıktık! Santral orman içinde 110 hektarlık bir alana kurulacak, santralde yanacak 40 milyon ton ithal kömürün nakliyesi için ise cennet koya büyük bir liman yapılacak! Biga ve Lapseki ilçelerine bağlı 40 köyün yararlandığı ve herkese açık olan doğa harikası bu koy artık kullanılamaz hale gelecek, kamusal niteliğini kaybedecek! İptal edilmezse binlerce ağaç kesilecek, insanlar kömür tozu soluyacak, foklar, tarım ve orman alanları zarar görecek.”




Bu haber 1079 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI