thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kent Konseyi’nden Kamu Kampüsü Projesi Açıklaması

Tarih: 08-05-2023 07:33:04 Güncelleme: 08-05-2023 07:36:04 + -


Çanakkale Kamu Kampüs projesi üzerine tartışmalar devam ediyor. AK Partili Bülent Turan’ın müjde olarak duyurduğu projeye ÇTSO Yönetim Kurulu aylardır tepki gösteriyor. ÇTSO Yönetiminin karşı çıktığı projeye Kent Konseyi’nden de destek geldi. Kent Konseyi adına projeyi bilimsel olarak inceleyen Mimar Ali Hacıalioğlu yayınladığı açıklamada; “Pek çok açıdan kentin tarihi birikimine ve belleğine, bugünkü işlevselliğine ve hatta gelecekte olması muhtemel afetler karşısında geleceğine tehdit oluşturu


Kent Konseyi’nden Kamu Kampüsü Projesi Açıklaması

Yıllar önce Esenler Mahallesine yapılması gündeme gelen ancak rafa kaldırılan Kamu Kampüs projesi 6 Şubat Deprem felaketinin hemen ardından Çanakkale gündemine girdi. AK Partili Bülent Turan’ın proje için ihaleye çıkılacağı ve 20 milyon TL kaynak aktarıldığını açıklamıştı. ÇTSO Yönetimi ise projeye şiddetle karşı çıkarak; ihaleye ayrılan kaynağın depremzedeler için kullanılmasını önermenin yanı sıra projenin kent içinde ciddi trafik ve otopark sorunu yaratacağına dikkat çekmişti.

 

KENT KONSEYİ PROJEYE “HAYIR”

Yaşanan tartışmalar üzerine Çanakkale Kent Konseyi “Kentine Sahip Çık Çalışma Grubu” projeyi incelemek üzere bilimsel çalışma başlattı. Projeyi Kent Konseyi adına inceleyen Mimar Ali Hacıalioğlu; “Çanakkale kent merkezinde yer alan Karayolları alanında (eski Devlet Hastanesi yanı ve Endüstri Meslek Lisesi karşısı), 15 İl Müdürlüğünün bir arada bulunacağı bir “Hükümet Konağı/Kamu Kampüsü” yapılacağı haberi kısa bir süre önce yerel basında bazı eleştirilerle birlikte yer almıştır. Projeyle ilgili ihale sürecinin tamamlandığı, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan proje ile ilgili olumlu görüş alındığı ve ruhsat aşamasına gelindiği de bilinmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“PROJE; TEHDİT EDİCİ ÖĞELER BARINDIRIYOR”

Kentin Konseyi adına açıklama yapan Mimar Ali Hacıalioğlu, projenin kent için olumsuz öğeler barındırdığına dikkat çekerek; “Söz konusu proje, pek çok açıdan kentin tarihi birikimine ve belleğine, bugünkü işlevselliğine ve hatta gelecekte olması muhtemel afetler karşısında geleceğine tehdit oluşturucu ögeler barındırmaktadır. Kentin tarihi merkezinde yer alan ve çevresinde tescilli yapıların olduğu (Endüstri Meslek Lisesi, Eski Devlet Hastanesi, Halk Bahçesi gibi) Karayolları alanı için geliştirilen bu kararın kentin yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyeceği açıktır. Halk Bahçesi ve devamında halen bir parçada olsa açık ve yeşil alan kimliğini korumayı başarabilmiş Karayolları, Eski Devlet Hastanesi ve İl Tarım Müdürlüğü arazileri, kent merkezinin elde kalmış nadir açık alanlarını oluşturmaktadır” uyarısında bulundu.

 

“HER BOŞLUĞUN YAPILAŞMAYA AÇILMASI İCİL DURUMLARDA..”

Kamu Kampüs projesinin kent içinde yer almaması gerektiğine dikkat çeken Mimar Ali Hacıalioğlu; “Çok kısa bir süre önce yaşadığımız 6 Şubat depremleri bizlere, yoğun kentsel alanlarda açık ve yeşil alanların ne kadar hayati öneme sahip olduklarını bir kez daha göstermiştir. Merkezdeki (ve kentsel alandaki) her boşluğun yapılaşmaya açılması acil durumlarda etkin müdahale şansını yok etmektedir. Yapı ve nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu kent merkezinde kamuya ait bu alanın mutlaka açık ve yeşil alan olarak kullanılması gerekmektedir. Böylelikle proje alanı, hem kent merkezindeki yeşil alan ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak hem tarihi çevreye zarar vermeyecek hem de olası bir deprem felaketinde toplanma alanı olarak önemli bir işlev görecektir” dedi.

“ARAÇ TRAFİĞİ SORUNU ARTACAK.. DİĞER KAMU KURUMLARI ŞEHİR DIŞINDA..”

Bölgede bulunan okulların da yaratacağı trafik sorununun kent merkezinde büyük sorunlara sebep olacağını hatırlatan Mimar Ali Hacıalioğlu; “Karayolları arazisi çevresinde mevcutta yer alan okul yapıları ve kamu yapıları düşünüldüğünde bugün bile özellikle sabah ve akşam saatlerinde ciddi bir trafik sorunu yaşandığı bilinmektedir. Halihazırda araç trafiği ve otopark sorununun yaşandığı kent merkezinde 15 il müdürlüğünü tek bir binaya toplayan bu proje bölgeye ciddi bir ek trafik yükü getireceği gibi, ne çalışanların ne de hizmet almaya gelen kentlinin otopark ihtiyacının projede yeterli düzeyde dikkate alınmadığı da görülmektedir. Merkezde yapı ve kullanıcı yoğunluğu getiren bu karar bir süredir izlenen kamu kurumlarının (Devlet Hastanesi ve Adliye gibi) merkez dışına taşınmasına yönelik kararları da anlamsızlaştırmaktadır. Bu çelişkili kararlar kamu kaynaklarının boşa kullanılmasına da neden olmaktadır” dedi.

 

“KARAR ALICILAR VE BÜROKRATLAR KENT SUÇU İŞLEMEKTEN SORUMLU OLACAKLARDIR”

Mimar Ali Hacıalioğlu açıklamasının devamında yetkilileri uyararak; “Proje ile ilgili karar sürecinin şeffaf yürütülmemesi, kentlinin değil görüşünü almak hiçbir aşamada bilgilendirilmemesi, Çanakkalelilerin belleğinde yeri olan bu kıymetli alanın sadece inşaat yapılacak alan olarak görülmesi de kabul edilemez. Kent içerisinde kalmış son kamu arazilerinin, kentlinin ihtiyaçları ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılması, vazgeçilmez önceliğimiz olmalıdır. Son olarak; projenin karar süreçlerinde yer alan seçilmiş ve atanmış tüm bürokrat ve yöneticilerin işlenmekte olan kent suçundan şahsen de sorumlu oldukları ve olabilecek kamu zararının kendilerine rücu edilebileceğini de belirtmek istiyoruz” dedi.

 




Bu haber 1679 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI