thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kalkınma Sancağı: "Biga"

Tarih: 30-09-2024 10:02:44 Güncelleme: 30-09-2024 10:15:44 + -


Biga Ticaret ve Sanayi Odası bölgesel kalkınmada Cumhuriyetin 2. Yüzyılı Vizyonunu belirledi; "Yat Üretimi İhtisas Serbest Bölgesi", " Karabiga Konteyner Limanı", " Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi", "Biga Organize Sanayi Bölgesi genişlemesi"


Kalkınma Sancağı:

Anadolu’da yüzlerce yıl imparatorluğun sancağını taşıyan merkezdi Biga. Sadece idari anlamda değil jeopolitik konumunu doğal kaynakları ile birleştirerek Osmanlı’nın önemli bir ticaret kenti olmuştu. Cumhuriyetle birlikte başlayan sanayileşme devrimi, verimli toprakları, doğal kaynakları ve en önemlisi becerikli çalışkan insanlarının girişimci ruhları ile bu cumhuriyet devrimlerinde bayrağı en yukarıya çıkartmayı başarmışlardı. Bu ekonomik kalkınma hamlesinin günümüzdeki lokomotifini ise 1973 yılında kurulan Biga Ticaret ve Sanayi Odası üstlenmiş. Tam 51 yıldır bölgenin en önemli ekonomik misyonunu üstlenen Biga Ticaret ve Sanayi Odası Cumhuriyetin 2. Yüzyılında yine hedefini Ekonomi ve yine Bölgesel kalkınma olarak belirlemiş.

 

Biga'nın en önemli sivil toplum kuruluşu olan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Cumhuriyetin 2. yüzyılına başlarken önlerine 4 vizyon kalkınma projesi koymuş. Bunlar " Yat Üretimi İhtisas Serbest Bölgesi", " Karabiga Konteyner Limanı", " Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi". "2. Biga Organize Sanayi Bölgesi genişlemesi". 2023 yılında 1.3 milyar dolar ihracat hacmi olan Biga'da hedeflenen projeler hayata geçtiğinde bölgenin en önemli ekonomi üssü Biga olacak. İssizliğin kökü kurutulacak. Bu büyük projelerin bayraktarlığını ise Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan yapıyor. Devletin üst kademelerinde çalmadık kapı bırakmayan Şadan Doğan Biga'da 7'den 77'ye her kesimin desteğini alıyor.

BİGA OSB GENİŞLEME İHALESİ TAMAMLANDI

Biga’da halen 98 hektar büyüklüğünde bir arazi üzerinde üretime devam eden Biga Organize Sanayi Bölgesi(OSB)’yi 50 hektar daha büyütmek istediklerini belirten Şadan Doğan; “Biga bugün Çanakkale’nin ekonomik açıdan lokomotif ilçesi haline geldi. Yıllık ihracat rakamımız 1 milyar 300 milyon dolara ulaştı. İlçemizde kısa süre içerisinde hayata geçirilmesini beklediğimiz Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölgesi, Karabiga Yat ve Konteyner Limanı, Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi gibi projelerimizin tamamlanması halinde ihracatımız daha da yükselecektir” dedi.

“OSB İÇERİSİNE MESLEK YÜKSEK OKULU KURACAĞIZ”

Biga OSB’nin genişletilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Şadan Doğan; “Biga OSB’yi de bu açından ele alıyoruz. 98 hektarlık alanı 50 hektar daha büyütmek ve ilçemize 24-25 tane daha fabrika kazandırmak istiyoruz. Altyapı ihalemizi geçtiğimiz aylarda tamamladık. Kısa süre içerisinde de altyapı inşasına da başlamayı hedefliyoruz. Biga’mızın önü çok açık. Hem ticaret hacmi, hem esnaflarımızın işleri, hem de istihdam anlamında Biga’mız ikinci yüzyılın parlayan yıldızı olacak. Biga OSB’de 20 bin metrekareye hizmet destek alanı kuracağız. Buna da lansman yapacağız. Buradan gelecek kaynakla altyapı işini başlatacağız. OSB’ye meslek yüksek okulu kuracağız. Eğitim, sanayi, organize, serbest bölge gibi çalışmalarımız devam ediyor. Biga OSB genişleme sahamız için yatırımcılarımızı bekliyoruz. Bu sürecin sonunda 25-26 yeni fabrikanın ilçemizde kurulmasını sağlayacağız” bilgisini verdi.

 

BİGA TÜRKİYE’NİN YATÇILIK ÜSSÜ OLACAK!

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında Biga’da adeta sanayi hamlesi başlatıldı. Ağır sanayiden katma değeri yüksek ürünlere, eğitim ve öğretime yapılan desteklerle deniz taşımacılığından yerel üreticilerin küreselleşme çabaları ile Türkiye’nin gelecekte en çok konuşulan ilçelerinden biri haline gelecek.

 

Türkiye son 20 yılda dünya denizlerinde özellikle lüks sınıf yat üretimi ile dikkat çeken ülkelerin başında geliyor. Dünya’nın en zengin insanlarının yatları bile Türkiye’de üretiliyor. Bu yatlar ise; genellikle Muğla-Bodrum, İzmir ve İstanbul’da özel tersanelerde üretiliyor.

 

GEMİ VE YATÇILIK SEKTÖRÜ 1 MİLYAR 529 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ!

Türkiye’de üretilen kişiye özel yatlar o kadar popüler hale geldi ki gemi ve yatçılık sektörü 2024 yılının ilk altı ayında yüzde 750 büyüme gerçekleştirdi. Gemi, Yat Hizmetleri İhracatçılar Birliği verilerine göre; 2023 yılında yurtdışına yapılan ihracat 1 milyar 1529 milyon dolara ulaştı.

SEKTÖRÜN GÖZÜ, BOZLAR YAT İHTİSAS SERBEST BÖLGE’DE..

Serbest İhtisas Bölgeleri sanayici ve üreticilere ciddi avantajlar sunuyor. Kurumlar, Gelir vergi muafiyetlerinin yanı sıra gümrük vergileri, vergi avantajları, düzenlemeler ve diğer ticaret kısıtlamaları konusunda özel ayrıcalıklara sahip oldukları söylenebilir. Ucuz enerji kullanımı, SGK pirim destekleri gibi avantajlar da serbest bölgelerin getirdiği özel ayrıcalıklarla beraber hem yerel işletmeler hem de uluslararası şirketler için cazip iş fırsatları sunuyor. Bu sebeple Türkiye’de bir ilk de Biga’da hayata geçecek. Biga’ya kurulacak olan Bozlar Yat Üretimi İhtisas Serbest Bölgesi ile Türkiye’deki yat üreticilerinin de tersanelerini buraya taşıması yada yeni tersaneler kurmaları bekleniyor. Sektörün gözü de bu sebeple Türkiye’de bir ilk olacak Yat İhtisas Serbest Bölgesinde olduğu belirtiliyor.

 

TİCARET BAKANI BOLAT ZİYARET EDİLDİ

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ı ziyaret etti. Biga’da devam eden ve yapımı planlanan yatırımların görüşüldüğü toplantının ana gündem maddesi ise Bozlar mevkiinde yapılacak olan Serbest Bölge oldu. Bakan Bolat, Serbest bölgelerde bugüne kadar 2,9 milyar doları yabancı yatırım olmak üzere, 7 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımı gerçekleştirildiğini aktardı. Türkiye’de 19 adet serbest bölgenin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Bakan Bolat, bunların ekonomiye ciddi katkılar sunduğunu kaydetti.

YAT İHTİSAS SERBEST BÖLGE İÇİN GÜN SAYILIYOR!

Türkiye’nin gemi ve yat inşası alanında cazip bir yatırım yeri olarak öne çıktığını, artan talep yat ve tekne imalatında öne çıkan Antalya ve Kocaeli Serbest Bölgelerinde doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını söyleyen Bakan Bolat, yeni yatırım yeri tahsislerinde Biga, Bozlar Köyü sınırlarında yer alan bölgenin öncelikli olarak yat ve tekne inşasına odaklanan yeni bir serbest bölge ilanı için öne çıkan bir alternatif olduğunu belirtti.

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, çalışmaları başlayan Bozlar Serbest Bölgesinde, yer tahsis çalışmalarının devam ettiği, Serbest bölgenin sınırlarının belirlenmesi konulu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ekinde yer verilmek üzere Koordinatlı Kroki Çalışmasının hazırlandığı vurgulandı. Serbest Bölgeyi işletmeye talip olan şirketin fizibilite raporu çalışmaları ise devam ediyor.

 

“BOZLAR YAT İHTİSAS SERBEST BÖLGESİNDE 10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK”

Biga’ya bağlı Bozlar köyü yakınlarında kurulacak olan Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölge için 1 milyon 700 bin metrekare alan tahsis edildi. Yer tespiti tamamlanan ve bakanlıktan da onayları alınan Yat İhtisas Serbest Bölgenin bir an önce kurulması için Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan yoğun emek harcıyor.  Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölgesinin faaliyete geçmesinin Biga ve Çanakkale için büyük bir atılım yaracağına dikkat çeken Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan; 10 bin kişiye istihdam yaratılacağına dikkat çekti. Yat İhtisas Serbest Bölgesi için büyük heyecan duyduklarını belirten Doğan; “Biga’mız, gerek sanayi, gerek tarım ve hayvancılık konusunda bölgemizin önde gelen merkezlerinden birisi. Bu değerlerimizi bir adım daha ileri taşıyabilmek için, bu zenginliklerimizi katma değere dönüştürebilmek için bizler de bu kentin bir sivil toplum kuruluşu olarak sürekli fikir ve proje geliştirmeye devam ediyoruz. Bozlar Serbest Bölgesi de bu projelerden sadece birisi ama aynı zamanda en önemlilerinden. Çalışmalar planlandığı şekilde ilerliyor” dedi.

 

“YAT OSB, BİGA’MIZIN PRESTİJ PROJELERİNDEN BİRİSİ OLACAK”

Biga başta olmak üzere Çanakkale ve Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunacak olan Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölgenin önemine dikkat çeken Şadan Doğan; “Bozlar Serbest Bölgesi, Çanakkale’mizin, Biga’mızın prestij projelerinden birisi olacak. Özellikle Covid-19 küresel salgını sonrasında yat ve teknelere olan küresel talepte kaydedilen artış, gemi ve yat inşa sektörünün ülkemizde canlanmasına neden oldu. Biga’ya kazandıracağımız bu alanla birlikte, yat ve tekne inşa sektöründe faaliyet gösteren firmaların yatırımının önü açılacak. Hem doğrudan istihdama hem yan kollarıyla birlikte dolaylı olarak da yeni bir ekonomik canlanmaya neden olacak. Bozlar Serbest Bölgesini bir an önce Biga’mıza, Çanakkale’mize kazandırmak için çalışıyoruz” dedi.

“BİGA’YA DEMİRYOLU ISRARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ”

Bandırma-Bursa arasında yapılan Demiryolu’nun yıllardır Biga’ya ulaşması için çalışma içerisinde olduklarını ve ısrarla talep ettiklerini hatırlatan Şadan Doğan; “Bizim en önemli hedeflerimizden biri de demiryolu projesi. Her platformda dile getiriyoruz. İlk göreve geldiğimiz günden bu yana dile getiriyoruz. Çanakkale 1915 Köprüsü çok değerli bir yatırım oldu bölgemiz için. Liman projelerimiz de değerli yatırımlar. Tüm bunlar demiryolu ile taçlandırabilirsek, Biga’mızda ulaşım konusunda çağ atlayacağız. Demiryolu yakın zamanda olmayabilir ama bizim için bir hedef. Yat üretimi, liman ve Çanakkale Köprüsü'nün yanına bir de demiryolunu eklersek Biga'ya yatırımcı ilgisinin gelmemesi için hiçbir sebep yok. Biga’mıza Demiryolu’nun gelmesi halinde Biga’mız uluslararası ilgi görecektir” ifadelerini kullandı.

 

“KARABİGA BİGA’NIN İHRACAT KAPISI OLACAK”

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga Belde Belediyesi’nde yeni liman projesi için deniz içinde zemin sondaj, karada ise etüt çalışmaları geçtiğimiz ocak ayında tamamlanmıştı. Proje tamamlandığında lojistik, afet anında transfer anlamında ve bölgedeki sanayi kuruluşlarına deniz taşımacılığında kolaylık sağlayacağı belirtiliyor.

MEVCUT LİMAN 6 KAT BÜYÜYECEK!

Beldedeki mevcut limana en fazla 3 bin tonluk gemiler yanaşabilirken, yeni liman projesinin hayata geçmesiyle birlikte 15-20 bin tonluk gemilerde yanaşabilecek. Karabiga girişinden limana ağır vasıta girişleri de sona erecek. Liman girişine 900 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde bir mendirek yapılacak. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden projeyle sahil hattına gümrüklü liman, deniz otobüsü yanaşma rampası, 40-50 kapasiteli yat limanı ve sosyal alanlar ile balıkçı barınağı inşa edilecek.

 

BANDIRMA’NIN DENİZ TAŞIMACILIĞI YÜKÜ HAFİFLEYECEK!

Karabiga Yat ve Konteynır limanda lüks yatların yanaşabileceği, kış aylarında kalabileceği alan ile deniz otobüsü yanaşma rampalarının da bulunacak. Balıkçılık yapan Gırgır teknelerinin de faydalanabileceği proje sayesinde Balıkçı barınağının kapasitesi de artmış olacak. Proje de ayrıca devasa bir geri meydan sahası oluşturulacak ve bu alanlarda; lüks kafelerin ayrıca balıkçı lokantalarının olduğu bir alan yaratılması da planlanıyor. Karabiga Yat ve Konteynır limanına yolcu taşıyan feribotların da yanaşma rampasının olması Bandırma’daki deniz taşımacılığının yükünü de hafifletecek ciddi bir potansiyel barındırıyor.

 

“BÜYÜK FİRMALAR İNŞAAT İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORLAR”

Karabiga Yat ve Konteynır Limanı’nın Biga’nın gözde projelerinden birisi olacağına dikkat çeken Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan; proje ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2024 yılı yatırım programında yer alacak proje için Ankara’da ciddi temaslarda bulunduklarını ifade ederek; “Biga’mız için ciddi bir şekilde takibini yaptığımız projelerden birisi de Karabiga Yat limanı projesidir. Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölgesine yapılacak yat üretimi ile entegre olacak Karabiga Yat limanımız bizim gözde projelerimiz olacak. Karabiga konteyner limanı da önemli bir açığı kapatacak. Bakanlık nezdinde yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Liman inşaatı için çok büyük firmalar proje hazırlıyorlar” bilgisini verdi.

“KARABİGA YAT VE KONTEYNIR LİMANI BİGA’NIN İHRACAT KAPISI OLACAK”

Biga’nın yıllık ticaret hacminin 1 milyar 300 Milyon dolara ulaştığını, yurtdışına ihracatın her geçen gün arttığını belirten Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan; “Biga’da ciddi sanayi kuruluşlarımız var. Üretimimiz ve ihracatımız her geçen gün artıyor. Yurtdışına ihracat açısından baktığımızda Karabiga Yat ve Konteynır Limanı kapasitesi büyüdüğünde Biga’nın ihracat kapısı olacak. Karabiga Limanı da potada, bu projemiz hayata geçecek. Konteynır sahalarının, balıkçı barınağının yanı sıra yat limanının da proje içerisinde yer alması Biga’mıza çok şey kazandıracak” dedi.

 

BİGA'DA HAYVANCILIĞI ŞAH'A KALDIRACAK PROJE

Tarım ve hayvansal ürünlerle Çanakkale’de öne çıkan Biga’da Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi kurulması çalışmaları son sürat devam ediyor. YÖK’e sunulan dosyanın onay aşamasına geldiği öğrenilirken; hayvan hastanesi için ise inşaat alanının belirlenmesi ve bütçe çalışmalarının tamamlanması için çalışmalar devam ediyor.

ÇOMÜ’nün Ağaköy’de bulunan kampüsünde yeni bir bölüm açılması için çalışmalar son aylarda hız kazandı. Hem öğrenci sayısının artırılması hem de bölgenin ihtiyacı olarak Ağaköy’de Veterinerlik Fakültesi kurulması yönünde Biga Ticaret ve Sanayi Odası ve ÇOMÜ Rektörlüğü girişimlerde bulunmuşlardı. Bölgedeki hayvancılık potansiyeli göz önüne alınarak bir de Hayvan Hastanesi kurulması konusunda uzlaşılmıştı. Biga’nın yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki hayvancılık ve üretim alanındaki geniş yelpaze, Biga’ya kurulacak Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi’ni bir anda gözde bir merkez haline getirecek.

 

Hayvan Hastanesi ile birlikte önemli ameliyatlar Biga’da gerçekleştirilecek. Veterinerlik Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin ise Biga’da hayvancılığın gelişimine katkı vermesi bekleniyor.

 

VETERİNERLİK FAKÜLTESİ DOSYASI YÖK’TE…

Biga TSO’nun ve ÇOMÜ Rektörlüğü girişimleri ile somut hale gelen Veterinerlik Fakültesi için geçtiğimiz aylarda ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu ve Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ndeki Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi’ni yerinde ziyaret etmişlerdi.

 

Ziyaret sonrasında ÇOMÜ Veterinerlik Fakültesi ile ilgili çalışmalar hız kazandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın da desteklediği proje için gerekli olan dosyaların hazırlanarak YÖK’e ulaştırıldığı öğrenildi.

MEVCUT BİNALARDAN BİRİSİ FAKÜLTEYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK!

Edinilen bilgiye göre; Veterinerlik Fakültesine onay verilmesi ile birlikte çalışmalar hız kazanacak. İlk etapta Ağaköy yerleşkesi içerisindeki bir binanın Veterinerlik Fakültesi’ne tahsis edilmesi planlanıyor. Öğrenci kabulü ile birlikte hayata geçirilecek Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin eğitimleri devam ederken staj da yapabilecekleri Hayvan Hastanesi için çalışmalar sürecek.

 

HAYVAN HASTANESİ SONRADAN İNŞA EDİLECEK

Ağaköy kampüsü içerisinde belirlenecek bir alan üzerine inşa edilecek Hayvan Hastanesi’nin Veterinerlik Fakültesi’nin ilk öğrencileri mezun olmadan yetiştirilmesi planlanıyor. Ekim ayı içerisinde Biga Sivil Toplum Platformu toplantısında da konunun gündeme geleceği öğrenildi. ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu, Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan’ın yanı sıra Biga’daki sivil toplum kuruluşlarının ve kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra AğaköyYerleşkesi’nde yer alan dekan ve müdürlerin de katılacağı toplantı sonrasında Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi için girişimlerin başlatılacağı öğrenildi.

 

Öte yandan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’nun Biga yerleşkesine kurulacak Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi’yle ilgili YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ziyaret etmeyi planladıkları öğrenildi.

 

“BÖLGEDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Biga’nın sahip olduğu hayvancılık potansiyeli ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda ÇOMÜ’de bir veterinerlik fakültesi ve hayvan hastanesinin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Erenoğlu, “Biga, Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri. Bölgede küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği oldukça yaygın. Bu kapsamda, ÇOMÜ’de kurulacak olan Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi, bölgenin hayvancılık sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Fakültemiz, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı yönleriyle başta Biga’mız olmak üzere tüm bölgeye hizmet verecek. Bu konudaki çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz” dedi.

 

“EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

ÇOMÜ’de kurulacak olan veterinerlik fakültesi ve hayvan hastanesinin bölgenin hayvancılık sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade eden Şadan Doğan ise yaptığı değerlendirmede, “ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ile birlikte gerekli çalışmaları yaptık ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın da desteğini aldık. İnşallah en kısa zamanda bu projeyi hayata geçireceğiz. Fakültenin ilçemize kazandırılması için çalışmalar en kısa sürede başlayacak. Bu konuda bizlere destek olan rektörümüze, YÖK başkanımıza, Biga’mızın kıymetli idarecilerine, siyasetçilerimize, belediye başkanlarımıza, oda ve borsa başkanlarımıza ve bu fikrin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 




Bu haber 1853 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI