Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tüm Türkiye’de gündem deprem olurken, 2014-2019 yılları arasında Biga Belediye Başkanı olarak görev yapan İsmail Işık; Biga’nın deprem gündemiyle seferberlik ilan etmesi gerektiğini söylemiş Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ı geç kalmadan hazırlıkları şeffaf bir şekilde ve katılımın yoğun olduğu bir süreç yönetimiyle başlatmaya davet etmiş. Erdoğan ise bu davete Biga’nın Depreme hazırlıklı olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Erdoğan’ın yanıtına tepki gösteren İsmail Işık kendi açıklamalarını okumadığını ifade eden Erdoğan için Video ile yanıt verdi.
Önceki dönem CHP’nin Biga Belediye Başkanı İsmail Işık bu kez de deprem gündeminin unutulmaması gerektiğini söyleyerek bir video paylaştı. Işık konuşmasına; “Erdoğan’ın yayınını izledim. Çok sayıda yanlışın olduğunu üzülerek gördüm. En kötülerinden biri ise benim verdiğim demecin okunmadığının söylenmesine rağmen uzun cevaplar verilmesiydi. Madem okunmuyor. Daha iyi anlaşılması adına bir de video çekerek sizlerle paylaşmak istedim” ifadeleriyle başladı. İsmail Işık’ın açıklamaları şöyle:
“NEZAKETTEN UZAK, BİGA’YA HİÇBİR KATKISI OLMAYAN…”
“Sevgili Bigalı hemşerilerim. Öncelikle Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diliyorum. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde yerel bir gazeteye depremle ilgili, depreme dikkat çekmek adına açıklamalarım oldu. Ben Biga ile dertlenen, hayatının önemli bir kısmı Biga’yı düşünerek, Biga’da yaşayarak geçmiş eski bir belediye başkanı olarak, Biga’ya hizmet etmiş bir kardeşiniz, büyüğünüz, küçüğünüz olarak bir çağrıda bulunmuştum. Ne yazık ki yaptığımız çağrı yerine ulaşmanın ötesinde, nezaketten uzak, Biga’ya hiçbir şekilde katkısı olmayan cevaplarla karşılaştık. Bu yayını izledim. Çok sayıda yanlışın olduğunu üzülerek gördüm. En kötülerinden biri ise benim verdiğim demecin okunmadığının söylenmesine rağmen uzun cevaplar verilmesiydi. Madem okunmuyor. Daha iyi anlaşılması adına bir de video çekerek sizlerle paylaşmak istedim.”
“BAŞARISIZLIKLARINA BAHANE ARAYANLAR…”
“Biga’nın geleceğiyle dertlenen bir Bigalı olarak deprem gerçeğine karşı dikkat çekip, önümüzdeki süreci depremle alakalı olarak planlayıp, ilçemizi yaşanacak olası bir depremde hazırlıklı olunmasıyla ilgili demeçlerim oldu. Fakat başarısızlıklarına bahane arayanlar, beceriksizliklerini hakaretlerle örtmeye çalışanlar tarafından ne yazık ki anlaşılamadı. Ben Biga ile ilgili geçmişte görev yapmış bütün arkadaşlarımızın, eski belediye meclis üyelerinin, eski belediye başkanlarının, bütün sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla birlikte bir çalışma başlatılmasını; deprem öncesi, deprem sırası, deprem sonrası olmak üzere bu çalışmaların bir kere değil sürekli devam etmesi gerektiğini söyledim.”
“NACİ GÖRÜR DE UYARIYOR”
“Geçtiğimiz günlerde ülkemizin çok önemi bilim insanlarından Prof. Dr. Naci Görür özellikle Marmara bölgesindeki 7 ille ilgili çok ciddi uyarılar yaptı. Bu 7 ilin içerisinde Bigamız da var. Yaşadığımız bölge geçmişte yaşanan depremlerle gündeme geliyor. Troya örneğini vermek istiyorum. 9 kez yıkılmış. 1953 depreminde de Yenice yerle bir olmuştu. Belediye Meclisi’nde sunum yapan arkadaşımız da yine bu durumlara dikkat çekmişti. Millet İttifakı meclis üyesi arkadaşlarımız da depremle ilgili sorular sordular. Çok anlamsız ve gereksiz cevaplarla karşılaştılar.”
“NE YAZIK Kİ 4 YILDIR HİÇBİR ŞEY YAPILMADI”
“Biz depreme dikkat çekmek istedikçe, ne yazık ki yaptığımız açıklamalar çarpıtılarak gereksiz tartışmalara çekilmeye çalışılıyor. 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bütün belediyelere olduğu gibi Biga Belediyesi’ne de Afet Acil Eylem Planı’nı gönderdi. Ne yazık ki 2019’dan bu güne geçen 4 yılda hiçbir şey yapılmadı. Şimdi bir takım çalışmaların yapılacağından bahsediliyor. Aldığımız bilgilere göre ise bu iş bir firmaya ihale edilerek, o firma üzerinden Afet Acil Eylem Planı’nın hazırlanmasıyla ilgili çalışmalar olacağından bahsediliyor. Bu yöntemden ziyade Biga’nın bütün dinamiklerinin bir araya gelerek, bilimsel bir şemsiye altında bu çalışmalarımıza başlamamız ve yine Biga’nın ilgili bütün kesimlerinin katılımıyla da sürdürmemiz lazım. Sadece deprem toplanma alanlarının belirlenmesi bu çalışmalar için çok yetersizdir. Toplandık. Ne yapacağız? Deprem toplanma alanlarının da ihtiyaca göre düzenlenmesi gerekmektedir.”
“ÖNCELİKLE RİSKLİ YAPILAR TESPİT EDİLMELİ”
“Öncelikle Biga’da yapılması gereken, riskli yapıların bir an önce tespit edilip, onlarla ilgili çözümlerin üretilmesi ve bunlarla ilgili uzlaşı kültürüyle birlikte hareket edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bununla ilgili ne yazık ki bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadı. Depremden sonra 2 aylık bir zaman geçmesine rağmen ne yazı ki Biga Belediyesi şu ana kadar amiyane tabirle kılını dahi kıpırdatmadı. Çevre belediyelerimiz bu konularla ilgili çalışmalara başladılar. Özel gündemlerle toplantılar yaptılar. Ama ne yazık ki Biga Belediyesi’nde bunlarla ilgili herhangi bir çalışma hala daha yapılmıyor. Hem benim, hem de Millet İttifakı belediye meclis üyesi arkadaşlarımın derdi, tasası bu çalışmaların bir an önce başlamasıdır.”
“4 YIL ÖNCE BIRAKTIĞIMIZ HAZIR PROJELERİ UYGULASAYDINIZ…”
“Biz bu açıklamaları yapıyoruz. Arkadaşlarımız cevap anlamında bir şeyler söylüyorlar ve Biga Belediyesi’nin geçmiş mali durumunda vs bahsediyorlar. Ben davet edilmişim, gitmemişim. Konuyla hiçbir ilgisi ve alakası olmayan açıklamalar yapılıyor. Sizler beni davet etmek yerine 4 yıl önce hazır bıraktığımız hazır projeleri uygulasaydınız, bugün Biga çok daha insanların yaşamaktan mutluluk duyduğu, rahat, huzurlu ve mutlu bir kent olurdu. İlçemizin en önemli sorunu bütün anketlerde, konuşmalarda çıkar, otopark sorunu. 200 araçlık bir katlı otopark bıraktık. Çalışır vaziyetteydi. Bir asansör arızası nedeniyle hala o katlı otoparkı çalıştıramıyorlar. Bir sel oldu. Depremle kıyasladığımızda çok küçük bir afet diyebiliriz. 20’ye yakın araç zarar gördü. Belediye bu araçları oradan çıkartmadı, zararlarını da tazmin etmedi. Oturmuşlar, ‘Biga Belediyesi’nin mali yapısı bozuktu’ diyorlar. Biz göreve geldiğimizde devraldığımız bütçe ile bıraktığımız zamanki bütçe arasında tam 4 kat fark var. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde kullandığımız krediler, toplam Biga Belediyesi’nin aylık kredi ödemesi Japon kredisi hariç 750 bin liraydı. 15-25 yıl vadeli krediler de vardı bunun içinde.”
“İZİN VERİLSEYDİ, 160 MİLYON LİRA BORÇLANACAKTI AMA…”
“Arkadaşlarımız Biga’nın önemli sorunlarını çözmek yerine hala geçmişi kurcalayıp, geçmişle ilgili açıklamalar yaparak hedef şaşırtmaya çalışıyorlar. Ben Biga ile ilgili bundan sonra da konuşmaya, gördüğüm eksiklikleri, hataları ve ihtiyaçları anlatmaya bundan sonra da devam edeceğim. İlçemizdeki sıkıntıları dile getirmek benim birinci görevim olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımız Biga’nın su sorununu dahi çözemediler. Bunları bırakıp başka işlerle uğraşmaya çalışıyorlar. Borçlanma yetkisi verilmediğinden bahsediliyor. Kendileri de meclis üyesi olduğu zamanlarda bizim dönemimizde Biga Belediyesi kredi kullanmaya kalktığı zaman, ‘Biga Belediyesi’nin hizmetleri kendi öz kaynakları ile yapmasını istiyoruz’ diye açıklamaları vardı. Onların düşüncelerine göre kendi öz kaynaklarıyla yapmaya çalışsınlar. Onlar da kredi almaya çalışıyorlar. Alamıyorlar da. Bugün Millet İttifakı ve bağımsız meclis üyeleri destek verseydi, Biga Belediyesi şu anda 150, 160 milyon lira borçlanacaktı. İlçemizin çok önemli sorunları dururken, 3 ayda bu yana Mumcular Caddesi’ndeki çalışmalar bile ne yazık ki hala sonuçlanmadı. Mumcular Caddesi’ni bile toparlayıp vatandaşın kullanımına sunamadılar. GES projesinden bahsetmelerini çok anlamsız ve gereksiz buluyorum.”
“BOYNUMUN BORCU…”
“Sevgili hemşerilerim. Ben ömrünün önemli bir bölümünü Biga’yı düşünerek, Biga’yı yaşayarak geçirmiş bir kardeşiniz, Bigalı hemşerinizim. Bundan sonra da Biga ile ilgili bütün durumlarda görüşlerimizi, önerilerimizi belirtmek benim boynumun borcu olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte bu açıklamalarımıza devam edeceğimizi de belirtmek isterim.”